17 Nisan 2022 Pazar

İtalya'dan bir retro - prog harikası ama bu bulmaca gibi.



 Yeni bir albüm ve yeni bir grup, G.O.L.E.M. Bu grubu ben de Cenk Akyol'un Kooperatif'teki radyo programında tanıdım. Tabiki hemen internete girip, grupla ilgili biraz bilgi alayım dediğimde karşıma aynı isimde bir çok grup çıktı. Kimisi 1970'lerden kimisi günümüzden, hatta bu isimde Alman bir krautrock grubu da var. Bu sebeple grup ismini harf harf noktalarla bölerek, yani "GOLEM" yerine "
G.O.L.E.M" diye lanse ediyor.


Grup için yeni dedik ama bu İtalyan müzisyen Paolo Apollo Negri'nin yeni bir projesi. GOLEM, oldukça ilginç bir grup, rock içinde pek örneğine rastlanmayacak bir özelliğe sahip. Grup içinde gitar yer almıyor ama buna karşılık iki klavye bulunmakta. Müzik tarzı olarak retro rock ya da retro progresif diyebiliriz. İlk albümleri de Black Widow Records tarafından 11 Mart 2022 tarihinde yayınlandı.  

Golem grubunun tarzı bizi 1970'lere götürüyor. Öyle ki müziklerinde o yılların progresif, hard rock, saykodelik, krautrock tarzlarını dengeli bir alaşımla karıştırıyorlar. Grubun beyni Paolo Apollo Negri kelimenin tam anlamıyla tuşlu çalgılar tutkunu ve tutku onu yeni bir deneye sürüklemiş, böylece gitarın yer almadığı ama klavyeli çalgıların ikiye çıktığı bir deneyimle tanışmamızı sağlıyor. GOLEM'in kadrosuna şöyle bir göz atarsak:

Paolo Apollo Negri - Hammond org ve synthesizers

Marco Vincini - Vokal

Emil Quattrini - Elektrik Piyano ve  Mellotron

Marco Zammati - Bas 

Francesco Lupi - Davul



GOLEM grubunu dinlemek çok keyifli ama bir o kadar da zor. Burada "zor" dememden kasıt müziklerinden kaynaklanmıyor; progresif , krautrock'ın deneysel çalışmalarına aşina kulaklar bu müziğin içine rahatlıkla duhul eder. Zorluk, grubu internette google'dan arayıp ya da spotify gibi araçlardan bulup dinlemek isterseniz, işte o zaman yandı nane keten helva.  Golem yazısını, ister aralara nokta koyup yazın, isterseniz koymadan yazın onlarca türde yüzlerce grup çıkıyor.  Nasıl dinleyeceğim? derseniz. Buradan bizim Cenk'(Akyol)in radyo programının linkini vereyim oradan dinleyin. 

Son olarak size bu grubu bulmanın en kolay yolunu vereyim. Ben bir hafta uğraştıktan sonra bulabildim. Grubun ismini G.O.LE.M diye yazarsanız 1973 tarihli bir grubun "Orion Awakes" albümünü dinlersiniz. Ben bir iki defa bu gaflete düştüm. İşim doğrusu hem spotify hem de google'a GOLEM'in açılımını yazın yani:

"Gravitational Objects of Light, Energy and Mysticism"

yazın gitsin. O zaman buluyorsunuz. 

Ama be kardeşim bu bulmaca mıdır? nedir. 

Yani grup çok harika ama bulması çok zor. 

Yetti be yazıya burada son veriyorum.  

 

Grubu internette ya da spotify'de aramanız nafile olacak, ben size grubun plak şirketinden linkini vereyim...

https://gravitationalgolem.bandcamp.com/album/gravitational-objects-of-light-energy-and-mysticism?fbclid=IwAR0kBcy8NT8w7vBwK1Oo0SsOM6oWwCT6pdkhpFEILy35uCXJEZEQ0-eehnM

Bu da grubun ve albümün spotify'deki linki:

 https://open.spotify.com/album/1JcLrqzJQbjYASDDrZQXje?si=JG4dNgnISyW0nGVvNdJ2Kg


Cenk Akyol'un kooperatif'te yaptığı radyo programının podcast linki:

https://archive.org/details/golem_202204


GOLEM tam benim kafama göre bir retro prog müzik yapıyor ama gerçekten bulmaca gibi. Şimdiden spotify'deki kaydı arşive aldım. Bu arada bir sürü aynı isimde grup da dinledim hani iyi mi.

APTULİKA


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...