5 Temmuz 2023 Çarşamba

BAZI ARKADAŞLAR ile Çocuk Oyuncağı.


 

“Bazı Arkadaşlar’ın blues’u özeldir” diyor sevgili Uygur Balaman, her türlü medya mecrasından bize dayatılan, izlemeye, dinlemeye zorlanan her şeyin ötesinde, arayıp bulan, ince eleyip sık dokuyan dinleyici için üretilmiş bir albüm.



  BAZI ARKADAŞLAR ile Çocuk Oyuncağı



Yaz sıcakları kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Şimdilerde ekonomik koşullar en fazla birkaç semt öteye gitmeye elverse de bu havalar bir yollara düşme, başka bir yerde olma arzusu uyandırır. Yola düşme planınız varsa Bazı Arkadaşlar’ın sizin için çok güzel bir albümü var. Amerikan folk ve beyaz Blues’u Türkçe yorumlayan grubun, ara yollarda veya şehrin sessiz sokaklarında gezerken size eşlik edecek çok güzel bir albümü var:"Çocuk Oyuncağı".

Bazı Arkadaşlar grubunun iki üyesinden Uygur ile neredeyse kırk yıla varan bir dostluğumuz var. Malatya’da üniversite sıralarında rock ve blues dinleyen iki müzik yalnızı olarak tanıştığımızda başlayan dostluğumuz bugünlere kadar geldi, Uygur müzik sevgisini kariyer olarak da devam ettirdi ve birikimlerini müthiş gitarist ve harika yapımcı Anıl Yazıcı ile birlikte bu güzel albüme aktardı, bana da keyifle dinlemek düştü.


31 Mayıs 2023 tarihinde dijital platformlarda çıkan "Çocuk Oyuncağı" oldukça beklenmedik bir albüm, alışageldiğimiz Türkçe albümlerden oldukça farklı bir tarzı var, tam olarak bir tarza oturtmak çok da mümkün değil, Uygur ve Anıl folk rock/blues diyoelra tarzlarına. İşte tam da bu yüzden yollarda dinlemek gerekiyor. Albümün tarzı kadar Anıl’ın mükemmeliyetçi kayıtları ile de dikkati çekiyor. Özenle kaydedilmiş ve düzenlenmiş parçalar kulağınıza tam da grubun istediği, biz dinleyicilerin beklediği gibi temiz ve pürüzsüz geliyor. 

Caz Kedisi dergisine verdikleri söyleşide “Bazı Arkadaşlar’ın blues’u özeldir” diyor sevgili Uygur Balaman, her türlü medya mecrasından bize dayatılan, izlemeye, dinlemeye zorlanan her şeyin ötesinde, arayıp bulan, ince eleyip sık dokuyan dinleyici için üretilmiş bir albüm. Anıl ve Uygur’un dostlukları da oldukça eskiye dayanıyor. Uygur’un Ankara gecelerinde müzik yaptığı cover gurubunu dinlemeye gelen ve zaman içinde önce grubun jam session gitaristi olan ve sonra kendi grubunda Uygur’u misafir olarak ağırlayan Anıl, bu albümde şahane gitar tekniğiyle Uygur’a eşlik ediyor. Kısacası Bazı Arkadaşlar tam bir “dostlar” grubu. Öyle ki albümün ilk parçası "Gönül", Uygur’un 36 yıl önce, biz üniversitedeyken sınıf arkadaşlarımızdan biriyle yazdığı ve her fırsatta bize çalıp söyledikleri bir parça, eh ben de bu arkadaşlıkların dinleyici kısmı olarak bu yazıyı hazırlıyorum, yani benim de çorbada küçük bir tuzum var. 

"Çocuk Oyuncağı" albümü canlı olarak kaydedilmiş bir albüm, Anıl ve Uygur pandemi döneminde başlayan çalışmalarını, zaman zaman telefonla, zaman zaman bir araya gelerek ve son olarak stüdyoda birlikte kaydederek bu güzel albümü ortaya çıkarttılar.

Albümün ilk parçasından bahsettim, yıllar önce yazılan ve güncelliğini hiç kaybetmeyen bir parça "Gönül", 36 yıl önce Malatya’da bir öğrenci evinde yazılan, Uygur ve Ahmet tarafından bir gitar ve org ile icra edilip, bir elin parmaklarını geçmeyen rock müzik severler ile paylaştıkları bir parça. Bu albümde de parça çocuksuluğunu ve masumiyetini kaybetmeden kaydedilmiş, beni yıllar yıllar öncesine götüren bir parça. 

Albümün ilk teklisi "Hayat Duy Sesimi" folk rock türünde, henüz kendilerini bekleyenlerden haberi olmayan genç insanları hayata seslenişi, önlerinde uzanacak olan hayatın onlardan ne beklediğini sorguladıkları bir parça. Parçanın bir sonraki versiyonunda Uygur kızının da sesiyle katılmasını bekliyor bu parçaya.

"Kaybetmek Yok",  50’lerden bir rock roll parçası, ben şahsen yürüyüş yaparken tempomu hızlandırarak dinlemeyi seviyorum. Umut ve direniş üzerine yazılmış, neşeyle ve umutla kaydedilmiş harika bir rock’n roll şarkısı.

"Hayatta Kalmak", dinleyince sözlerinden de anlayabileceğiniz gibi pandemi zamanı, evde geçirilen günlere yazılmış bir parça. “Street Blues” tarzında yazılmış bu parça uçuk kaçık, iğneleyici ve mizahi bir yaklaşımla pandemide evde kalmayı anlatıyor.

Albümün son parçası "Nesin Sen" hem sözleri hem de müziğiyle yükselmek ve etrafına başka açılardan bakmak üzerine, ayaklarınızı yerden kesmeyi hedefleyen bir parça.

"Çocuk Oyuncağı", kelimenin tam anlamıyla bir Bazı Arkadaşlar albümü, eski arkadaşların bir ortak çalışması. Albümde Anıl ve Uygur dışında, davullarda Nusret Gürs, bas gitarda Aslan İstepanov yer alıyor. 

Pek çok dinleyici albümü bir yol albümü olarak tanımlamış, ben de yolda dinlemek için çok uygun buldum ama en çok gün batımında, günün muhasebesini yaparak, yorgunluk atılan yaz akşamüstlerinde dinlemeyi sevdim. 



Grubu ve albümü dinlemek ve takip etmek isteyenler için

Instagram: @baziarkadaşlar

Youtube: https://www.youtube.com/@bazarkadaslar7923

Duy Sesimi: https://www.youtube.com/watch?v=ygB6_QCZolw

Spotify: https://open.spotify.com/artist/0W1UToe9NVq3y4HGA3v0pV?si=8vMVdpNEQACfcNgIRNVoqQ


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...