13 Aralık 2023 Çarşamba

ROBERT PLANT: "Yetti Artık!"



“Parıldayan her şeyin altın olduğunu bilen hanımefendi cennete bir merdiven satın alıyor” diye başlar rock tarihinin hakkında en çok konuşulan, davalara konu olan, müzik aletleri satan dükkanlarda çalınması yasaklanan ,  dinleyicilerin dinlemeye doyamadığı, yaratıcılarından birinin pek hazzetmediği ama duyunca göz yaşlarını tutamadığı şarkı. 1971 yılında çıkan ve o güne kadar müzik dünyası hakkında bildiklerimizin hepsini tepetaklak edecek albümün 4. Parçası. 

Stairway to Heaven hakkında sayfalarca yazıp, saatlerce konuşup, parçayı defalarca anlayıp, bir o kadar da hiçbir şey anlamayabilirsiniz ama bunların hiçbiri bu yazının konusu değil. Biz biraz dedikodu yapacağız.

Robert Plant Led Zeppelin günlerini bizim kadar özlemiyor, “gençliğimizde yapılması gerekeni yaptık, iyi de yaptık ama geldi geçti, önümüze bakalım” diyor, bunu da birbirinden sağlam albümlerle çok güzel yapıyor. 

Stairway to Heaven’a gelince, Plant parçayı sevmediğini söylemiyor ama “şarkıyı her konserde söylemem gerekse kafayı yerim” diyor. 1971 yılında henüz 23 yaşındayken yazdığını, bu yaşına geldiğinde, yaşadığı tecrübeler, kazandığı deneyimler, değişen bakış açısı ve yerinde saymayıp hep ileri gitmesi sonucunda artık parçanın, yazdığı sözlerin, söyleme şeklinin kendisi için ilk günkü gibi hissettirmediğini söylüyor. Hatta bu kadar tekrardan sonra parçanın bir “düğün şarkısı” ya da “doğum günü parçası” hissi verdiğini, söylemekten ve dinlemekten bunaldığını, artık geçmişte bırakılmasının zamanının geldiğini ifade ediyor. “Zamanlar değişiyor, o günlerde savaştan ve belirsizlikten yorulan insanlar için bir değişiklik olmuştu, artık söyleyecek başka şeylerim var” diyor.

2019 yılında “Ultimate Classic Rock Nights” radyo programında şunları söylüyor.

“Elbette güzel bir şarkıydı. Şarkının müzikal yapısı çok ama çok iyi. Vokal olmadan da ayakta kalabilen parçalardan biri ve aslında vokal olmadan da ayakta kalacak, buna eminim çünkü çok güzel bir müzik parçası. Ancak, şarkının sözleri ile artık bir bağ kuramıyorum, çünkü çok uzun zaman önceydi... Artık o soyut satırları yazmaya hiç niyetim yoktu. Ona bakıyorum, şapkamı çıkarıyorum inanılmaz kısımları olduğunu düşünüyorum.  Jimmy'nin [Page] müziği icra etme şekli ve davulların neredeyse doruğa ulaşıp sonra devam etmesi... Bu çok müzikal olarak şahane bir parça ama iş şarkı sözlerine gelince ve hatta vokalleri de göz önüne alacak olursak 'ben o konuda artık emin değilim.”

Magazin ekibi olarak bu parçayı neden hatırladım, artık ondan bahsedeyim. Uzun yıllardır canlı söylemeyi reddettiği, Heart söylerken ilk önce yüzünü buruşturduğu bu parçayı Robert Plant 21 Ekim 2023 tarihinde canlı olarak, Duran Duran’dan Andy Taylor’ın aralarında bulunduğu bir grup müzisyen tarafından düzenlenen bir etkinlikte söylemeyi kabul etti. Söylentilere göre bir bağışçı, Stairway to Heaven’ın söylenmesi karşılığında “The Cancer Platform” isimli kanserle mücadele eden bir yardım kuruluşuna yüklü bir bağışta bulunmuş. Canımız Robert Plant’imiz, yüce gönüllü sarışın İdolümüz (bunu duymasın çünkü böyle hatırlanmaktan da hiç hoşlanmıyor, ama o başka bir yazı konusu) parçayı söylemeyi kabul ediyor. 

Ben bu yazıyı hazırlarken Plant’e olan saygımdan Stairway yo Heaven dinlemedim ama sürekli kafamda çaldı, sanırım yazıyı kaydettikten sonra sessiz bir köşeye çekilip Stairway to Heaven dinleyeceğim. Aramızda kalsın, Robert Plant’in haberi olmasın, olur mu?

Konserin ilgili kısmını buradan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=CJuwEaPspII


KAYNAKLAR:

https://guitar.com/news/music-news/robert-plant-overwhelmed-stairway-to-heaven-led-zeppelin-jimmy-page/

https://faroutmagazine.co.uk/why-robert-plant-hates-led-zeppelin-stairway-to-heaven/

https://www.ultimate-guitar.com/news/general_music_news/robert_plant_explains_why_he_cant_relate_to_stairway_to_heaven_anymore.html

https://ultimateclassicrock.com/robert-plant-perform-stairway-to-heaven-2023/

https://blabbermouth.net/news/robert-plant-performed-stairway-to-heaven-after-someone-bid-a-huge-amount-of-money-for-him-to-sing-the-song

https://www.youtube.com/watch?v=IFwU2qlEttg

https://www.youtube.com/watch?v=CJuwEaPspII

https://ultimateclassicrock.com/robert-plant-perform-stairway-to-heaven-2023/

 


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sahane , tesekkurler 🤟👏

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...