18 Mayıs 2020 Pazartesi

Koronavirüs Günlerinde "HOBİ SANILAN MESLEKLERDE DURUM..." üzerine


Bu gece instagram canlı yayınında konuğum radyo yapımcısı ve konser organizasyonları ile tanıdığımız Hicri Bozdağ olacak. Yalnız programda onunla ne konser organizasyonları ne de radyo programlarıyla ilgili konuşacağız. Hicri, koronavirüs günlerinde iki hafta önce facebook sayfasında paylaştığı bir yazı ile kimsenin umursamadığı bir konuya dikkat çekecekti.

Bende bu konuyu instagram canlı yayınıma taşımak istedim. İlk önce Hicri Bozdağ'ın yazdığı o yazıyı sizlerle paylaşayım:

"HOBİ SANILAN MESLEKLERDE DURUM...

Müzisyenler, Sahne Sanatları Sanatçıları (Tiyatro, Bale gibi), Resim Heykel (plastik sanatlar) Sanatçıları, Çizerler, Seslendirme Sanatçıları, vb gibi, … Onların yaptıkları sanat olmakla birlikte, kendisini geçindirecek geliri sağlamak için yaptıkları şey İŞ’tir… Yani onların MESLEKLERİDİR… Yani birçok meslek grubunda olduğu gibi onların yaptığı da onların İŞİ...
Eğer sanatçı olarak sabit ve garanti periyodik ödemeli bir yerde ÇALIŞMIYORSANIZ, yapacağınız şey, SANAT olarak tanımlanan ve genelde HOBİ olarak görülen ya da kabul edilen ama aslen İŞİNİZ olan şeyi bir yerlerde ücreti karşılığında gerçekleştirmek.
Mektepli ya da alaylı sanatçıların, sabit, garanti ve periyodik geliri olan bir çalışma hayatı yoksa ve bir vesile ile ÇALIŞABİLECEĞİ alanlarda, örneğin altı ay gibi bir süre kapatılmışsa, ne yapması gerekir? Yani o sürede gelirini nereden sağlamalı.
Örneğin, anne keman sanatçısı, baba ressam, ortada bir ya da iki çocuk var. Her ikisinin de MESLEĞİ, genel olarak HOBİ kabul edilirken, kendilerini ve çocuklarını geçindirmek için ne yapmalı?
Çevrenizde tanıyın ya da tanımayın bir sanatçı var ise, ONUN sanatını icra etmesinin aslında İŞİNİ yapması olduğunun farkında olmak gerek.

Not: Şunu belirtmem gerekir, ben herhangi bir sanat dalında sanatçı değilim. Ancak çevremde tanıdığım, tanımadığım o kadar çok sanatçı ve sanatçı adayı var ki duyarsız kalmam imkânsız."


Hicri Bozdağ'ın yazdığı yazı üzerine bu gece instagram canlı yayınında konuşacağız. Bu konu gibi bir başka bir hassasiyeti de Cuma günü Eser Taşkıran ile konuşacağız.

Bugünkü canlı yayında  "Hobi Sanılan Meslekler" üzerine Hicri Bozdağ ile konuşurken sanatçıların durumuna ve toplumun onlara bakışına (daha doğrusu bakamayışına) dikkat çekeceğiz.

Cuma günkü canlı yayında ise, "Müzik bedava yapılan bir şey mi?" sorusu üzerine müzik insanı Eser Taşkıran'la konuşacağız. Bu seferde toplumun sanat yapıtına nasıl baktığına (ya da bakamadığına) dikkat çekeceğiz. 

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...