29 Şubat 2020 Cumartesi

68'lerin Saykodelik Konser Afişleri ve Bonnie MacLean


1960'lı yılların sonunda yapılan Fillmore konserleri rock tarihine yer etmiştir. Kimler yoktu ki o konserlerde: Gretaful Dead, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Allman Brothers, Ten Years After, Led Zeppelin, The Doors, The Yardbirds, Santana, Pink Floyd, Moby Grabe, Big Brothers and The Holding Company ( ki vokalisti Janis Joplin), Iron Butterfly, Quicksilver Messanger Service, The Who ve daha niceleri. "68'li Yıllar" diye sosyolojik ve politik literatüre girmiş olan bu yılların Amerika'da müzikal değişimini simgeleyen Fillmore konserleri denildi mi... ilk akla gelen de unutulmaz  afişleridir. "Saykodelik" afişler ya da posterler diye tanımladığımız bu çalışmalar o dönemlerin de alameti farikası gibidir. 

Bu afişleri yapan sanatçılardan Wes Wilson'u 24 Ocak 2020'de kaybetmiştik. Arkasında müzelerde ve koleksiyonerlerde en değerli yapıtlar olan onca afiş ve poster bırakan Wes Wilson'dan 11 gün sonra da gene aynı dönemin ustalarından Bonnie MacLean hayata veda edecekti. 

4 Şubat 2020 tarihinde 80 yaşında ölen Bonnie MacLean , Fillmore konserleri için sadece 1967 yılında 32 eser tasarlamıştı. 1972 yılına kadar bu ünlü konser mekanı ile çalışan sanatçı, The Doors, Jefferson Airplane, Who gibi grupların konser afişlerini yapmıştı. 

Wes Wilson ve Bonnie MacLean anısına bu hafta çarşamba günü yapılacak olan "Görme Biçimleri"ni Saykodelik Konser Afişleri'ne ayrdık. O gece 19690'ların sonuna San Fransisko'ya uzanıp, Fillmore konserlerini anacağız. 
Sadece bu mu?  
Tabiki değil... 
...1960'ların sonunda ülkemizde gelişen kültür sanat ortamındaki izleri de takip edeceğiz. 
Mesela Berthold Brecht ve Epik Tiyatrosu'nun ülkemizdeki yansımaları Ankara Sanat Tiyatrosu.
O yıllardan "Ayak Bacak Fabrikası", "Bir Delinin Hatıra Defteri", "Sakıncalı Piyade" ve daha nice  unutulmaz tiyatro oyunu. 
Asaf Çiyiltepe, Güner Sümer, Vasıf Öngören ve epik tiyatronun ülkemizdeki öncüleri. 

Ve daha niceleriyle müzikten, resme tümüyle o yıllar, 4 Mart 2020, Çarşamba saat 19.30'da Kadıköy Eskici Gizli Bahçe'de GÖRME BİÇİMLERİ'nde.

 

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Did you know there is a 12 word sentence you can tell your man... that will trigger intense feelings of love and instinctual attractiveness for you buried inside his chest?

That's because hidden in these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, worship and protect you with all his heart...

12 Words Will Trigger A Man's Love Impulse

This impulse is so hardwired into a man's brain that it will drive him to work harder than before to to be the best lover he can be.

Matter of fact, fueling this powerful impulse is absolutely essential to having the best ever relationship with your man that the instance you send your man one of these "Secret Signals"...

...You'll soon notice him open his soul and mind to you in a way he's never expressed before and he will see you as the one and only woman in the galaxy who has ever truly understood him.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...