12 Mayıs 2022 Perşembe

John Scofield "ilk" albümünü geçen hafta çıkardı...


John Scofield gibi caz gitarının 50 yıllık isminin, "ilk albümü" nasıl olur? Derseniz, haklısınız ama yazının devamında bu "ilk"i anlayacaksınız...



Caz gitarının en önemli temsilcilerinden biri olan John Scofield, kendi adını taşıyan yeni albümüyle 6 Mayıs'ta karşımıza çıktı. Neredeyse yarım asrı aşan müzikal kariyerinde  yaptığı albüme kendi adını vermek biraz kafa karıştırıcı olsa gerek. Hani bu sanatçının ilk albümü olsa anlaşılır ama bugüne  kadar 50'ye yakın albüm yapmış birinin böyle bir tercih yapması şaşırtıcı. Ama albümü şöyle bir dinlemeye başladığımızda bunun sanatçının kariyerinde bir ilk olduğunu fark ediyoruz; zira bu albümde ilk defa tek başına olduğunu anlıyoruz... yani bu albüm arkasında bir grup olmadan tek başına yaptığı ilk albüm olma özelliğini taşıyor.  

Albümün bir diğer özelliği de  Scofield'ın 2020'de çıkardığı "Swallow Tales"albümünün ardından ECM ile yaptığı ikinci kayıt olması. 

The Boston Herald'la yaptığı röportajda, karantina döneminde grupla müzik yapamadığını ve gitarıyla baş başa kaldığını belirten usta gitarist şunları söylüyor:  “Evde tek başıma kaldığım günlerde gitarımı çalarken bu albüm fikri orataya çıktı. Bir grupla çalmaya alışkındım ve tabii bunun ayrı bir müzikalitesi de vardı. Bu ortadan kalkınca, gitarımla tek başımaydım ve tellerin tınısını daha hassas alıyordum. Tek başıma çaldığımda, sanki ikinci bir gitaristle düet yapıyormuşum gibi hissettim."

Tek başına bir albüm yapma fikrinden hareket etme kararı alan Scofield,  ister istemez müziğe ilk sevdalandığı çocukluk yıllarına dönmüş. Böylece yaratıcı köklerine ve gençliğinin müzikal kahramanlarına dönen John Scofield, “Ben çocukken gitar, rock 'n' roll ve popüler müziğin enstrümanıydı.” diyerek albümün o yıllara vurgu yaptığını yani Buddy Holly ve Hank Williams gibi rock 'n' roll kahramanlarına bir övgü amacıyla yapıldığını belirtiyor. Tabi bu alışık olduğumuz bir kavır albümü değil.. Scofield yılların birikimini caz geleneğine sadık kalarak sunuyor.    



 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...