16 Temmuz 2023 Pazar

Funk ruhunda Rock'a Hazır mısınız? O halde LaVette!


 

Soul, funk, R&B alanında 60 yıllık bir kariyerin ismi Bettye LaVette, hani "yıllanmış şarap gibi" diye bir laf vardır ya... tam da burada kullanabiliriz. 77 yaşındaki şarkıcı yeni çıkan albümü "LaVette" ile vokalin ve yorumun zirvesine çıkıyor. 

Bu başarının temelinde iki isim yeralmakta, bunlardan biri albümün yapımcılığını üstlenen Steve Jordan. Bu ismi Rolling Stones'un davulundan tanıyoruz. Charlie Watts gibi bir emektarın yerine geçen Jordan, prodüktörlükte de başarısını bu albümle kanıtlıyor. "Lavette" albümünün başarısındaki ikinci isim ise besteci ve söz yazarı Randall Bramblett'ten başkası değil. Albümdeki bütün parçaları o yapmış ama bu çalışmalar albüm için özel yapılmamış. Bir çoğunu başka sanatçılar da seslendirmiş ama Lavette bunlara, kelimenin tam anlamıyla, damgasını vurmuş ve neredeyse orijinal halini unutturup yorumuyla sahiplenmiş. 
 

Randall Bramblett sadece bestelerini vermekle kalmamış, albümün mutfağında da yoğun emek vermiş. Bunu nereden anlıyoruz; albümün konuk listesine yakın dostu Steve Winwood'u da katmış. Albümün ikinci parçası "Don't Get Me Started"de böylece güzelim Winwood klavyesinin harika dokunuşları nefaset katmış. 

"LaVette" albümünün konuk listesi sadece Steve Winwood ile sınırlı kalmıyor, "In The Meantime"da John Mayer bu konulardan biri oluyor. Soul tarzının yumuşaklığında akan bu parçaya gitarıyla ruh katıyor.  

Bettye La Vette'yi açık konuşmak gerekirse ilk defa "LaVette!" albümüyle tanıdım ve sevdim. Dinlerken ses rengini Betty Davis'e benzettim hatta ruh ikizi gibi de geliverdi Bu arada Betty Davis de kim derseniz. Ondan iki tane var biri 1940'lı ve 50'li yılların sinema oyuncusu, diğeri ise 1970'lerin funk rock fenomeni Betty Davis yani Miles Davis'n ikinci eşi. Onu bu sene kaybettik ve bulabilirseniz mutlaka dinleyin derim... İnanılmaz çılgın, funk ve fütursuz bir vokalle karşılaşacağınıza teminat verebilirim. İşte Bettye Le Vette'da da o kumaş var diyebilirim.

 Aptulika








Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...