4 Ocak 2020 Cumartesi

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 129


Natalie Babbitt
 "Ölümsüz Aile"
Çeviren: Bülent O. Doğan
İş Bankası Yayınları
 (36. Baskı: 2018)

Bu eser çocuk edebiyatının klasikleri arasında anılıyor. Bu bölümlemeler neden yapılır, doğrudur yanlıştır belki de gereklidir ama bazı eserlerde pek bir anlamı olmuyor gibi. Hele ki Grimm Masalları'nın aslını okuduğumda 50 yaşına girmiştim ve açıkcası hiç ama hiç çocuklar için değildi. Yakın dönemde bir arkadaşımın tavsiyesiyle okuduğum Natalie Babbitt'in "Ölümsüz Aile" kitabı da bana kalırsa çocuklar için değil bal gibi yetişkinlerle alakalı bir eser. Tabi çocuklar da bir masal tadında okur ama büyüdüklerinden sonra da okurlarsa çok daha güzel ve yeni tatlar alırlar. 
Kitabın yazarı Natalie Babbitt, aslında benim meslektaşım yani bir çizer. Bir çok çocuk kitabını resimlemiş ama yanı sıra çocuklar için öykü, şiir ve romanlar da kaleme almış. "Ölümsüz Aile" romanını okuduktan sonra da iyi ki yazmış dedim. 
"Ölümsüz Aile", ıssız bir ormanın içinde  bulunan bir pınar vardır. Bu pınarın suyundan içen ölümsüzlüğe kavuşuyor. Buraya yerleşen bir aile o sudan içtiği için aynı yaşta ve ölümsüz olarak yaşar. Tabi bu sırra vakıf olan bir küçük kız vardır ve bu aile ile dosttur. Ama kötü niyetli çıkarcı bazı tipler de olaya giriverecektir. Aslında konuyu anlatmama gerek yok, kitabı aldığınızda elinizden bırakmadan bir iki saate okuyorsunuz. 
Çevre sorunlarının yaşandığı günümüzle de alakalı hassasiyetleri ve insanoğlunun çıkar savaşını ve buna direnen insanların öyküsünü bulabileceğiniz bir roman. 
Bu arada bu eserin sinema filmi de yapılmış ama bence kitap olarak okumak daha güzel diyebilirim. En azından ben okuduktan sonra filmini izlemeye karar verdim. Bence siz de öyle yapın derim. 

  
Aptulika

bluesperisan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...