25 Aralık 2023 Pazartesi

Dokken'ı bilir misiniz, desem yaşınız ortaya çıkar.



 1976'dan bu yana kaç yıl geçtiyse artık, o zamandan beri Dokken var ve 27 Ekim 2023 tarihinde 13. stüdyo albümü "Heaven Comes Down"la karşımızda. 

Dokken her ne kadar 1976'da kurulduysa da onların efsaneleştiği dönemler 1980'lerdir. O zaman diliminde nard'n heavy ile ilgili her karma kasette onlar mutlaka bulunur, dergilerde de boy boy posterleri arzı endam ederdi.
 Grubun kurucusu Don Dokken'ı ilk duyduğumda "guitar hero" sanmıştım. Oysa tam tersine vokalistmiş ama bu yanlışı yapmakta haksız sayılmazmışım zira grubun gitaristi George Lynch az buz adam değildi. Şimdilerde ilginçtir onun Lynch Mob isimli grubu da neredeyse aynı zamanda yeni bir albüm yaptı. Bu basit bir çakışma mıdır yoksa tesadüfi bir pişti olma durumu mudur bilinmez ama akla bir rekabet didişmesi gibi hayra alamet olmayacak şeyler de gelmiyor değil hani. Çok eskilerden beri nane molla olan ilişkileri zaman zaman çatışmaya dönerek Karagöz- Hacivat durumuna gelmeleri kaçınılmaz son gibiydi. Şimdi ayrı cenahlarda sakinleşmiş gibi görünüyorlar ama neler olur, bilinmez. Yani siz siz olun ve tedbiri elden bırakmayın derim, aklınızda olsun. 



Don Dokken'ın papaz olma durumuna gelen çatışmaları sadece George Lynch ile sınırlı değildi, neredeyse her elemanla huysuzluk yaşandı. Belki de bu yüzden en eski eleman olarak 20 yıllık gitaristi Jon Levin  yanında ve genç bir kadroyla Dokken efsanesini yeniden yürütmeye çalışıyor yetmişlik Don Dokken. Tabi artık günümüzde, "Yaş 70 iş bitmiş" lafının hiç bir kıymeti harbiyesi yok. Ancak gene de Don Dokken'ın o eski çığlıkları , ses çıkışlarını beklemeyin ama sesini gene de güzel kullanıyor. Yeni çıkan albümleri "Heaven Comes Down"ın tümüne baktığımızda da didişmeden uzak kafası rahat bir Don Dokken var. Grup ve albüm için diyeceğim ise, ne bileyim ben o 80'lerin heavy tadını özlemişim. Bu yüzden de keyfim yerinde doğrusu.  



Dokken'da Jon Levin dışında yeni elemanlara bakarsak, bas gitarda 2015 yılında gruba katılan Chris McCarvill ve 2019'da katılan Bill "BJ" Zampa  da davuldaki yerini alıyor.  

Bundan önceki Dokken albümü "Broken Bones" 2012'de yayımlanmıştı.  11 yıl sonra çıkan  "Heaven Comes Down"da 10 parça yer alıyor. Kimi zaman 80'lerin popüler hard'n heavy soundunu hatırlatan sert parçalar ve harika slow'lar mevcut.  "Figutive" ile başlayan albüm hızını hiç bozmadan "Gypsy" e geçiyor. Harika bir akışta giden bu parçada Dokken'ın yumuşak vokalinin etrafında yılan gibi dönen çığlıksı gitarlar akarken, bas gitarın zemine yaydığı ritim harika bir etki oluşturuyor. 

Led Zeppelin'in "Kasmir"'ini hatırlatan bir girişle başlayan "Saving Grace", klasik metal tınılarını veren "Over The Mountain" ve "Just Like A Rose" ile bir dönemi tekrar yaşamaya başlıyoruz. Elbet o eski yılları tekrar yaşamak olası değil ama Don Dokken'ı grubuyla birlikte bugüne dair hard'n heavy tınılarıyla bulmak harika bir duygu.  Ne diyeyim güzeldi be o yıllar. 

Aptulika




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...