12 Mayıs 2020 Salı

Dost Başa, Düşman Ayağa


Meral Akman ile rock ve moda yazıları devam ediyor. 
Meral, "Apartman topuklar ve kovboy çizmelerden de bahsedeceğim ama bu yazının konusu 'Converse'..."  diyor. 



Aptulika’ya “moda hakkkında bir şeyler yazsam mı” diye sormadan önce aklımda iki soru vardı. Birincisi, kendisi moda ikonu olmaya bir filin zücaciyede çalışması kadar uzak biri moda hakkında yazabilir mi? ikincisi acaba Aptul, “şurada “adam”akıllı yazılar yazıyoruz, “kadın”akıllı yazılar ne ola ki” diye sorar mı? Ancak görünen o ki, Aptul bu soruyu sormamış, hatta ben daha yeni yazıya başlamadan bol teyeli geçmiş kilit dikiş yapmaya başlamış (“kilit dikiş” nedir diye sormayın, internette “terzi terimleri” diye arattım, ilk karşıma çıkan bu oldu, sanırım sağlam bir şey)
Ian Gillan’ın eşofmanlı yazısını bayıla bayıla okudum, sonraki smokine de diyecek bir şey bulamadım, Gillan’ın giyinmeyi pek sevmemesi ile ilgili aramızda yazışıp, çok sevdiğimiz bu adamı çekiştirmeyi de ihmal etmedik. 
Bu blogda “kadın” akıllı yazılar yazacaksam “ayakkabıları” es geçemem, ben de eşofman ve pijamanın üstüne bir ayakkabı yazısı yazayım bari. Apartman topuklar ve kovboy çizmelerden de bahsedeceğim ama bu yazının konusu “Converse” ya da daha özel bir şeyler “Converse Chuck Taylor All Stars”. 

Converse, 1908 yılında “Marquis Mills Converse” tarafından Boston’da kurulan “Converse Rubber Company”de doğdu. Başta lastik tabanlı dayanıklı ayakkabılar ve ordu için botlar üreten bir firma iken, önce tenis ayakkabıları sonra da basketbolcular için kauçuk tabanlı, kanvas, hafif, ön kısmı destekli ve bileği saran ayakkabılar üretmeye başladı. 1920’li yıllarda basketbolcu “Chuck Taylor”, markanın gönüllü tanıtımını üstlenince firma Taylor’ın imzasının markasının yanına ekleyerek “Converse Chuck Taylor All-Stars” ismiyle anılır oldu. Sloganı da çok basitti “just rubber and canvas” – sadece lastik ve kanvas

Basket sahaları için üretilmeye başlanmış olan Converse, ucuzluğu ve rahatlığı ile 50’lerden itibaren muhalif ruhun simgelerinden biri oldu. Bunda 1923 yılında tüm oyuncuları siyahi olan ilk basketbol takımı "New York Renaissance"ın destekçisi olmasının büyük payı var. Orta sınıf düzenine karşı çıkan asi gençlik, idolleri James Dean’den özenerek ortamlarda converseleri ile boy göstermeye başladılar. 60’lar çiçek çocuklar converse’i keşfetti. Savaş karşıtı gösterilerde asker postalına karşı meydanları converseleri ile doldurdular. 80’lerde ise punk converse’e sahip çıktı. 90’larda Kurt Cobain, hırkası ve converseleri ile arzı endam ediyordu. Şimdilerde converse Nike markası altında üretiliyor, biraz “halk ayakkabısı” olmaktan uzaklaştı, fiyatları pek “makul” değil, tasarımları da eski mütevaziliğini kaybetti. Fakat eski bir hayran olarak itiraf edeyim, 18’li yaşlarımdan beri biriktirdiğim giymeye kıyamadığım için senelerdir sakladığım 5 çift converse’im var. Üstelik biri Örümcek Adam desenli (Koyu Mavi Gülçin Orgun’un hediyesi)
Converse hayranlığımın sebebi, 70’lerin bitip, sahnelerin sadeleşmeye başladığı dönemde, heavy metal tayfasının giymeye başladığı siyah converse’lere özentimdi, bakalım rockçı tayfasından kimler converse giyiyor.

Sahnede ya da günlük hayatında converse giyen ünlülerin yanı sıra, bir adına converse üretilen sanatçılar var. Onları da buradan görebilirsiniz.

https://ultimateclassicrock.com/rock-n-roll-sneakers/

Converse’in müziğe desteği sadece ayakları süslemekten ibaret değil, buyurun bu da müzisyenlere özel wah wah pedallı converse…





Convers ve Rock üzerine bir görsel resmi geçiti

"Batı Yakasının Hikayesi" filminden
James Dean


Chuck Taylor

Elvis

Paul McCartney



George Harrison
Tom Petty


David Bowie

Geddy Lee (Rush)


Rush



Ramones


Triumph

Joan Jett

Rick Springfield

Sex Pistols


Edge (U2)

Foreigner

Metallica


James Hetfield (Metallica)

Kurt Cobain (Nirvana)


Buckethead
Tommy Lee



KAYNAKLAR
https://en.wkipedia.org/wiki/Converse_(shoe_company)
https://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Taylor_All-Stars
http://www.basinbulteni.com/kurum/converse/hakkimizda
https://www.skipperbar.co.za/a-brief-history-of-converses-chuck-taylor/
https://www.heddels.com/2014/12/humble-history-sneaker/
https://www.dazeddigital.com/fashion/article/25679/1/converse-chuck-taylor-s
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/mar/21/fashion.popandrock
https://www.chucksconnection.com/albumcoverswithchucks/index.html#ramonesanthology3.jpg
https://www.chucksconnection.com/musicians.html

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...