29 Mayıs 2020 Cuma

Meral Akman'dan Korona Günlerinde hatırladıkları ve Keşifler: The Groundhogs


Meral Akman bizi yarım asır öncesinin Britanya Adasına götürüyor ve şunları söylüyor:
"John Lee Hooker, B.B. King hayranı bu genç blues insanı Tony McPhee, bugünlerde geçirdiği felç nedeniyle şarkı söyleyemiyor ancak, mirası, sevgili grubu The Groundhogs bana karantina günlerinde eşlik etti ve etmeye devam ediyor."








Blues’un köklerinin Amerika’da olduğu kesin, fakat dalları Britanya Adası’nda büyüdü hatta daha güçlü kökler yarattı. Beatles, Cavern Klüp’de “Blues çalmadıkları için” biraz dışlandıklarını söylüyor, Jimi Hendrix rengi ve kökeni nedeniyle ülkesinde yapamadığı müziği Londra’da keşfediyor. Bütün bunlar bir tesadüf olamaz. Adı çok bilinen ya da az bilinen birçok İngiliz müzisyen Blues’dan beslendi, kimileri semirdi, kimileri kendileri için çalıp söylemeye devam ettiler.

Kendisi için çalıp söyleyen İngilizlerden biri de, ileride ismini “daha bluescu” gözükmesi için “Tony T.S. McPhee” olarak değiştirecek olan “Tony McPhee”. 
John Lee Hooker, B.B. King hayranı bu genç blues insanı, bugünlerde geçirdiği felç nedeniyle şarkı söyleyemiyor ancak, mirası, sevgili grubu The Groundhogs bana karantina günlerinde eşlik etti ve etmeye devam ediyor. 

1962 yılında Pete ve John Cruickshank kardeşler, yerel bir blues grubunda gitarist olan Tony McPhee’yi de aralarına alarak “The Dollar Bills” isimli bir grup kurdular. Bir süre sonra McPhee grubun ismini, bir John Lee Hooker parçası olan "Groundhog's Blues"’dan esinlenerek “The Groundhogs” olarak değiştirdi. 
1964 yılında John Cruickshank gruptan ayrıldı, ama kalanlar pes etmedi ve yollarına devam etti, bu çabaları ödülsüz kalmadı. Kendilerini, John Lee Hooker’ın Britanya turnesinde Ustalarına eşlik ederken buldular. Bu turneye özel isimlerini “John Lee's Groundhogs” olarak değiştirdiler. Sonuç: John Lee Hooker onları “İngiltere’nin bir numaralı blues grubu” ilan etti ve bundan sonra tüm İngiltere turnelerinde kendisine eşlik etmelerini istedi. Üstelik, ilerleyen yıllarda çıkan konser kayıtlarını içeren albümlerde isimleri “Hooker and the Hogs” olarak yer aldı.

1966 yılında çıkan ilk 45’likleri “I'll Never Fall in Love Again”in tanıtımı, Kinks ve The Who gibi grupların da yapımcılığı üstlenmiş olan Planet Records tarafından biraz savsaklanınca, grup bekledikleri başarıyı elde edemedi.  Arkasından yine pek iyi satmayan birkaç 45’lik çıktıktan sonra yollarını ayırmaya karar verdiler.
Ancak, ekonomik başarısızlıklar grubun Blues aşkına engel olmadı ve 1968 yılında McPhee ve Pete Cruickshank, “ticari başarısızlık kaderimiz olsa da bu bizi Blues çalmaktan alıkoymaz” diyerek, ekibe davulcu “Ken Pustelnik” ve mızıkacı “Steve Rye”ı dahil ederek, albüm için kolları sıvadı. 
Böylece, ilk albümleri “Scratchin' the Surface” 1968 yılında piyasaya çıktı. Albümün yapımcısı, henüz 19 yaşında olan Mike Batt ve şirketi Liberty idi. Albüm, stüdyoda canlı olarak kaydedildi. Standart bir blues albümünün ötesinde, McPhee’nin özgün gitar çalma stili, besteleri ve beyaz rock vokali ile siyah blues sesleri arasında dolaşan vokalini de müzik dünyası ile tanıştıran çok yönlü bir albüm oldu.
İlk albümün başarısından sonra The Groundhogs, Londra’da ünlü kulüplerde sahneye çıkıyor, konserlerinde blues sanatçılarına eşlik ediyordu. Ancak, 1969’da blues patlaması neredeyse sona ermişti. Grup, bu yıl çıkarttığı “Blues Obituary – Blues Ölüm İlanı” albümle, dinleyicilerine bundan böyle farklı bir yolda ilerleyeceğinin sinyallerini verdi. 
Sıradaki albüm “Thank Christ for the Bomb”, bir önceki albümlerdeki “ruh”tan farklı değildi, ama grubun çalma şekli, besteleri ve sözleri çok farklı duyuluyordu. (Kimileri bunu o dönemde özellikle McPhee’nin “bitkisel alışkanlıkları”na bağlıyor). Rusya ile soğuk savaşın hala çok “sıcak” olduğu, “Bombaları Yasaklayın” protestolarının hala basında sıkça yer aldığı bu dönemde albümün ismi birçok şeyi anlatıyordu.  Albüm dokuz parçadan oluşuyordu ve her parça savaşı destekleyen politikaları eleştirir nitelikteydi. Bütün “politik olarak doğrucu” yaklaşımlarına rağmen Londra radyoları, bu isyankâr albüme ilgi gösterdiler. Albümün en çarpıcı parçalarından biri “Soldier”, İngiliz rock müziğinin hamisi DJ “John Peel” tarafından radyoda çalınınca grubun ünü İngiltere’ye yayıldı. Bu aşamada, -özellikle beni favori parçam “Garden” ile- grup İngiliz Blues sahnesinden İngiliz Progressive Rock sahnesine bir adım atmış oldu.
The Groundhogs, 1971 yılında “Mick Jagger”ın “özel talebi” ile Rolling Stones’un İngiltere turnesine davet edildi ve bu konser performanslarından oluşan albüm “Live at Leeds”i piyasaya çıkarttı. 

1974 yılında çıkan “Solid” grubun listelerdeki son başarısı oldu. Bu albümün arkasından kadro dağıldı. 1975 yılında Tony McPhee farklı bir kadro kurdu ve bu kadro ile iki albüm daha çıkarttılar. 
The Groundhogds, yıllar içinde “Tony McPhee” sabit kalmak üzere farklı müzisyenler ile konserler vermeye devam etti. Bunların arasında Hawkwind’in bas gitaristi “Dave Anderson”, piyanist “Bob Hall”, Egg’in davulcusu “Clive Brooks”, Andwella's Dream’den “Wilgar Campbell” gibi isimler de var.
“Tony McPhee” 2009 yılında geçirdiği felç sonucu artık sahnelerde yer alamıyor, böylece The Groundhogs da kendini emekli etti. İngiliz müziğinin, çok yönlü, yaratıcı ve iddiasız grubu The Groundhogs’u tanımanız ya da tekrar hatırlamanız için sizinle birkaç parçasını paylaşıyorum. İyi dinlemeler.

The Groundhogs - Mistreated

The Groundhogs - Garden

The Groundhogs - Soldier

The Groundhogs - Light My Light



KAYNAKLAR
https://web.musicaficionado.com/main/article/who_are_the_groundhogs_by_jimallen
http://www.progarchives.com/artist.asp?id=4270
http://www.thegroundhogs.co.uk/41%20years.html
https://thequietus.com/articles/04948-the-groundhogs-thank-christ-for-the-groundhogs-the-liberty-years-1968-1972-box-set-review
https://www.popmatters.com/groundhogs-blues-obituary-review-2616030231.html?rebelltitem=1#rebelltitem1
https://books.google.com.tr/books?id=PMaszIALuVYC&pg=PA212&lpg=PA212&dq=groundhogs+band&source=bl&ots=Snd2FrzQV9&sig=ACfU3U0DgQKCchE6hjYT3at57ktjuWDTXQ&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwiwrp2YrK7pAhVQXpoKHeoGDK84FBDoATADegQIChAB#v=onepage&q=groundhogs%20band&f=false
https://www.loudersound.com/reviews/groundhogs-split-album-of-the-week-club-review
https://nostalgiacentral.com/music/artists-a-to-k/artists-g/groundhogs/
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Groundhogs
https://en.wikipedia.org/wiki/Tony_McPhee

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...