8 Şubat 2024 Perşembe

Mark Knopfler Yardım İçin 60'tan Fazla Rock Efsanesini Bir Araya Getirdi.



 Dire Straits'in ilk yıllarında sevdalanan ve bugün 60'lı yaşlarına yol alan hatta aşan dinleyicinin hafızalarına yer eden 1983 tarihli bir Mark Knopfler solo albümü vardır. "Local Hero" ismini taşıyan ve Mark Knopfler'ın aynı isimli film için yaptığı müziklerden oluşan bu albümü ben o yıllarda Yavuz Aydar'ın efsane radyo programı "Stüdyo FM"de dinlemiş hatta kasete kayıt etmiştim. O kaseti günlerce dinlediğimi hatırlarım, bu soundtrack çalışmayı dinlememiş olanlar varsa inatla tavsiye ederim.

"Local Hero" albümünü dinlememiş ya da ilk defa duyuyor olabilirsiniz (ki bu gayet normal) ama burada  finalde yer alan "Going Home"u Dire Straits'in efsanevi konser albümü "Alchemy" nin sonunda dinlemişsinizdir. İşte o film müziği albümünde yer alan "Going Home" bugünlerde yeniden gündemde ve 60'ın üzerinde gitaristi bir araya getiriyor.

Nasıl mı? 

Durun hele biraz ama yıllar hatta yüzyıl öncesine yani 1980'lerin başına gidelim ve önce film müziği olarak dinleyelim: 



Şimdi de bir yıl sonrasına yani 1984'e gidelim ve Dire Straits konserindeki yorumuyla hem dinleyeli hem de o yıllara hasret giderelim: 


Şimdi 40 yıl sonra bu parçayı tekrar gündemimize taşıyan habere bir bakalım.

 Mark Knopfler, 1983 tarihli  enstrümantal parçası 'Going Home (Theme From Local Hero)'nun kanser tedavisi gören çocuklara yardım amaçlı yeniden yorumu için rock dünyasından ve hatta ötesinden 60'ın üzerinde efsane müzisyeni bir araya getiriyor.


Yapımcılığını Guy Fletcher'ın üstlendiği bu çalışma15 Mart 2024 tarihinde yayınlanacak ve bu parçanın , yeni genişletilmiş dokuz dakikalık enstrümantal yorumu 60'ın üzerinde konukla seslendirilecek. 

Bu çalışmadan elde edilecek gelir ise Teenage Cancer Trust'a ve onun Amerika'daki eşdeğeri Teen Cancer America'ya bağışlanacak.


Bu çalışmada yer alacak isimler arasında "rock dünyasından ve hatta ötesinden 60'ın üzerinde efsane müzisyeni bir araya getiriyor. " dememiz boşuna değildi zira bu kayıtta yeralan isimlerden birisi de geçen yılın başında kaybettiğimiz gitar ustası Jeff Beck de yer alacakmış. Parça, dokunaklı bir şekilde Jeff Beck'in Ocak 2023'teki zamansız ölümünden önceki son kaydıyla açılıyormuş. 


Beck'in giriş bölümünün ardından  Pink Floyd'dan David Gilmour, Guns N' Roses'tan Slash, Eric Clapton, The Rolling Stones'tan Ronnie Wood, Black Sabbath'tan Tony Iommi, The Who'dan Pete Townshend, Queen'den Brian May, Peter Frampton ve Rush'tan Alex Lifeson gibi efsane gitaristler sırasıyla gelecekmiş. 


Bu çalışmada ayrıca Orianthi, Joan Jett, Nile Rodgers, Sam Fender, Joe Bonamassa, Toto'dan Steve Lukather, Bruce Springsteen, Joe Satriani, Genesis'ten Mike Rutherford, Eagles'tan Joe Walsh, Joan Armatrading, Journey'den Jonathan Cain ve Roxy Music'ten  Phil Manzanera'da yer alacakmış.


Yardımın yapılacağı Teenage Cancer Trust'ın Onursal Başkanı  ve Teen Cancer America'nın kurucu ortağı olan The Who grubunun efsane elemanı Roger Daltrey bu çalışmada armonika çalarken   Beatles'tan Ringo Starr, oğlu Zak Starkey ile birlikte davulda ve  Sting de bas gitarda yer alacakmış.   



Bu çalışma sadece 60'ın üzerindeki rock müzisyenini bir araya getirmesinin ötesinde kapak çalışmasında da resim sanatının önemli bir sanatçısını karşımıza çıkarıyor. Pop Art sanat akımının yaşayan en önemli sanatçısı Peter Blake bu albümün kapak çalışmasını gerçekleştirmiş. İngiliz ressam Blake daha önce de  The Beatles'ın 'Sgt. Pepper', The Who's 'WHO' ve 'Face Dances', Live Aid, Paul Weller'in 'Stanley Road'ugibi kapakları tasarlamıştı. Sanatçı bu çalışmanın kapağında da nevi şahsına münhasır kolajlarından birini gerçekleştirmiş.   

Mark Knopfler bu çalışmanın başlangıcını şöyle anlatıyor:  "Bu çalışmaya Guy ile başladığımızda böyle olacağına dair bir fikrim yoktu açıkcası. Her şey birbiri ardına gelişti. Bu fikrimizi duyan  Pete Townshend ( The Who) bir gitar ve amfiyle stüdyoma geldi. Ben de varım dedi ve kayda girdi.  Sonra ardında Eric (Clapton) geldi, onu Jeff Beck'in katkısı takip etti. "



 15 Mart 2024 tarihini iple çekerek bu harika çalışmayı dinlemek için sabırsızlanıyoruz.

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...