9 Temmuz 2023 Pazar

Dervişan, Kardaşlar ve Bunalımlar'ın davulcusu Hüseyin Sultanoğlu'nu Kaybettik.



Bugün bir iki saat önce Facebook'a şöyle bir bakarken, Taner (Öngür) abinin şöyle bir paylaşımına rast geldim:

"Ben iki güzel arkadaşımı, memleket iki harika müzik sanatçısını kaybetti, Hüseyin Sultanoğlu ve Özkan Uğur. 

Hüseyin Sultanoğlu, efsane bir davul sanatçısı, Bunalımlar, Cem Karaca & Kardaşlar ve Cem Karaca & Dervişan gruplarında çalıştı, kendine has davul çalışı ile hep dikkati çekmişti."



 

O eski Cem Karaca plaklarında dinlerken o bateri çalışına hayran olduğumuz ve plağın arkasında grup elemanlarının arzı endam ettiği resme bakıp, "acaba bu mudur" diye tahmin yürüttüğümüz Hüseyin Sultanoğlu da artık aramızda değil.




29 Kasım 1949 Adana doğumlu olan Hüseyin Sultanoğlu, İstanbul Kabataş Lisesi'ndeyken müziğe ilgi duymaya başlamıştı. Okulu bitirdikten sonra Türkiye'nin ilk hard rock heavy etkilerini gösteren öncülerden Grup Bunalım’la profesyonel müzik hayatına başladı. 1969’da bu grubun "Taş Var Köpek Yok/Yeter Artık Kadın" isimli  45’lik plağında davulda yer almıştı. 1970’de Kardaşlar’a geçen davulcu, bu grupta baterinin yanısıra , askılı davul, bongo, darbuka, tumba gibi diğer vurmalıları da başarıyla kullanarak sounda büyük katkı yapmıştı. Cem Karaca - Kardaşlar grubunun o döneminde unutulmaz klasikler çıkacaktı.




Ardından Dervişan’ın ilk kadrosunda da yer alan Sultanoğlu, o dönem davuldaki ayrıcalığı iyice ortaya çıkacaktı. Buna karşın Sultanoğlu müzik piyasasından uzaklaşıp, yurtdışına gidecekti.   





O eski plakları dinlerken bateri de bu ustalıkta olan Hüseyin Sultanoğlu'nun çok erken bir yaşta (26 yaşında falandı) müziği bıraktığını düşünmüşümdür.  Bizim önde vokal yapana olan merakımız, arkada çalan grubu es geçmemiz böyle güzel müzisyenleri hep küstürdü... hala da değişen bir şey yok hani.  

( kimi zaman o dönemin plaklarında grup elemanlarının isimleri bile yazmazdı... Neyse ki Cem Karaca arka kapakta onlarla birlikte fotoğraf çektirirdi ve isimlerini yazardı.) 




Hüseyin Sultanaoğlu ... Işıklar ve Huzur İçinde Uyu.



***



Hüseyin Sultanoğlu'nun yer aldığı plaklar:


ALBÜM 

L.P.


1974 



1975   Nem Kaldı




45'lik 
Single 



1969 Grup Bunalım 
Taş Var Köpek Yok/ Yeter Artık Kadın


1974 Beyaz Atlı / Yiğitler




1975 Mutlaka Yavrum / Kavga 



1975 Tamirci Çırağı


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...