Sahte Rakı, bu hafta çıkan yeni albümü “Sen tabii daha iyi bilirsin!” ile eğlenceli bir Blues, Rock’n Roll ve Funk şöleni sunuyor.
Sahte Rakı, ülkemizin önemli blues gruplarından biri olmasının yanısıra eğlenceyi de garantileyen hafiften nefeslilerin de yer almasıyla bir big band'a da dönüşüveren, rock'n roll'u da bagajından eksik etmeyen nevi şahsına münhasır bir örnek. Üstüne üstlük üretmeyi de ihmal etmiyorlar; grubun şimdi de yeni albümü "Sen Tabii Daha İyi Bilirsin!" bu hafta piyasaya çıktı. Albümde altı yeni beste ve bir Yavuz Çetin yorumu bulunmakta. Albümün nasıl bir muhtevaya sahip olduğunu öğrenmek için, ben biraz aradan çıkayım ve sözü gruba bırakayım:
"Hayatın her anında iletişimsizlikler sebebiyle düştüğümüz garip durumları, ego savaşlarını, kapitalizm çarkları içinde değişen değerlerimiz ve benzeri konuları yer yer mizahi bir dille ele alan albüm, aşk konusuna da değinmeyi ihmal etmiyor. "
Sahte Rakı yeni albümünü bu sözcüklerle tanımlıyor, eh hani bu tanımlama bizim de ahvalimizi sunuyor.
"Sen Tabii Daha İyi Bilirsin!" albümü, 2016’dan bu yana çıkardıkları üç Ep ve iki teklisinin ardından Sahte Rakı’nın yayımladığı ilk uzun stüdyo albümü olma özelliğini taşıyor. Dedikten sonra isterseniz şimdi de albüme şöyle bir göz atalım.
Albümden önce çıkan ilk single, "Ferdi Tayfur"du. İki hafta önce bu şarkıyı dinlemiş ve albümü bekler olmuştum. Şimdi bu parçayı dinlememiş olanlar, hemen "Eyvah onlar da mı modaya uyup, arabesk bir kavır yaptılar." diyebilir. Açıkcası ilk duyduğumda ben de öyle sandım. Grubu tanıdığım için bir Ferdi Tayfur şarkısını "ti"ye aldıklarını sanmıştım. Oysa bu parça gruba ait yepyeni bir beste. "Bir aşk uğruna değil de ekonomik dertlerden bizi gece yarıları sokaklara döken kapitalizme büyük üstat Ferdi Tayfur’un “Sabahçı Kahvesi” adlı şarkısı üzerinden göndermelerin yapıldığı" diye grubun açıkladığı bu parça da mizah düzeyi oldukça yükseğe çıkıyor. Parça da arabesk olan tek öge ortalara doğru nakarat bölümünde altta belli belirsiz yer alan Ferdi Tayfur sesi ile gelen "aman aman" nidası.
Albüm "Çorap" isimli parça ile açılıyor. İlk aşk ya da platonikten reale dönme çabalarımızı resmeden bu parçanın ritmik akışından sonra ise "Kahve" ile devam ediyoruz. Aşka, sevgiliye ilk adımı atmak için basit formüller veren “Çorap” ve “Kahve” ise albümün iki “flört”şarkısı.
Mütevaziliği yüzünden en iyi bildiği konuda bile fikir beyan edemeyecek şekilde esir alınan insanın dramını anlatan “Göbekten”; egosu yüzünden iş ya da sosyal yaşamda size hayatı zindan eden karakterlerle kurulmaya çalışılan isteksiz empatinin anlatıldığı “Paşam”, mizahi ve eleştirel bakışın yükseğe çıktığı çalışmalar.
Buraya kadar parçaları sözlerinden yola çıkarak anlattım. (Tabi bu tanımlamaları grubun basın bülteninden de yararlanarak sizlere aktardım) Ancak Sahte Rakı'nın bu albümünde sadece sözlere takılıp kalmıyoruz. Müzikal dağılımı da dikkate değer. Özellikle blues'u ele alırken dünyadaki yansımalarından uzak kalmıyorlar. Klasik bas, gitar, vokal, davul dörtlüsüne nefesliler de eklenerek grup 9 kişiye çıkıyor. Klasik dörtlü ile nefesli enstrümanları arasındaki bağ da armonika ile kuruluyor. Grubun ve tabi bu albümdeki bestelerin ve şarkı sözlerini de yazan Dinçer Tuğmaner armonika (kendi tanımıyla mızıkacı) ile adeta bir orkestra şefi görevini görüyor.
Albümde dikkati çeken bir parça da "Kurtul". Bu parça da yer yer soundun sertleştiğini hatta ufaktan hard rock'a bile göz kırpıldığını görüyoruz. Ve albümün sonunda ise albümün tek cover eseri olan Yavuz Çetin’den “Yaşamak İstemem” yer alıyor. Parçanın girişindeki ağız mızıkası yoruma fark ve ayrı bir lezzet verirken, büyük usta Yavuz Çetin'e de muhteşem ve içten bir saygı sunuşu niteliğinde. Bu parçanın yorumlanışında gitar sololarının yerine mızıka sololarına yer verilmiş.
Tüm yeni bestelerin söz ve müziklerinin grubun mızıkacısı Dinçer Tuğmaner’e ait olduğu albümün düzenlemelerinde ise Sahte Rakı grubu üyelerinin emeği bulunuyor. Albümün tüm kayıt, mix, mastering süreçlerinde ve “Yaşamak İstemem” yorumunun düzenlemesinde deneyimli müzisyen ve kayıt mühendisleri Arıkan Sırakaya ve Meriç Memikoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Şimdi yazının sonuna gelmişken sözü gene Sahte Rakı grubuna bırakalım:
"Sahte Rakı’nın bu yeni albümü, dinleyenlerinin yaşam içindeki yükünü Blues ve Rock’n Roll eşliğinde, mizahı eksik etmeden hafifletmeyi hedefliyor. Kafa dağıtmayı, güldürmeyi ve mümkünse dans ettirmeyi planlıyor. Kısa öz ve hayata dair bu 7 şarkıdan oluşan “Sen tabii daha iyi bilirsin” albümünü beğeninize sunuyoruz... Şarkılar bizim kalbimizden, ruhumuzdan, enstrümanlarımızdan çıktı, şimdi sizin kulaklarınıza emanet..."
Buraya kadar her şey güzel ama albümle ilgili bir eleştiriyi de yazmalıyım. 7 parçayı çok güzel dinliyoruz ama hemen bitiyor. Parça sürelerini çok kısa olması akılcı ama 18 dakikada biten bir albümden sonra insanın doyamayıp, ilk yapılacak Sahte Rakı konserine gidesi geliyor. Bu arada konserlerinin çok keyifli olacağına da eminim. En yakındaki konserlerine gitmek için merakla bekliyorum.
APTULİKA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder