11 Ağustos 2022 Perşembe

Keb' Mo' : "Her şey İyi Olacak"



Grammy ödüllerini beş kez devirmiş olan Amerikalı blues müzisyeni Keb'Mo' yeni albümü "Good To Be" ile zaten her şeyi baştan söylemiş : İyi Olacak !


Covid 19, karantina, hastalıklar, o da yetişmezmiş gibi delicesine süren siyasi tartışmalar, savaşlar yani aklını yemiş ve harap olmuş bir dünya... Bu süreçte Keb' Mo' bir ışık yakmış ve sevgiyi yaymak için bu albümü yapmış.


Bütün bunları dedim diye albümü ya da Keb' Mo'yu bir sevgi kelebeği sanmayın. Her şey pandemi döneminin bitişinden sonra başlamış. Eve kapanış, karantina günlerinde birikenleri bu albümle bizlere sunmuş. Bu salgın sonrası dünyada müzisyenlerde bir üretim patlaması oldu gibi, öyle güzel işler, coşkuyla ortaya çıkıyor ki, keyif verici olduğunu söyleyebilirim. Dünyada gidiş bu yöndeyken bizde ise aynı şeyin olduğunu söyleyemem. Maskeleri attık , evlerden dışarı çıktık ama bizde 12'den sonra müzik hala yasak, üniversite şenlikleri iptal ve şimdi de rock festivali... Sanata, kültüre ve yaratıcılığa büyük bir duvar örülüyor, zaten örülmese de devasa paralar vermek zorundasın. Yani bir dolu olumsuzluk ama biz gene Keb'Mo'nun yeni albümüne dönelim. Ustanın dediği gibi "İyi Olacak"

Blues müzisyeni Keb' Mo' sağlam bir slide gitaristi, vokalist ve armonika ustası ama türler arasında öyle bir takıntısı yok. 2014'te yaptığı "Bluesamericana" isimli albümüyle Americana denilen tarzın da hem müteahhidi hem de mimarı olan bir isim. Blues, country, folk, soul hatta pop'u bünyesinde çok güzel barındırıyor. 


Albümün açılış parçası "Good To Be" parçası albümün bütününü özetler gibi. Sözlere bakmadan dinlerken kendinizi gün ağarırken arabayla gider gibi hissediyorsunuz.. Tabii müzik eşliğinde. Şarkı da aynen bu şekilde sözlerle akıyor: 

"Arabaya atlayacağım, şehir merkezine gideceğim, bir şeyler atıştırıp

etrafa bir göz atacağım. 

Her şey eskisi gibi değil

Ben meyvemi doğrudan ağaçtan yerdim..."

Pandemiden çıkışı bir anlamda eve dönüş imgesiyle anlamlandıran Keb'Mo' bir şeylerin eskisi gibi olmadığını da vurguluyor ama "İyi olacak" demeyi de ihmal etmiyor. 

İki gündür albümü dinliyorum. Hani o çayının deminin hakkını veren kahvecinin çayı getirirken, "yağ gibi aksın" dediği gibi, gerçekten yağ gibi akıyor. O zaman dinlemeye devam ve sabah aydınlanırken iyi bir kahvaltıyla günü açalım ve "İyi Olacak" diyelim. Bir çok şey "eskisi gibi değil"... Meyvamızı "doğrudan ağaçtan" yediğimiz çocukluk çok gerilerde ama "Her şey çok güzel olacak". 

Aptulika

 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...