20 Ocak 2020 Pazartesi

21 Ocak 1941... Richie Havens


1969 yılı ve Woodstock... Üzerinden yarım asır ve kaç kuşak geçti ama adı anıldığında yediden yetmiş yediye herkesin içinde bir şeyler pırıldar. 
Barış, müzik ve özgürlüğün simgeleştiği bir festival... Woodstock. 
1969'un yaz aylarında yapılan bu festival dünyanın gündemine oturmuştu. Öyle efsaneler vardı ki orada sahneye çıkan, şimdi burada say say bitmez. Jimi Hendrix, Janis Joplin, Ten Years After, Joe Cocker, Santana, Joan Baez ve daha niceleri... ama bir isim var ki daha önce hiç kimse bu ismi bilmiyordu daha sonra da bilmedi... Sadece o festivalle sadece o anda bilindi. Woodstock Festivali'nin ilk sahneye çıkanı oydu ve evrene özgürlük sözcüğü yayılacaktı. 
Bu adam Richie Havens'tı, elinde gitarıyla sahnede ilk yerini alandı. Evet elinde bir gitar vardı ama sanki o çaldığı bir gitar değil  bir vurmalı çalgıydı. "Open Tuning" denilen ritmik gitar çalma tekniği ile dünya böyle tanışacaktı ama en önemlisi özgürlüğün en sade en anlamlı bir şekilde yerkürede tınlamasıyla. 
Richie Havens'ı sadece o anla özdeşleştirdik, adeta dondurduk. O an özgürlüktü ve onunla hafızalara kazınacaktı. 
Richie Havens'ı o andan sonra 2013 yılında 72 yaşında öldüğünde hatırlayacaktık. Vasiyeti üzerine yakıldı ve külleri Woodstock Festivali'nin yapıldığı alana havadan döküldü.
Bugün Richie Havens'ın doğum günü.
Woodstock Festivali'nin açılışında ilk sahneye çıkan Richie Havens, 21 Ocak 1941'de Brooklyn'de doğmuştu. 



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...