6 Mayıs 2020 Çarşamba

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 50


Bundan otuz yıl öncesi TRT'de "Helezon" ve "Rock Market" programında heavy metal klipleri beklenen günleri eski kuşak çok iyi hatırlar. İşte o programlarda çıkan bir Zappa klibi vardı. 


Videomda Olur musun? Haydi Dans!




Frank Zappa
"Them or Us"
 (1984)
Barking Pumpkin Records

Zappa'nın bu albümünü pek bilmeyiz ama içindeki bir parçayı çok iyi tanırız... hatta 1990'lardaki hard'n heavy dinleyicisi bir nesil Zappa'yı o parçadan dinlemiş ve tanımıştır. Gizemli ve heyecan katan bir giriş oldu ama bu albümdeki o parçayı hatırladığınızda "vay be!...Evet!" nidaları atacaksınız. Bundan otuz yıl öncesi TRT'de "Helezon" ve "Rock Market" programında heavy metal klipleri beklenen günleri eski kuşak çok iyi hatırlar. İşte o programlarda çıkan bir Zappa klibi vardı. Aşağıdaki videoda o klibi bir hatırlatalım, isterseniz:
Bu videoyu o programlarda ekran başına kilitlenip, kim bilir kaç kez izlemişizdir. O gün genç olan dinleyici belki de ilk kez Zappa ismiyle böyle karşılaşıp, ilk kez tanışacaktı. 
Dawid Bowie'nin bir dönemin pop kültü olan "Lets Dance" parçası ve kliplerini fena halde "ti"ye alan bu Zappa şarkısının ismi "Be In My Video"ydu. İşte bu parça "Them Or Us" albümünde yer alıyordu. Ben de bu parçayı o TRT programlarında çıkan video klip nedeniyle tanıyordum ve albümü dinlememiştim. Açıkcası Zappa albümleri arasında pek de farkında değildim. ( Eh hani Zappa diskografisi denildi mi her yıla en az iki albüm düşer...mesela sadece 1985 yılında 5 albüm yapmıştır. 27 yılda 62 albüm yapmış adamı tümüyle takip etmek için cihannüma olmak lazım hani.) Bu korona günlerinde bu albümü dinlemek nasip oldu da bir keşfe daha yelken açtık hani. Yani Zappa için küçük bir adım, benim içinse büyük bir keşif.  

"Them or Us" albümünde ikisi hariç bütün söz ve müzikler Frank Zappa'ya ait. Açılışta yer alan "The Closer You Are", zamanında The Channels grubunun pop klasiği olan Earl Lewis ve Morgan Robinson parçası. Kapanışta yer alan "Whipping Post" ise The Allman Brothers'ın Southern zirvesi. Albümde yer alan müzisyenler de oldukça heybet arzediyor. Öncelikle Zappa ailesinden başlayalım: kızı Moon Zappa vokaliyle ( Ya Hozna) , oğlu Dwezil Zappa da gitarıyla yerini almış. Diğer oğul Ahmet Zappa da babasının yazdığı sözlerle "Frogs with Dirty Little Lips"in bestesini yapmış. Zappa ailesinden sonra "Them or Us"ta bulunan devasa kadroya ufaktan bir göz atalım: George Duke (piyano, vokal), Patrick O'Hearn (bas), Chad Wackermen (davul), Roy Estrada(vokal) ile güzel bir caz ve fusion kadrosu oluşurken; Johnny "Guitar" Watson, Napoleon Murpy Brock gbi isimler de blues yanını tutuyorlar. 
Bu muhteşem kadro say say bitmez. Üstelik bu isimlerin büyük bir kısmı albüme konuk olarak değil, Zappa ile devamlı çalışan isimlerdi. Şimdi bir gitar virtüözü olarak tanıdığınız Stevei Vai ilk çıkışını Zappa elemanı olarak yapmıştı. Onu bu albümde de görüyoruz. Açık söylemek gerekirse Vai'nin Zappa'daki solo ve doğaçlamalarını daha çok seviyorum. 

Bir saati aşan süresiyle bu ikili albümü dinlerken sakın ola bir işle uğraşmayın, çünkü bu albüm yaptığınız işe fon oluşturmaz. Bir iş yaparken dinlediğinizde müziğe takılır işinizi aksatırsınız.

Zappa gerçekten akıl almaz bir müzisyen. Daha üzerine kalem oynatılacak çok şey var ama o zaman hem albümün dışına çıkarız hem de işi uzatırız. Biz iyisi mi onları da başka zamanların yazı konusuna bırakalım. 

  Aptulika
Koronavirüs Günleri



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...