6 Mayıs 2022 Cuma

Eric Gales ve Crown


21 Ekim 2021'de Gales, Joe Bonamassa'nın yer aldığı "I Want My Crown" single'ını yayınladı . Şarkı, yakında çıkacak olan "Crown" albümünün ilk single'ı olacaktı.  28 Ocak 2022'de de albüm piyasaya çıkacaktı. 



Albümün kapağına ve ismine baktığınızda bir anda, "Aman be! Gene egosu patlamış bir gitarist..." diyeceksiniz. Öyle ya, kapağa baktığınızda kendini kral ilan etmiş, tacı, tahtı hazır, kendini dev aynasında gören bir gitarist var. Evet görüntüde böyle ama söz konusu egosu yüksek gitaristler, kendilerinden başka gitarist olmadığını düşünürler ve bu yüzden de yalnız kendileri vardır; oysa Gales'in çevresinde Dave Navarro, Zakk Wylde, Joe Bonamassa, Gary Clark Jr. ve Eric Johnson gibi gitarist dostları vardır ve onlar da Eric Gales'den övgüyle bahsederler. Bu isimler Gales'in çağdaşı gitaristler ama büyük usta Carlos Santana da onun için, "Eric kesinlikle olağanüstü." diyerek bir anlamda "doktora"sını vermiştir. 

Eric Gales'in son albümü "Crown" zaten iki gitarist meslekdaşının desteği ile oluşmuş. Bunlardan biri geçen hafta blues'u big band tadına taşıyan albümü "Bird of Passage" ile tanıttığım Josh Smith, diğeri de blues rock'ın son yıllardaki dev ismi Joe Bonamassa. Bu iki gitarist, Eric Gales'in son albümünün yapımcılığını üstlenerek desteklerini vermişler. Joe Bonamassa'nın Eric Gales'e inanması ilk kez bu albümle olmamış, yani çok öncelere dayanıyor. 2019'da Bonamassa bir konserinde "The Battle of John Henry " parçasını onunla birlikte seslendirmişti ve çekilen videoda 10 gün içinde 3 milyon kişi tarafından izlenmişti. Bu iki gitaristin  dostluğunun bir yansıması olduğu gibi, uyuşturucu bağımlılığı sonucu müzikal hayatı sallantıya uğrayan Eric Gales'e verilen bir destekti. 

Uyuşturucu bağımlılığı yüzünden "kendimi arka koltuğa koydum." diyen Eric Gales, 2009'da iyice dibe vuracaktı. Uyuşturucu ve silah bulundurmaktan hapis yatan gitarist, bu bağımlılıktan kurtulmak için büyük bir mücadeleye girecekti. Ona bu konuda en yakın desteği veren ve en önemlisi onun bu illeti bırakacağı konusunda inanan kişi Joe Bonamassa'ydı. İşte bu dostluk şimdi de bu albümde yapımcı koltuğuna geçerek sürecekti.  21 Ekim 2021'de Gales, Joe Bonamassa'nın yer aldığı "I Want My Crown" single'ını yayınladı . Şarkı, yakında çıkacak olan "Crown" albümünün ilk single'ı olacaktı.  28 Ocak 2022'de de albüm piyasaya çıkacaktı. 

Albüm, Gales'in “madde bağımlılığıyla mücadelesini, yeniden müzikal yaratıcılığını kazanması yönündeki umutlarını ve ırkçılık karşıtı düşüncelerini” vurguluyordu. İşte o albüm kapağında yer alan taçlı ve tahtlı poz, bir egosu yüksek gitaristin meydan okuması değil, geçen bu mücadele dönemini vurguluyordu. Albüm piyasaya çıktıktan bir hafta sonra  Billboard Blues Albümleri listesine 1 numaradan giriş yapacaktı. Üstelik bu ikinci kez olmuştu ama bu seferki geçen kötü dönemi atlatıp tekrar eski günlere dönüşün geçiş kartı gibiydi.   

Bugün 47 yaşında olan Eric Gales, 30 yıllık müzikal kariyerinde Albert King ve Jimi Hendrix'in izlerini caz ve klasik müziğin armonileriyle birleştirerek blues gitarına kendi tavrını yerleştirmişti. Bunu yaparken son teknolojinin nimetlerini de cesurca kullandı. 

Eric Gales, 1991 yılında ilk albümü "The Eric Gales Band"i yayınladığında henüz 16 yaşındaydı ve bir gitarist olarak dikkatleri hemen çekti. Geçen 30 yıl içinde 18 albümle ekol olmayı başardı. Arada geçen o nahoş uyuşturucu bağımlığı döneminden kurtuluşu da katarsak, buna küllerinden yeniden doğma tanımı yapmamız çok da yerinde olur hani. Beş yıldır artık bu dönemi atlatmış olan Gales, güçlü bir albümle hayatına yeniden başlıyor denilebilir. Albüm Nashville'de Ocean Way ve Sound Emporium stüdyolarında kaydedildi ve 16 parça ile onun patlamalarla dolu gitarını fena halde hissediyoruz. 

Derleyen: APTULİKA





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...