16 Ağustos 2022 Salı

Her An İçin Chicago!


 

Artık kendi kendime ve tüm cihana itiraf etmeliyim ki, ben kelimenin tam anlamıyla bir Chicago hayranıyım. Yok yok öyle her albümünü tam tekmil dinlemiş ya da hatırı sayılır bir şekilde plaklarını biriktirmiş değilimdir. Onların altın devirlerindeki albümleri dışında pek takip ettiğimde söylenemez ama her zaman gönlümü çelen yanları olmuştur hani. İşte şimdilerde de Chicago'nun yeni bir albümünün çıktığı haberini görünce hemen özlemle dinlemeye başlayacaktım. 


Chicago'nun altın devri 1970'lerdir ve daha sonrası aynı tadı vermez ama grubun birbiri ardına albümleri bugüne kadar çıkmıştır. Grubun en ilginç yanı da albümlerine isim yerine sayı vermeleridir. Bu seferki yeni albümün ismi ""Born For This Moment" olsa da aslı gene de "Chicago XXXVIII" dır. Grubu ben 15 sayısından sonra bırakmış olsam da bu çalışmayla 38. albümlerine imza atmışlar. Dile kolay ama müzik tarihi açısından zor bir olay. Nedenine gelince, Chicago'nun müzik tarzını takip edebilenler oldukça küçük bir azınlık olsa gerek, ben bu yazıyı yazıyorum ama çok eminim ki isteyerek ya da merak ederek tıklayan insan sayısı on kişi olursa işi gücü bırakırım ve sevinçten göbek atarım hani.  


1970'lerdeki caz rock akımının rock hanesine daha yakın duran Chicago'yu ilk olarak Chicago Transit Authority adıyla tanımıştık. O dönem ülkemizde de hatırı sayılır bir dinleyicisi olan grubun plakları da yerli baskı olarak yayınlanmıştı. 55 yıllık kariyerinden bu yana grupta kimler kaldı derseniz, ilk başlangıçtan bugüne kalan üç emektarı görüyoruz. Grubun kuruluş kadrosundan Robert Lamm (keyboard ve vokal),  James Pankow (trombon) ve Lee Loughnane (trompet) bu albümle yola devam edenlerden. Nefesli enstrümanlarla rock yapılan bu grupta gene de öne çıkan isimler hep klasik rock grubu halindeki alışkanlıkla vokal ve gitarist gibi elemanlar olurdu. Şimdi o ilk kadrodan nefesli enstrümanları yüklenen iki gizli kahramanın yer alması beni daha keyiflendirdi diyebilirim. Geçmişin öne çıkan kahramanlarından Robert Lamm en tanınan olsa da grubun alışıldık başrol yıldızı Peter Cetera bu sefer kadroda yok. 





Peter Cetera grubun ilk kuruluş dönemi yani Chicago Transit Authority adındayken yoktu. Vokalleri genelde gitarist Terry Kath yapardı. Sonra gruba Peter Cetera gelecek ve vokalden sorumlu tek eleman olacaktı. Bu grubun ilk tutkunları için sevimsiz bir şeydi, zira müzikalitesinin yanısıra politik ve protest yanını yok edercesine "genç kızların sevgilisi" vari bir başrol oyuncusunun gelmesi gibiydi. Ben kendi adıma oyumu Kath'den kullansam da Cetera vokalini de sevmişimdir ama soundu biraz yumuşattığı (pop rock'a yönlendirdiği de) bir gerçektir. Bu yeni albümde Peter Cetera yok ama onun tenor sesini takip eden Kanadalı vokalist ve gitarist  Neil Donell  var. 

Yarım asırlık grubun 38. albümüne "Born For This Moment" demesi ilginç gelebilir ama ben bunu "Chicago her an için doğdu" diye söylemeyi daha uygun buluyorum. Bu albümde geçmişin o muhteşem yapıtlarını beklemek hayal kırıklığına uğratabilir ama izlerini elbetteki bulabilirsiniz. O geçmişin ( bugün elli yaşını aşmış olanların bileceği) "Aşk Gemisi" tadında bir albüm. O eski diziyi izleyen o eski kuşaktan hangimiz o gemide olmak istemezdik. Geminin barındaki Ayzek ve kel kafalı kaptanı hangimiz unutabiliriz. O dönemi hatırlamayanlar ne yapabilir, Chicago'yu tanımak için? Kolay değil 38 albümü en baştan tekrar dinlemeye başlayacaklar. Bu kolay değil ama keyfine diyecek yoktur. 

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...