9 Aralık 2023 Cumartesi

Bir Tablodan Çıkan Albüm


Bir tablo yılları aşıp, neredeyse 150 yıl sonra yapılan bir saatlik müzik albümüne ilham olabilir mi? Üstelik bu albüm ABD'deki siyah insanın yaşadıklarını anlatıp, blues'un köklerini gözler önüne seriyorsa bir tablo bu kadar şey yapabilir mi?

Eric Bibb'in yeni albümü "Ridin'"e ilham olan Amerikalı ressam Eastman Johnson'ın 1862'de yaptığı "A Ride for Liberty - The Fugitive Slaves" isimli tablo, ABD'deki köleciliği ve ırk ayrımını  tesbit eden ve yüzyıllar öncesinden dünyaya duyuran ilk ve (belki de) tek örnek olan bir eserdir. 

Şimdi de bu tablonun öyküsünü dinleyip, bir Görme Biçimi yapalım: 



A Ride for Liberty - The Fugitive Slaves  isimli bu tablo, 1862  yılında Amerikalı ressam Eastman Johnson tarafından yapılmıştı. Amerikan İç Savaşı sırasında Güney Amerika'daki kölelikten kaçan bir Afro Amerikalı aileyi tasvir eden bu resim, gerçek bir olaya dayanmaktadır.   

Amerikan İç Savaşı'na bizzat katılan Johnson  bu süreçte bir çok olaya tanık oldu ve bunların resim ve eskizlerini yaptı. Ressam o savaşta Birlik Ordusu'nun saflarında yer alıyordu.  2 Mart 1862 sabahı erken saatlerde Johnson bir olaya tanık olacaktı. Güneylilerin köleci ve ırkçı yönetiminden at üzerinde Birlik Ordusu hatlarına doğru kaçan bir Afro Amerikan aileyi görecekti. 

Eastman Johnson, şahit olduğu bu olayı resmine yansıtmak için durmaksızın eskizler ve desenler üzerine çalışmaya başladı. 1862'de bu konuyu işleyen üç resim çıkardı.  Bu resimlerden bugüne sadece iki tanesi kaldı.   

Ressamın hayatı boyunca bir geminin ambarında kalan ve hiç sergilenmeyen bu iki tablosundan en bilineni, şu anda Brooklyn Müzesi'nde bulunmakta. 55,8 cm × 66,4 cm boyutlarında olan bu resim tahta üzerine yağlıboya olarak yapılmış.

Eastman Johnson'ın A Ride for Liberty - The Fugitive Slaves tablosu sanatçının en önemli eserlerinin en başında gelirken; Güney'deki esaretten kaçan kölelerin durumunu yansıtan (çok az sayıdaki) çağdaş eserden biri olarak kabul ediliyor.


*


Eastman Johnson'ın A Ride for Liberty - The Fugitive Slaves tablosunu yaptığı yıllarda Amerikan İç Savaşı'na katıldığı zamanlardan  bir otoportresi.    



Johnson Afro Amerikalı siyah insanı sorunlarıyla birlikte tablolarına yansıttığı gibi Amerikan yerlileri Kızılderilileri de tablolarına taşıyan ilk beyaz ressamlardan biri olacaktı.


Eastman Johnson'un yaşlılık döneminden bir fotoğrafı.


Eastman Johnson'un "
A Ride for Liberty - The Fugitive Slaves"  isimli bu tablosundan çıkan Eric Bibb'in yeni albümü "Ridin'"ı   fırsat bulduğunuz ilk anda bu albümü dinleyin derim.

 Aptulika 





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...