6 Aralık 2023 Çarşamba

Kayıp Adanın Yeniden Bulunması: THE FUSION SYNDICATE!



Müzik dinleme serüveni günümüzde elle tutulan materyallerle yapılmadığı için albüm kapakları eski görsel zevkleri barındırmaz olmuştu. The Fusion Syndicate'ın "Beatiful Horizon" albümü ilk gördüğüm anda ilgi antenlerim derhal sinyal verecekti.

Javier Carmona Esteban ( ki bu ismi bir yerlere not edin derim) 'un fırçasından çıkmış bu harika albüm kapağı ile albüme ilgisiz kalmak mümkün değildi hani. 

Eh albüm kapağı güzel olur olmasına ama böyle çalışmalarda kötü sürprizlerle de karşılaşabilirsiniz hani. İster misin şimdi karşıma elektronik ya da tekno tarzı bir şey çıkıversin derken, bu sefer de grubun isminde "Fusion"u görünce 1970'lerin caz rock fusion'ları gibi bir şey olabilir diye içime su serpiliverdi. Sonra biraz dinlemeye başlayınca içime "Guitar Hero"ların ya da başka bir deyişle "Virtüoz Gitarist"lerden birinin çalışması olabilir endişesi düşüverecekti. Onlar da güzel işler olabilir ama gitar maharetini durmadan göstermek isteyen biri ya da birileri beni yorabilir ve kapılarım derhal kapanabilirdi. Ancak bir süre daha dinleyince bu işin gitarist işi olduğunu anlayacaktım ama burada progresif tat biraz daha öndeydi. 

Fusion Syndicate, heavy metal ve caz fusion'un Super Group'u diyebiliriz. Daha doğrusu Süperler grubu demek daha doğru, çünkü bu bol konuklu bir grup. Fusion Syndicate'de  Megadeath'in gitaristi Marty Friedman'dan Brian Auger'a (The Oblivion Express), Fishbone'dan Angelo Moore, The Doors'dan Robby Krieger ve 1970'leri caz rock fusion abidesi  Mahavishnu Orchestra'dan Jerry gibi usta isimler yer alıyor. Ayrıca  Tony Kaye, John Etheridge, Steve Hillage gibi hatırı sayılır bir çok isim de konuk olarak yer alıyor. 

Öncelikle bu albümde dikkatimi çeken ilk şey, uzun süredir gündemimizde olmayan ama geçmişte bir hayli ilgimize mazhar olan isimleri ( adeta kuyumcu hassasiyetinde) bir araya toplamaları. Öyle ki bu isimler arasında bir zamanların Megadeth'inde inanılmaz harika işlere imza atan gitarist Marty Friedman'ı bulmak harika oldu. Hani durmadan nerde bu adam dediğimiz bir isimdi. Gene klasik rock'ın efsanevi grubu The Doors'un usta gitaristi Robby Kriger'i de bu çalışmada buluşturan bu prodüksiyon satış kaygısıyla ilgi çekmek amacıyla değil, iyi kulaklara hitap edecek seçicilikte yapılmış.

Çalışmada ağırlıkta heavy metal ve hard rock gitaristleri olsa da "Beautiful Horizon" da caz fusion etkileri de ustalıkla işlenmiş. Tabi bu birleşimin içinde Progresif'in de yerinin olduğunu belirtmeliyim.  Sözün özü ne kapak, ne grubun ismi ne de albümün ismi hiç biri bizi kazıklamıyor, ne denilmişse fazlasıyla hakkını veriyor. 

Ve şimdi de THE FUSION SYNDICATE'ın muhteşem kadrosundan bazı isimleri vereyim. 


Alfonso Johnson ( bas gitar)

Angelo Moore (Saksafon, Vokal)

Brian Auger (Hammond B3 org) 

Fernando Perdomo (  Fender Rhodes, Gitar, Moog Synthesizer, Yapımcı)

Helios Creed (Gitar)

Jah Wobble (Bas)

Jerry Goodman (Keman)

John Etheridge ( Gitar)

Marty Friedman (Gitar)

Michael Hampton (Gitar)

Robby Krieger (Gitar)

Theo Travis (Saksafon)

 Yıldızlar buluşması... Şöhretler kadrosu her ne derseniz deyin ama ben bu buluşmaya "Kayıp Cennetin Yeniden Bulunması" diyeceğim. Öylesi bir tüketim öylesi bir sosyal medya zehirlenmesi içine girdik ki böylesi bir buluşmaya fena halde ihtiyacımız vardı. Değerli olanı yeniden keşfetmek için The Fusion Syndicate'in "Beautiful Horizon" albümü kaçırılmayacak denli kulak verilesicesi bir çalışma. Tek kusuru söyle bir bakayım diye dinlemeye bir başladığınızda sonuna kadar dinlemek zorunda kalıyorsunuz.


Marty Friedman



Robby Krieger



Albümde metal ve rock gitaristleri olduğu gibi caz müzisyenleri de var. İşte onlardan biri caz trompetinin muhteşem ismi Randy Brecker ve Jim Beard ile birlikte fusion gitaristi Percy Jones'un yer aldığı "At The Edge Of The Middle"

Randy Brecker



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...