8 Şubat 2020 Cumartesi

Jethro Tull yeniden bir araya mı geliyor?


 Ian Anderson, çeşitli nedenlerden ötürü Jethro Tull'u yeniden bir araya getirmekten rahatsızlık duyduğunu itiraf etti. "Jethro Tull grubunun eski üyeleri artık müzikten uzak ve uzun yıllardır çalmıyorlar." 




Biz her ne kadar "Jethro Tull geliyor" diye konsere gitsek de, grup 2003 yılında yaptığı Noel albümünden bu yana yerinde değil. Grubun kurucusu Ian Anderson ise 17 yıldır konserlerine ve albümlerine solo olarak devam ediyor. Yani efsanevi grubun yerinde yeller esiyor. Jethro TuIl'ın gitaristi Martin Barre da o günden sonra biraz bekledi, baktı olacak gibi değil kendi grubunu kurdu. Hatta o grupla geçen yıl geldi konser verdi. Bizler de "Jethro Tull geldi" diye gittik. Hoş Martin Barre da grubuyla kendi parçalarını seslendirmekten vaz geçip, repertuarını Jethro Tull parçalarına ayırmıştı. Ne yapsın adamcağız kimse yeni parça istemiyor ki, papağan gibi eskileri çal, alan razı veren de çorba parasını çıkartır işte... yapacak başka bir şey yok. 

Classic Rock sitesi Jethro Tull'ın uzun süredir yerinde olmadığını farketmiş ve bu konuyu bir soru ile Ian Anderson'a yöneltmiş. Ian Anderson, çeşitli nedenlerden ötürü Jethro Tull'u yeniden bir araya getirmekten rahatsızlık duyduğunu itiraf etmiş ve şunları söylemiş,
 "Jethro Tull grubunun eski üyeleri artık müzikten uzak ve uzun yıllardır çalmıyorlar. Yani yeniden bir araya gelmeleri biraz zor. Eski grubu tekrar bir araya getirme fikrini her zaman garip hissettim, çünkü grubun hangi üyeleri Jethro Tull ile bütünleşmiş. Yeni bir kadro oluşturmak için de favorilerim yok."

Jethro Tull'un şarkı yazarı ve yaratıcı gücü Anderson, 1967'de sürekli gelişen grubu birlikte kurdu. 1969'dan sonra grubun tüm stüdyo albümlerinde çalan gitarist Martin Barre dışında değişen elemanlarla 2003'e kadar devam etti. 

Birleşme hakkında tekrar eden sorulara rağmen Anderson, markanın müzisyenler tarafından değil, materyal tarafından dikte edilmesi gerektiğini ileri sürdü. "Şovun tamamı Jethro Tull repertuarıysa, bunun Jethro Tull olduğunu hissediyorum" dedi.  

Anderson, Classic Rock'a şunları söyledi:
" Jethro Tull'un Beatles'ın  olduğundan daha fazla sonunun gelmediğini iddia ettim. Beatles hala milyonlarca kayıt ve indirme satıyor. Eğlence dünyasıyla ilgili önemli bir şey bu, yani çalışmalarınızın sizden sonra yaşaması."

Anderson daha önce Jethro Tull hakkında benzer yorumlarda bulundu ve 2014'te Billboard'a grubun resmi bir birim olarak "son 10 yıl içinde bir kaç konser albümü ve bir Noel şarkılarından oluşan stüdyo albümü ... Jethro Tull adı altında yapılan son albümler olarak tanımlayabiliriz… Ağırlıklı işler 70'lerde ve 80'lerde olduğu için artık biraz tarihsel olduğunu düşünüyorum. Ve bence bunu bir miras olarak bırakmak hoş bir şey. "

En son Jethro Tull albümü 2003 yılında çıktı. O zamandan beri, Anderson, bir solo grup  kurarak Jethro Tull bağlarını, 2012'de "Thick As A Brick 2"  ile sürdürdü. 2014'te de bunu  "Homo Erraticus" isimli solo çalışması takip etti.




Aslına bakılırsa Jethro Tull grubu eski elemanlarıyla yerinde olmasa da Ian Anderson geçen 17 yıl içinde solo olarak devam etti. Üstelik bu süre içinde 1972 yılı Jethro Tull klasiği "Thick As A  Brick"in ikinci bölümünü de yaptı. Eh o çalışmayı dinlerken ve konserinde de izlerken sahnede Jethro Tull ismi olmasa da özü bal gibi Jethro Tull'dı. Özellikle o konserde eski parçalardan sadece "Thick As A Brick"in 1972 albümünden kısa bir bölüm çalıp tümüyle yeni albüme yer verilmişti. (Bu arada konserlerde eski parçaları çalınsın isteriz ama ben tam tersine yeni parçalarını dinlemeyi tercih ederim. 50 yıl önce gençken yaptıkları parçaları 70 yaşındaki adamlardan niye dinlemek isteyeyim. Bu benim tercihim...bana kızmayın)
Yukarda yer verdiğim Ian Anderson'un yeni turnesinin afişine bakarsanız, aslında Jethro Tull'ın yeni kadrosunu görürsünüz. Eski Jethro Tull kadrosunun tarihteki yerini koruma altına alarak "Ian Anderson Presents Jethro Tull" diyor. 

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...