1 Ocak 2020 Çarşamba

40 yıllık hatırı olan solo albüm.


Uriah Heep'in klasikleştiği 1970'li yılların albümlerinde hammond org'u ile imzasını koyan Ken Hensley grubun unutulmaz albümü  "The Magicians Birthday"de moog synthesizer'ları da gündemine almıştı. Hensley için sadece piyano, org yani klavyeli tuşlu çalgıların ustası demek yeterli midir desek tabiki değildir. O bazı albümlerde gitarı da üstlenecek kadar mülti enstrümantalist idi.
Yıllardan 1973 ve Uriah Heep, "The Magician Birthday" albümünü yapmıştı. 1971'de "Look At Yourself" ve onu takiben "Demons and Wizard" ile yakalanan çıkış, "The Magician Birthday" ile zirve noktasına ulaşmıştı. Bunlar yaşanırken 1973 yılının bahar aylarında grubun klavyecisi Ken Hensley, "Proud Words On A Dusty Shelf" isimli bir solo albüm yapacaktı. "Bronze Records" etiketiyle çıkan bu plak müzik dünyasına bir fırtına etkisi yaparken, bir dizi söylentileri de beraberinde getirecekti. Uriah Heep zirveye otururken grubun beyni isyan bayrağını mı açıyordu. Bu bir meydan okuma ya da bir rekabetin başlangıcı mıydı? 

O dönemde çıkan söylentileri bizzat Ken Hensley bir dergiye verdiği röportajla son verecekti. Usta müzisyen, Uriah Heep'ten ayrılmak gibi bir niyetinin olmadığını net bir şekilde vurguluyordu. Hensley, zaman içinde yaptığı ama Heep'te kullanmak istemediği ya da Uriah Heep'e uygun olmadığını düşündüğü bestelerini böyle değerlendirmeyi düşünerek bu albümü yaptığını söylüyordu. Zaten albümün ismi de bu yaptığını özetliyordu ve Hensley, "Bu bestelerimi tozlu raflarda saklamanın uygun olmadığını düşündüm." diyordu.  
Ken Hensley bu ilk solo albümünde Uriah Heep'ten iki arkadaşı olan basgitarist Gary Thain ile davulcu Lee Kerslake ile çalışmıştı. Hensley klavyeli çalgıların dışında hem akustik hem de elektro gitarları çalmıştı. Vokallerde klasik İngiliz tavrını koyarak gerektiğinde zarif ama ruhsal etkiyi de koruyarak muhteşem bir yapıt ortaya çıkarmıştı. 
1980'lerin başında Uriah Heep plaklarını ufaktan toparlamaya başladığımda Ken Hensley'in "Proud Words On A Dusty Shelf" isimli bu solo albümünü de bulmuştum. O günden bu yana onu Uriah Heep albümlerinden biri olarak görmüştüm. Yumuşak ve bir o kadar kırılgan bir yapısı olan bu albümde Uriah Heep elemanının kelimenin tam anlamıyla solo bir çalışmasıydı. Yaratıcı birikimin ister istemez sızan bir güzel dökümüydü bu. Yıllar yılları kovaladıkça da önemi daha da bir artıyormuş. Uzun bir yolda güzel bir mola ya da yıllar geçtikçe daha da kıymetlenen bir eski dost.

Aptulika

Ken Hensley - RAIN

Ken Hensley - Proud Words

Ken Hensley - Go Down



Ken Hensley: - 'Black Hearted Lady'

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...