7 Aralık 2023 Perşembe

Robert Finley'in 60'ında Gerçekleşen Çocukluk Hayali

 

Foto: Jim-Herrington 

11 yaşındayken babasının ayakkabı alması için verdiği parayla gitar alarak müziğe başlamış, Robert Finley. Hoş o gitarı da evde çok gizli bir yere sakladığı kesin, zira aşırı dindar olan ailesinin evde tek izin verdiği müzik sadece gospel'mış... o da pazar günü kilisede dinlenirmiş genelde. 


Erken yaşta başlayan blues aşkı onu hemen sahnelere taşımamış, hatta müzikte tam tekmil kariyer edinmesi neredeyse altmışından sonra olacaktı. Neyse biz gene Finley'in 11 yaşında ilk gitarıyla serüvenine dönelim. Ailesinin sınırından çıkamayan sanatçı gene gospel gruplarının konserlerine gidiyor ve en ön sırada oturarak, devamlı gitaristlerin parmaklarını izliyormuş. Böylece kendi başına gitarı öğrenmiş ama hayat gailesi içinde 17 yaşına geldiğinde orduya yazılacaktı. 1970 yılında ordu onu helikopter teknisyeni olarak Almanya'ya gönderdi. Orada askeriyenin orkestrasında gitarist olarak çalışacaktı. 

Terhis olduktan sonra Lousiana'ya gönüp marangozlukla hayatını kazandı. Hayatını marangozluktan kazanıyordu ama sokak müzisyenliği ve yarı amatör konserlerle müzisyenlik de yanısıra sürüyordu. 60 yaşına geldiğinde görme sorunlarından dolayı marangozluktan emekli olacaktı. Bu sırada sokakta müzik yapmayı sürdüren Finley'i Music Maker Relief Foundation elemanları görecekti. Bu yaşlanan blues müzisyenlerini destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştu.  Robert Finley, Music Maker Relief Foundation'ın  yardımıyla 2015 yılında müziğe dönüş yapacaktı. İlk olarak Robert Lee Coleman ve Alabama Slim'in de aralarında bulunduğu bir turneye katacaktı.

Robert Finley, Mart 2018'de Dan Auerbach ve Easy Eye Sound Revue ile Brooklyn Steel'de sahnede  (ROLLINGSTONE.COM için GRİFFİN LOTZ tarafından çekilen fotoğraf)

2016 yılında New York City'deki prestijli Globalfest'te Music Maker Revue ile çalarak büyük ses getirdi. Bu konser ona albüm yapma kapılarını da açacaktı. Bugüne kadar 4 albüm yapan Robert Finley, "İşte bu yaştayım ve çocukluk hayalimi henüz gerçekleştiriyorum" diyor. “ Yaş bir şey ifade etmiyor." diyen sanatçı, "Gördüğün gibi her zaman hayaline tutunmalısın; Kimsenin sana ne yapamayacağını söylemesine izin verme." diye de ekliyor. 

İlk albümünden bu yana  yapımcılığını sürdüren The Black Keys'den Dan Auerbach onun için  "yaşayan en büyük soul şarkıcısı" diyor.  

Filmlere konu olacak bir yaşam ve mutlu son. 
Robert Finley ile yeni çıkan "Black Bayou" albümüyle tanıştım. İyiki de tanışmışım, 1970'lerin soul duygusu ile blues rock'ın sert tınıları harika bir şekilde buluşmuş. Ayrıca Robert Aga, nefis bir hikaye anlatıcısı, zaten bunu  "Müziği elime aldığımda şarkı sözleri doğallaşıyor. Tek yapmanız gereken etrafınıza bakmak. Hakkında yazmak isteyeceğiniz hemen hemen her şeyi birileri yaşıyor. Aslında her gün bir şarkıdır.” sözleriyle açıklıyor. 

Siyah tepeli şapkasının altından yayılan gülümseyişine eşlik edip bıyıklarından aşağı doğru süzülen çene sakalıyla nefis bir gitarist ve  boyun eğmez bir  blues müzisyeni. Ne diyeyim iyi ki tanıştık seninle Robert Finley denilen adam.  

Derleyen: Aptulika


https://musicmaker.org/artist/robert-finley/

https://robertfinleyofficial.com/

https://www.rollingstone.com/music/music-features/the-gospel-of-robert-finley-dan-auerbachs-favorite-singer-629655/

https://www.uncut.co.uk/reviews/robert-finley-black-bayou-144037/





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...