3 Mayıs 2022 Salı

Beatniklerin Kraliçesi Judy Henske Öldü.

60'ların  efsanevi şarkıcısı Judy Henske, 27 Nisan'da (2022) 85 yaşında hayata veda etti. Kocası Craig Doerge'ın yaptığı açıklamaya göre, uzun bir dönem yaşadığı hastalıktan sonra Henske Los Angeles'ta bir bakımevindeyken ölmüş.

 Bir folk müzisyeni olan Judy Henske, bu tarzı blues ve caz ögeleriyle harmanlayarak bir tarz yaratmıştı. Sesindeki çok renkliliği mizahi bir anlatımla işleyen sanatçı, psychedelia ve pop - art yaklaşımını folk müziğine taşımıştı. Rolling Stones ve Neil Young ile yaptığı plaklarla da tanınan prodüktör Jack Nitzsche onu "Beatniklerin Kraliçesi" olarak adlandırmıştı. 


Stand-Up ve oyunculuk yeteneği de olan Henske,  The Judy Garland Show'un ilk bölümlerinde yer aldı.  Ardından1963'te müzikal komedi filmi olan Hootenanny Hoot'ta Johnny Cash ile birlikte rol aldı . 1977'de Oscar ödülü alan Woddy Allen'in Annie Hall filmi Henske'nin  hayatından izler taşır.  

1936'da Wisconsin'de doğan Henske, 1959'da San Diego'da yerel kafe ve klüplerde sahneye çıkmaya başladı. Ardından ABC'nin Hootenanny TV şovuna konuk olarak katıldı. Güçlü ve dramatik vokal tarzı, okuduğu şarkıları teatral bir havaya sokuyordu. Bu yönüyle dikkatleri çeken sanatçı Whiskeyhill Singers ile albüm kaydedecekti.   

Elektra Records'tan Jac Holzman, Henske'yi fark edecek ve onunla solo albüm için plak anlaşması yapacaktı. Bu plak şirketiyle folk, blues, caz ve stand-up komedilerinin bir karışımını içeren iki albüm çıkardı. İkinci albüm, daha sonra Jefferson Airplane , Gram Parsons ve Neil Young gibi sanatçılar tarafından da yorumlanan ve hit olan "High Flying Bird"ün de yer aldığı bir çalışmaydı.  

 1966 yılında "The Death Defying Judy Henske" isimli konser albümünü çıkardı. Bu yıllarda ona  "Beatniklerin Kraliçesi" adını veren Jack Nitzsche yapımcılığında plaklar kaydedecekti.

Müzisyen olan eşi Jerry Yester   ile birlikte, psychedelic folk albümü "Farewell Aldebaran"'ı yaptılar ve bu plak Frank Zappa 'nın Straight Records isimli plak şirketi tarafından yayınlandı. Bu albüm, folk üzerinde değişik sentezlerin yapıldığı önemli çalışmalardan biriydi. 

 








Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...