25 Ağustos 2022 Perşembe

Beatles ve Heavy Metal'in animatörü Gerald Potterton Öldü



  Beatles'ın Yellow Submarine filmi ve 1981 kült klasiği Heavy Metal üzerindeki çalışmalarıyla tanınan Kanadalı animatör Gerald Potterton 23 Ağustos 2022 tarihinde 91 yaşındayken öldü.




Kanada Ulusal Film Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre,  

 “Gerald, Kanada'ya ve NFB'ye, taze ve saygısız yeni bir hikaye anlatımı dalgasının parçası olmak için geldi ve büyük bir zeka getirdi. ve her projeye yaratıcılık kattı. Ayrıca Potterton Productions ile günümüzün bağımsız Kanada animasyon endüstrisinin temellerini atmaya yardım eden bir inşaatçıydı. … Olağanüstü bir sanatçı ve gerçekten hoş bir adamdı.” 

denilerek ölüm haberi duyuruldu. 



Londra'da doğan Gerald Potterron, Hammersmith Güzel Sanatlar Okulu'ndan mezun olduktan sonra 1954'te Kanada'ya göç etti. George Orwell'ın Hayvan Çiftliği'nin animasyon uyarlaması üzerinde çalıştıktan sonra iki kısa filme daha imza attı.  

Beatles'ın 1968 animasyon filmindeki  katkılardan dolayı beğeni topladı. Yönetmenliğini üstlendiği , yetişkin bilimkurgu fantezisi Heavy Metal'in animasyonunu hazırladı.  Bu filmin müziklerinde Sammy Hagar , Black Sabbath , Don Felder gibi isimler ve gruplar yer aldı. 



 Potterton ayrıca sessiz sinemanın gülmeyen komedyeni Buster Keaton'a kariyerinin sonlarına doğru yeniden ün kazandıran 1965 kısa filmi The Railrodder'ı yönetmesiyle de tanınıyordu . Potterton çeşitli projeler üzerinde çalışmaya devam etmişti ve filmografisi 40'tan fazla prodüksiyona ulaştı. Ayrıca çocuk kitapları yazdı ve resimledi.

 Potterton son yıllarda kariyeri hakkında The Flying Animator adlı bir belgesel üzerinde çalışıyordu.  



 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...