12 Nisan 2022 Salı

Scorpions, "Wind Of Change"i "Perestroyka" ediyor!

 


Scorpions, rock ve heavy metal grupları içinde slow'larıyla akla gelir. Bir dönemin unutulmazı olan "Still Loving You" bugün 50 yaşını aşmış olanlar için grubun simgesi gibidir. Ancak daha genç (genç dediğimde orta yaş) kuşak içinse "Wind Of Change" akla gelecektir. 

 1990'ların başında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yıkılıp yerine kapitalist Rusya kurulunca bizim Scorpions da "Wind Of Change" adlı slow parçayı yapacaktı.  

Bu günlerde Scorpions, "Wind Of Change" şarkısının sözlerini değiştireceğini açıkladı.  Grup, Las Vegas'ta verdiği bir konserde bu düşüncesini vokalistleri Klaus Maine, "Bu şarkı barış için yapılmıştı ve bu gece,  onu ​​daha yüksek sesle söyleyeceğiz." dedikten sonra şarkıyı sözleri değiştirilmiş olarak okudu.  Bu değiştirilmiş sözlerde Rusya ile ilgili bölümler çıkartılıyor ve böylece bu klasik parça ile Ukrayna halkına destek veriliyordu. 

 Ağustos 1989'da Rusya'da (Sovyetler) yapılan Moskova Müzik Barış Festivali'ne Batılı rock ve hard'n heavy grupları ilk kez gelip konser vermişlerdi. Lenin Stadyumu'nda yapılan ve 100.000 kişinin izlediği bu konserde Scorpions da yer almıştı. 1991 yılında Sovyetler değişerek kapitalist Rusya haline gelince sosyalist Doğu Almanya da Federal (Batı) Almanya ile birleşecekti. Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birleşen bu deneyim, başlangıçta “Değişim Rüzgarı”na ilham verdi. İşte Scorpions da "Wind Of Change" isimli bu parçayı yapmıştı.

Scorpions'un vokalisti Klaus Maine, Vegas konseri öncesinde verdiği bir röportajda,  "Wind of Change'i bunca yıldır çaldığımız şekilde çalmanın nasıl bir his olduğunu düşünüyordum. Şimdi korkunç bir savaş yaşanıyor. Rusya Ukrayna'ya saldırıyor, bu durumda bu parçayı,    'Follow the Moskva / Down to Gorky Park' gibi sözlerle  söyleyip Rusya'yı romantikleştirmenin zamanı değil. Bu yüzden bu bölümü değiştirip, 'Now listen to my heart / It says Ukraine, waiting for the wind to change.' diye söyleyeceğiz." demişti.

Grup, 26 Mart'taki Las Vegas konserinde parçayı bu yeni sözlerle seslendirmişti. 16 Nisan'a kadar sürecek olan turne boyunca da  "Wind Of Change" bu  yeni sözleriyle seslendirilecek.

"Wind Of Change"  ile ilgili Meine şunları söyleyecekti: "Bu şarkı, anlamı nedeniyle grubun tarihinde çok özel bir yeri var. Bu şarkıyı yazdığımda, o zamanlar Sovyetler Birliği'nde gördüklerimizden, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından çok etkilenmiştim. Bütün dünya, savaşlar ve bu farklılıklar tarafından ayrılmak yerine bir araya gelmenin güzelliğinin yaşandığı, barışçıl bir geleceğe bakıyorduk.” 

Klaus Maine sözleri şöyle noktalayacaktı:

“Rusya'daki dinleyicilerimizle çok harika şeyler paylaştık ve harika anlar yaşadık. Onlarla duygusal bağlarımız da var. Ama bizim kızgınlığımız bu rejimle ilgili ve Rusya'da gerçeği bilmeyen bir sürü insan var. Bu sadece bir gerçek ve neler olup bittiğini görmek çok üzücü ve her geçen gün bu kadar çok insan ölüyor. Bu gerçekten üzücü."


Haber: Loudwire Nights  ve Ultimateclassicrock.com


***


Scorpions'un "Wind Of Change"i yeni sözlerle seslendirdiği konserini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.  

(Videonun altında da ufak bir notum olacak.)




Parçaya yapıldığı tarihten bu yana hep gıcık olmuşumdur ama bu haliyle ve tabi barışa destek verdiği için heyecanlanmadım desem yalan olur. 

Savaşa Hayır! demeliyiz hem de yüksek sesle.

Ben onu 

- Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya -

diye dillendiriyorum. Sömürünün olduğu bir dünyada savaşlar son bulmuyor... Artık bunu anlamalıyız. Yoksa şarkıların sözlerini yeniler ve günü kurtarırız.

APTULİKA



 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...