30 Ocak 2020 Perşembe

Kadro ve tarz değişiklikleri ile FLEETWOOD MAC - 1. bölüm


Fleetwood Mac grubu 53 yıllık kariyerinde kimler geldi kimler geçti. 
Bir blues rock grubuyken kadrosu gibi tarzları da değişti ve popüler müzik ortamında boy gösteren bir ikon haline geldi. 
İşte 2 bölüm halinde Fleetwood Mac. 
Benim en sevdiğim hali yani ilk dönemi...




1967: Peter Green / Mick Fleetwood / Jeremy Spencer / Bob Brunning



John Mayall'ın Bluesbreaker grubunda çalışan gitarist Peter Green ve davulcu Mick Fleetwood, 1967 yazında kendi gruplarını kurmak için  ayrılacaklardı. Basçı John McVie'yi almak istiyorlardı. O kabul etmeyince  Bob Brunning ve gitarist Jeremy Spencer ile yollarına devam ettiler.   



1967-68: Peter Green / Mick Fleetwood / Jeremy Spencer / John McVie



Kadro sağlamlaştığında, Fleetwood Mac, blues rock tarzında başarılı bir grup oldu. Bunda gitarist Peter Green'in payı büyüktü ama o bundan şöhret yapma fikrine pek sıcak bakmıyordu. "Beni grubun önüne çıkarmayın ben gitarımı çalayım yeter." mütevazılığındaydı.  Buna rağmen rock dinleyicileri onu Eric Clapton'a rakip görüyorlar hatta bununla da kalmayarak, Green'inin Clapton'dan daha iyi olduğunu bile söylüyorlardı. Bu kadro 1968'de  Green ve Jeremy Spencer'ın bestelerinin yanı sıra Elmore James ve Robert Johnson'ın blues standartlarını seslendiriyordu.



1968-70: Peter Green / Mick Fleetwood / Jeremy Spencer / John McVie / Danny Kirwan



Grupta Peter Green öne çıkıyordu ama herkesin sevineceği bu duruma ise o bozuluyordu. (Green işte böyle güzel bir adam işte. Adam gibi adam!)   İlginin merkezi olmak konusunda  kendisini garip hisseden Green ne yaptı biliyor musunuz ?  Gruba ikinci bir gitarist olarak Danny Kirwan'ı 1968'in sonuna doğru getirdi. Kirwan başarılı bir gitarist olmasının yanısıra  söz yazarı olarak da gruba çok şey katacaktı. Bu beş kişilik kadro sadece ilk iki albümde ortaya konan fikirleri genişletmekle kalmayacak, aynı zamanda 'Albatross' ve 'Man Of The World' parçalarıyla pop listelerinde bile üst sıralara yükseleceklerdi.  Ancak Peter Green'in uyuşturucu alışkanlığı gruptan ayrılmasına neden olacaktı.



1970-71: Mick Fleetwood / Jeremy Spencer / John McVie / Danny Kirwan / Christine McVie



Peter Green'in gidişi, Fleetwood Mac'in blues tarzından kopmasına sebep olacaktı.  1971'in başlarında, Los Angeles'ta verecekleri  Whiskey A-Go-Go'daki bir konserden önce Jeremy Spencer bir kitap mağazasını ziyarete gitti ve geri dönmedi. Bu konseri de iptal etmek zorunda kaldılar.  Davulcu Fleetwood, Peter Green'i turu tamamlamak için çağırdı. Ancak bu birleşme kısa sürdü.



1971-72: Mick Fleetwood / John McVie / Danny Kirwan / Christine McVie / Bob Welch



Bob Welch, Fleetwood Mac'e katıldı. Kaliforniya doğumlu gitarist, grupta istikrarı sağladı. Welch onları artık Fleetwood Mac'in değişimini sağlayacaktı.



 1972-73: Mick Fleetwood / John McVie / Christine McVie / Bob Welch / Dave Walker / Bob Weston



Danny Kirwan ile Bob Welch anlaşmazlık içine girmişlerdi.  
Kirwan 1972'de gruptan ayrıldı ve yerine  Bob Weston gitarı devraldı. Dave Walker da kadroya alınarak vokallere eklendi. Ortaya çıkan albüm 'Penguin' sadece iki Walker vokali içeriyordu ve kısa bir süre sonra gruptan ayrıldı.



1973: Mick Fleetwood / John McVie / Christine McVie / Bob Welch / Bob Weston



Beş kişilik kadroya dönen Fleetwood Mac, 1973'te 'Mystery To Me' albümü ile güzel bir şekilde toparlandı.  Ne yazık ki, gelecekteki Fleetwood Mac çatışmalarının öncü sarsıntısı oluşacaktı. Bob Weston, Mick Fleetwood'un karısıyla bir ilişkide yakalandı. Grup dağıldı ve menajerleri grubun adına hak iddia etti. Daha sonra Mick Fleetwood gelip geçici elemanlarla grubu toparladı. Orijinal üyeler yoktu.



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...