6 Mayıs 2020 Çarşamba

KRALIN YENİ ELBİSELERİ


"Henüz 17 yaşındayken sık sık önünden geçtiği ve bir gün parası olduğunda alışveriş yapmaya söz verdiği Memphis’deki Lansky Kardeşler (Lansky Brothers) ilerleyen yıllarda Elvis’in bütün takım elbiselerine imza attı. "





O ne giyerse giysin Kral olarak kalacaktı. 


Konu rock’n roll olduğunda, işin içinde sadece gitarlar, davullar, distortionlar ve sololar yok ayrıca, çığlıklar, ışıklar ve sahne kıyafetleri de işin içinde. Şahsen, rock yıldızlarının “sahne”de yaptıklarının bir rock müzisyeninin dinleyicisine ve seyircisine olan saygısını gösterdiğini düşünürüm. Mimikler, ördek suratlar, danslar, konsere başlarken “iyi akşamlaaaaar (New York, London, İstanbul…)”, konser sonunda “teşekkürleeeer (Moscow, Prague, Ankara…)”, hatta konser verdikleri ülkelerin dilinde birkaç kelam etmeleri. Albümlerde dinleyip sevdiğimiz müzisyenlerin de bizi sevdiğini hissetmek beni hep çok etkilemiştir. Sahne şovu deyince görsellerin içine kıyafetler de giriyor. Kaftanlar, pelerinler, taytlar, apartman topuk ayakkabılar, gümüş takılar, tüylü şapkalar vesaire. Böyle olunca “acaba rockçılar neler giyiyor” diye bir şeyler yazmak istedim. 
Görünen o ki, gösterişli sahne kıyafetleri (elimden geldiği kadar “kostüm” demeyeceğim) seçimi Elvis ile başladı. Rock‘n’roll’un Kralı, henüz 21 yaşında şöhret yolunda önemli adımlar atmışken, içinde büyüdüğü çevrenin etkisiyle, çalışan sınıfa yakışır kıyafetlerle görünüyordu. Yüksek bel pantolonlar, polo yaka tişörtler, makosen ayakkabılar. Henüz 17 yaşındayken sık sık önünden geçtiği ve bir gün parası olduğunda alışveriş yapmaya söz verdiği Memphis’deki Lansky Kardeşler (Lansky Brothers) ilerleyen yıllarda Elvis’in bütün takım elbiselerine imza attı. Bernard Lansky ve kardeşi Guy Lansky, Elvis’in ilk kez “The Ed Sullivan Show” içinde arz-ı endam ettiği takım elbiseden, son yolculuğuna çıkarken üzerinde olana kadar tüm takım elbiselerini diken ekipti. Lansky Kardeşler aynı zamanda Roy Orbison, Otis Redding, Jerry Lee Lewis ve Isaac Hayes gibi sanatçılara da takım elbise temininden sorumluydu. İlerleyen yıllarda Stone Temple Pilots ve the Backstreet Boys da Lansky Kardeşler takımları için boy gösterdi. 
Elvis ve blue jean

Ve günün birinde Kral da blue jean’i keşfetti. San Francisco’lu zeki tüccar Levi Strauss, petrol ve maden işçileri için dayanıklı pantolonlar üretmek istiyordu. Aradığı, mavi renkli, dayanıklı, pamuklu denim kumaşı Fransa’da buldu. Jacob Davis’in bulduğu dikiş stili ile bakır perçinle tutturulan yan cepler de pantolonlara eklenince, ilk blue jean de ortaya çıkmış oldu. Emekçilerin dayanıklı pantolonları, Marlon Brando, Marilyn Monroe, Elvis Presley ve James Dean gibi zamanın stil ikonları tarafından hem sokakta hem de beyaz perdede boy göstermeye başladığında kot pantolon popüler kültürün bir simgesi ve gençlerin “ihtiyacı” haline geldi. 
Lewis Presley

Elvis de diğerleri gibi Jean pantolonlarını deri ceket ve renkli tişörtlerle giymeyi tercih ediyordu. Zamanla, siyah kot pantolonlar, dikişli jeanler, kot ceketler ve hatta kot gömlekler Kralı gardırobuna girdi. Sahneye çıkarken çoğunlukla Jean pantolon üzerine bir ceket giymeyi tercih ediyordu. Bu ceketler her geçen gün biraz daha parlak olmaya başladı.
“50,000,000 Elvis Fans Can’t be Wrong” albümünün kapağında 10.000 dolarlık altından bir takım elbise ile poz verdi. Altında takım elbiseleri tulumlar (Jumpsuit) izledi. Değerli taşlarla süslenmiş, çarpıcı renklerdeki bu tulumların ağırlıkları 12 kilodan 35 kiloya kadar değişiyordu. Fiyatları ise 65.000 dolara kadar çıkıyordu. Tulumların arkasındaki isim ise Bill Belew’du. 1968’de “NBC Comeback Special” programında giydiği siyah deri tulum, Başkan Nixon ile Oval Ofiste tanışmaya gittiğinde giydiği takım, yüksek yakalar, kalın kemerler, işlemeli pelerinler metal ve yapay elmasla yapılmış işlemeler, payetler ve nakışlar, unutulmaz “Aloha”, “Tavuskuşu”, “Peacock”, “Kaplan”, “Güneş” ve “Amerikan Kartalı” temalı kıyafetlerin hepsi Belew’un elinden çıktı. Belew, Elvis’in kıyafetlerini tasarlarken, Napolyon’dan esinlendiğini ve buz patencilerinin kıyafetlerinde kullanılan materyali kullandığını söylüyor. 
ABD Başkanı Nixon ve gerçek Kral

Bu kıyafetlere bir de apartman topuklar eklenince, Kral Las Vegas şarkıcıları gibi görünüyordu (ve tabi Vegas’da sahneye çıkıyordu) ama kimsenin bundan bir şikâyeti yoktu, çünkü sesi hala muhteşemdi ve o ne giyerse giysin Kral olarak kalacaktı. 
Aramızdan ayrılmasının üzerinde uzun yıllar geçti ve o hala her kuşağın “Kral”ı olmaya devam ediyor ve biz onu hep “Mavi Süet Ayakkabı”ları ile hatırlıyoruz. 








50000000 Elvis Fans Can’t be Wrong




KAYNAKLAR:
https://www.nytimes.com/2001/09/23/magazine/clothier-to-the-king.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Lansky_Brothers
https://www.esquire.com/uk/style/a30418462/elvis-presley-style/
https://www.elvis.com.au/presley/article-hiddenforyears.shtml
https://www.google.com/search?safe=active&sxsrf=ALeKk00V93lfqYA2i7579pI4cy-mWmVO0A:1586694661908&q=What+was+Elvis+favorite+jumpsuit%3F&sa=X&ved=2ahUKEwj95Lqd8uLoAhVli8MKHTG2CEwQzmd6BAgBEAo
https://www.theguardian.com/music/musicblog/2010/jan/08/king-designed-jumpsuit-elvis
https://www.elvis.com.au/presley/elvis-presleys-jumpsuits-bill-belew.shtml
https://www.quora.com/What-is-Elvis-Presleys-favorite-color
https://www.quora.com/What-did-Elvis-Presley-like-to-wear-and-why
https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Belew
https://www.dailymail.co.uk/news/article-2515487/Elvis-Presleys-blue-suede-shoes-sale-80k.html
https://www.fashionbeans.com/article/elvis-presley-fashion/
https://www.chicagotribune.com/news/ct-xpm-2003-11-23-0311230469-story.html
https://theidleman.com/blogs/style/elvis-presley-style
https://sylviastylemagazine.wordpress.com/2017/03/20/5-surprising-facts-about-elvis-jumpsuits/



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...