3 Temmuz 2023 Pazartesi

Blues Tarihini Kulübünde Biriktiren Adam: Bob Corritore

(Foto: Marjani Viola Hawkins  MVHPhoto.com)


 Bob Corritore,  Rhythm Room adını verdiği blues kulübünü 1981'de açar.  Öyle büyük isimler yer alır ki bu kulüpte ve  Corritore neredeyse kulüpte yapılan bütün performansları kaydeder. Bu kayıtları da 2007 tarihinden itibaren de yayınlamaya başlar. Bu günlerde yeni çıkan "High Rise Blues" albümünde  Bo Diddley, Koko Taylor, Magic Slim, John Primer, Pinetop Perkins gibi blues tarihinin devlerinin ilk kez yayınlanan kayıtları var. 



"High Rise Blues", yeni çıkan ve merakla dinlediğim bir blues albümü, Bob Corritore ve Arkadaşları hazırlamış. Ama o arkadaşlar arasında Bo Diddley, Koko Taylor, Magic Slim, John Primer, Pinetop Perkins gibi blues tarihinin devleri var. 

İsterseniz bu albümün öyküsüne dönelim ve bundan 40 yıl öncesine gidelim. 1981 yılı Chicagolu Bob Corritore, Arizona'ya gelir ve burada bir blues kulübü açmaya karar verir. Böylece Rhythm Room adını verdiği blues kulübünü 1981'de açar. Burada zaman içinde blues'un usta isimlerini angaje ederek konserler verdirir. Öyle büyük isimler yer alır ki bu kulüpte ve onlar performanslarını sunarken, aynı zamanda armonikacı olan kulüp sahibi Bob Corritore de katılır. Sadece bununla kalsa iyi Corritore neredeyse kulüpte yapılan bütün performansları kaydeder. Bu kayıtları da 2007 tarihinden itibaren de yayınlamaya başlar. Bu güne kadar "Bob Corritore's From The vault" adı altında çıkan 25 albüm var. Bu yeni çıkan "High Rise Blues" da bu dizinin sonuncusu.



16 blues sanatçının yer aldığı her parçada da armonikasıyla Bob Corritore katılmış. Bu şarkılar 1981'den 1992'ye kadar oluşan kayıtlardan seçmelerden oluşuyor.  16 blues ustası (toplam müzisyenlerin sayısı ise 44 falan gibi) daha önce yayınlanmayan 14 kaydı ile bu albümde buluşmuş. Bu başlıbaşına bir hazine demek. Bu arada isimlerin hepsi Chicago Blues'un temsilcileri ve hiç biri artık hayatta değil. 

Albümde yer alan blues ustaları ve seslendikleri parçalara şöyle sırasıyla bir bakalım:

1 . Jimmy Rogers - "Last Time"  

2 . Magic Slim -  “Buddy Buddy Friends”   

3 . Chico Chism - "High Rise Blues" 

4 . Koko Taylor -  "Twenty-Nine Ways" 

Bob Margolin ve Little Frank  (gitar) .... Bob Stroger (bas) ... Willie "Big Eyes" Smith (davul)

5. Manuel Arrington - "Candy Bars"

 Jon Atkinson ve Danny Michel (gitar)...Troy Sandow (bas)... Marty Dodson (davul)

6 . Eddie Tayor, Jr.  - “Short Haired Woman”  

Eddie Taylor Jr. ( gitar/ vokal)... Bob Stroger (bas) ... Brian Fahey (davul)

7 . Sam Lay  - “Honey Where You Going?”

Sam Lay (davul/ vokal).... Johnny Rapp (gitar)...  Chris James (ritim gitar)...  Patrick Rynn(bas)

8 .  John Primer - “Why Are You So Mean to Me”

John Primer (gitar/vokal)  Sid Morrow (piyano)...  Kedar Roy(bas)... June Core (davul) 

9 . Pinetop Perkins -  “Grinder Man”

Pinetop Perkins (piyano/vokal)...Chris James(gitar)...  Patrick Rynn (bas)...  Brian Fahey (davul)

10 .  Bo Diddley - “Little Girl”

Bo Diddley (gitar/vokal)..., Tom Mahon (piyano)... Paul Thomas /bas)... Johnny Rapp (davul)

11 .   John Brim - “Hard Pill to Swallow” 

John Brim(gitar/ vokal...  Henry Gray(piyano)... Johnny Rapp(gitar)... Paul Thomas (bas)

12 .   Willie “Big Eyes” Smith - “She’s Alright”  

Willie Smith (davul/vokal)... Billy Flynn ve Johnny Rapp (gitar)... Calvin “Fuzz” Jones (bas)

13 .   Eddy Clearwater -  “Sail A Ship” “ 

Eddy Clearwater (gitar/vokal)... Bob Riedy (piyano)...Chris James (gitar)... Patrick Rynn (bas)...Jon Hiller (davul)

14 .  Lil Ed Williams - “Caught in the Act”. 

Lil Ed (gitar/vokal)... Johnny Rapp (ritim gitar)...  Paul Thomas (bas)


Şu çalma listesine bakmak bile "High Rise Blues" albümünün ne muhteşem bir seçki olduğu hakkında fikir verebiliyor.  Albümü dinlerken öyle heyecanlandım ki, bir an önce diğer 25 albümü de dinlemeye can atıyorum.

Bob Corritore 1981'de kurduğu blues kulübü Rhythm Room'da yaptığı kayıtlarla muhteşem bir arşivi ortaya koyarken, bir tarihi de günümüzde belgelemiş. Hemen aklıma bizdeki rock barlar geliverdi. Vakti zamanında Kemancı'da çıkan grupların böyle olmasa bile (ki bu çok zor) bir iki kayıt  olabilseydi ne güzel olurdu. 

Bunları düşünürken aklıma bugünlerin en görkemli mekanı Kadıköy Ağaç Ev geliverdi. Ülkemizin en önemli blues ve rock müzisyenlerinin çıktığı bu mekanı işleten Burak Ocakçı da Bob Corritore gibi armonika çalan bir müzisyen. Hatta o da Ağaç Ev'de çıkan gruplara zaman zaman eşlik ediyor. İster misiniz, yıllar sonra Burak da topladığı kayıtlardan böyle bir külliyat çıkarıverse. 

Biliyorum bu çok zor hatta belki de imkansız ama keşke olsa diyorum. Ama buradan yazmalıyım ki, Kadıköy Ağaç Ev ülkemiz müziği için büyük bir kazanç. Bunda da Burak'ın payı çok büyük... bu vesileyle ona da buradan bir selam göndereyim dedim. 

Aptulika


 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...