2 Ekim 2022 Pazar

Pazar Sineması: "Nasipse Adayız"


 

Ercan Kesal ismini ilk olarak "Yozgat Blues" filmindeki oyunculuğuyla tanımıştım. Elbet daha önceden de aşinalık vardı ama o film benim için ciddi bir tanışma vesilesi olmuştu. 2013 yapımı filmin yönetmeni Mehmet Fazıl Coşkun , senaryosu  Osman Özcan'ın olmasına rağmen aklımda kalan isim hep Ercan Kesal olmuştur... hadi daha açık ifade edeyim, bütünüyle ona ait bir eser olarak bakmışımdır. Bunun en önemli sebebi de kariyerlerinin her aşamasıyla tanıdığım müzisyenlerin dünyasını en alt aşamasındaki sürecinde oyunculuğu ile çok iyi verebilmiş olmasıydı. 

"Yozgat Blues" benim için etkisini koruyan ve bundan sonra da aynı özelliğini taşıyacak olan bir yapıttır. Geçen gün bir film izleme serüvenine girdiğimde Ercan Kesal ismini görünce teklifsiz bir merakla atılacaktım. Tabi çok kötü bir sinema izleyicisi olduğum için 2020'de yapılmış bir eseri 2 yıl gecikmeli fark edecektim. 

"Nasipse Adayız", daha Jenerikten itibaren sizi etkisi altına alıveriyor. Bu bir jenerik olmanın çok ötesinde politik ortamımıza (hatta parti yönetimlerine) kara mizah tavrında muhteşem bir yaklaşım getiriyor. Oradaki dalgalı denizde giden bir geminin altında verilen sahne ile muhafazakar yöneticilerin bir juri şeklinde masaya dizilişleri ve önlerindeki rakı kadehleri harika bir metafor oluşturmuş. 

Filmin konusu çok zekice bulunmuş ve aslında bildiğimiz ama bilmekten kaçındığımız bir konuyu işliyor. Bir ilçede yapılacak belediye başkanlığı seçimi için  aday olmak isteyen bir doktorun hikayesi ele alınmış. Bu tabi belediye başkanlığı adaylığından önceki partililerin aday adaylarından biri. Öyle ki kendisini seçmenlere sunmak değil, parti içinde aday olmak için üst düzeydeki insanlara kendisini gösterme çabası. 

Doktor Kemal Güner, İstanbul'da bir ilçenin belediye başkanlığına aday olmak için çalışmalar başlar. Bir Numara'nın gözüne girip aday olmayı başarabilmek için her yolu dener. 

Aynı zamanda bir tıp doktoru olan Ercan Kesal,  bu ilk filminde neredeyse bütün kimliklerini birleştirip, bir partiden belediye başkan aday adayı olan bir adamın tek gününü anlatmış. Kendi yazdığı bir kitaptan uyarladığı filmin senaryosu çok iyi yazılmış, aynı zamanda hem oyunculuk hem de yönetmenliğini üstlendiği "Nasipse Adayız"  başarılı bir çalışma.

Aptulika






1 yorum:

_stu_ dedi ki...

Konusu itibariyle bilindik şeyler. Ercan Kesel'in kalemi sağlam, senaryo aslında başarılı ama film olarak olmamış bence. Bir şeyler eksik gibi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...