22 Ocak 2020 Çarşamba

Alaylı mı...Okullu mu? Her ikisi de değil... Gary Burton!


"Alaylı mı, okullu mu?" Akla ziyan tartışmalara sebep olan ikilem ya da bitmek, tükenmek bilmeyen bir tartışma konusu. Alaylı ya da okullu olmak ne biri birbirinden değerli ne de değersiz. Şimdi vereceğim örnekte ikisini birden barındıran bir kişi var.

 Gary Burton, vibrafon denilen tuşlu çalgıyı ne okullu ne de alaylı olarak bir ustanın çıraklığında değil altı yaşındayken kendi kendine öğrenmiş bir isim. Bununla da yetinmeyerek Lise yıllarında piyano da öğrenmiş. İki tokmakla çalınan vibrafona dört tokmak tekniği getirdi. Böylece piyanist tarzı ile vibrafonu ele alarak geliştirdi. Bu yenilikçi tavır vibrafon üzerine bilinenleri değiştirecekti.
Fusion cazın bu ünlü müzisyeni vibrafonu eşlik enstrümanı olmanın ötesine taşıyarak solo ve düet formatında da kullanacaktı. Burton'un en unutulmaz düetleri de piyanist Chick Corea ile yaptıklarıydı. 

İster alaylı  ister kendi başına bir enstrümanı öğrenen biri deyin ama Gary Burton müzik adına yenilikler getirmiş bir isim. O şimdi  görkemi dünyaca kabul görmüş olan Berklee Müzik Okulu'nda 30 yıldır öğretim görevlisi, akademisyen. 

Alaylı ya da okullu... tartışmasının ötesi daha da önemli olsa gerek... O da yenilik getirebilmek. İşte Gary Burton böylesi bir devrimci müzisyen. 

Vibrafon'un bu yenilikçi ustası Gary Burton, bundan 76 yıl önce bugün ABD, İndiana'da dünyaya gelmişti.

Aptulika






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...