29 Mayıs 2022 Pazar

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 194



May Sarton
 "Kürklü Kişi"
Yapı Kredi Yayınları
Çeviri: Semih Lim
 (2021)


May Sarton, Amerikalı bir yazar ve şair; daha önce ismini duydum desem yalan olur, ama bundan sonra bulduğum her hangi bir eseri olursa kaçırmam doğrusu. Bu kadıncağız gerçek bir karekterden yola çıkarak bu romanı yazmış. Karekter gerçek olmasına gerçek ama kedisi. Tom Jones isimli bu kedi yani o ismi almamış haliyle Kürklü Kişi ve roman onun anlatımıyla  sürüp gidiyor. Bu kedi özgürlüğüne düşkündür ama bu özgürlüğünden feragat edip bir yuva arayışına girer. Yanlış anlaşılmasın bir yuva dediysek bir evin minnoşu olmayacaktı, onun arayışı bir sahip değil kendisine hizmet edecek bir kahya arayışıdır. İşte bu yeni yuvada önce bir Beyefendi Kedi yani Kürklü Kişi olacaktır. Yani kuralları ve kırmızı çizgileri vardır ve gireceği evin sakinlerinin ona vereceği hizmeti önemser.

"Kürklü Kişi" yaşamış bir karekter (yani Beyefendi Kedi) den yola çıkan gerçek bir öykü. Kedileri biz eve alıp, sahiplendiğimizi sanırız oysa ki onlar kendisine kahya yani hizmetçi arayan asillerdir. Kitap yer yer mizahi yer yer gerçekçi anlatımla bu konuyu işlemiş. Hatta kahramanımız yani Tom Jones beyefendi 1950'lerde yazar Vladimir Nabokov ve güzel karısı Vera'nın kiraladığı evde pansiyoner olarak kalmış. Yazar onun hizmetinde olduğu günlerde Tom Jones hizmetin yanısıra kedi lisanının Rusçaya tercüme edilmesine de şahit olmuş.

Bu pazar günü bu 70 sayfalık kısa romanı okumanız keyif işidir ve tavsiye edilir. 1912 ile 1995 yılları arasında yaşamış Belçika asıllı ABD'li yazar May Sarton ve Beyefendi Kedi (ya da Kürklü Kişi) Tom Jones'la tanışmanız için bundan güzel fırsat olamaz. 

APTULİKA



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...