1 Ağustos 2022 Pazartesi

Uzay Yolu'nun Teğmen Uhura'sı hayata veda etti


Yazının başlığına Star Trek'in ilk kadrosunda Uhura rolünü oynayan Nichelle Nichols, 89 yaşında hayata veda etti demem gerekirdi... ama o bizim için 1970'li yıllarda siyah beyaz izlediğimiz  televizyon dizisindeki Teğmen Uhura'ydı. Uzay gemisi Atılgan'ın kompüterlerini idare eden siyahi kadın mürettebatındandı.  

1970'li yıllarda tek kanallı televizyonlarımızın unutulmaz dizisi Uzay Yolu yani orijinal ismiyle Star Trek'te Lt. Uhura rolüyle tanıdığımız Nichelle Nichols, 89 yaşında hayata veda etti.

Aktrisin vefatını oğlu Kyle Johnson şu mesajla duyurdu:

 "Dün gece annem Nichelle Nichols doğal sebeplerle vefat etti.  Ancak onun ışığı, tıpkı şimdi ilk kez görülen antik galaksiler gibi, bizim ve gelecek nesillerin zevk alması, öğrenmesi ve ilham alması için kalacak. Onunki iyi yaşanmış bir hayattı ve bu nedenle hepimiz için bir modeldi.”


Benim kuşağımın çocukluk yıllarında televizyon karşısına  oturup izlediğimiz Uzay Yolu dizisinde tutkunu olduğumuz Uhura'ydı o bizim için. Oldukça seksi bir karekter olmasına karşın aklıyla ve ciddiyetiyle öne çıkması ve bir kadın için Teğmen rütbesinin kullanılması bizi hep şaşırtırdı. O zamanlardan kadınların da erkeklerle eşit olduklarını hatta onları aşabileceklerini de bizlerin kafasına vura vura nakşetmişti o çocukluk yıllarımızda. İşin özü o bizim için Teğmen Uhura'ydı... Şimdi ölüm haberini aldığımda onun gerçek hayattaki isminin Nichelle Nichols olduğunu öğrenecektim. Olsun o gene de benim için Uhura'ydı. Gene aynı yıllarda tanıdığım Tina Turner gibi dik duran bir kadındı. 

Biz onu Uhura olarak biliyorduk ama asıl ismi Nichelle Nichols olarak da oynadığı o karekterin ötesinde de bir oyuncu, müzisyen, dansçı ve siyahi insan hakları için de mücadele vermiş bir eylem insanıymış. 

28 Aralık 1932'de doğan Grace Dell Nichols, Chicago bölgesinde büyümüş. 1961 yılında Broadway müzikallerinde oynayarak oyunculuk kariyerine adım atmış. sadece oyunculuk değil müzisyenlik yönü de kuvvetli olan sanatçı şarkıcı olarak, Duke Ellington ve Lionel Hampton gibi müzik dünyasının önde gelen caz ustalarıyla birlikte turneye çıktı.

Bunca çok yönlü çalışmalarına rağmen Nichols'u tüm dünya  Star Trek isimli televizyon dizinde oynadığı Teğmen Nyota Uhura  rolüyle tanıyacaktı. Bu muhteşem dizi 1966 yılında başlamıştı. O tarihler baz alındığında siyahi kadın oyuncular pek öne çıkamazdı, olursa da nadiren olurdu. Oysa bu dizi filmde Uhura karekteri yıldız gemisi Atılgan'ın en önemli mürettebatından biriydi. O gün bilmediğimiz kompüterlerin başında ( ki o zaman bunlar hayaldi ama şimdi bilgisayar ismiyle hayatımızda) her şeyi idare eden Uhura, siyahi kadının dik duruşuyla meydan okuyan bir simge gibiydi.  



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...