15 Nisan 2021 Perşembe

PEGI YOUNG’IN ARDINDAN GECİKMİŞ BİR YAZI




Öncelikle bu yazı için geciktiğimi belirteyim ve gecikme için özür dileyim Aptulkadir Elçioğlu’ndan. 

Yazı 2019 yılının Ocak ayında yitirdiğimiz bir kadına ilişkin ve bu  kadının ismi Pegi Young…

Peki Pegi Young kim?

Kanadalı efsane, şarkıcı ozan geleneğinin en büyük isimlerinden Neil Young’ın eşi Pegi Young.

Neil Young en güzel şarkılarını Pegi Young için yazmış; hatta 1992 tarihli Harvest Moon albümü  tümüyle Pegi Young’a adanmış. 

Albüme adını veren şarkı aynı zamanda albümden çıkan ilk single olma niteliği de taşıyor. Şarkı albümün bir özeti gibi ve Young bu şarkıda ay motifi üzerinden Pegi Young’a olan sonsuz sevgisini anlatıyor. Şarkının videosunda ise ikiliyi dans ederken görüyorsunuz. 



Asıl adı Young Margaret Mary Morton, Pegi’nin; 1952 California doğumlu. Neil Young ile garson olarak çalıştığı Lokanta’da tanışıyor. 

Bu tanışmanın hikayesini yine Harvest Moon albümünde yer alan başka bir şarkı olan Unknown Legend’da  “bir lokanta’da çalışıyordu ve ondan daha güzelini görmedim…” diyerek anlatıyor Neil Young ve  “çöl yolunda bir yerlerde Harley Davidson kullanıyor ve uzun sarı saçları rüzgarda uçuşuyor…” şeklinde de devam ediyor. 



1978 yılında evleniyor ikili ve Pegi Young 1983 yılından itibaren  çıktığı her turnede vokalist olarak eşinin en büyük destekçisi oluyor. 

1994 yılında ise, Neil Young’ın Oscar adayı olan şarkısı Philadelphia için ödül töreninde birlikte sahneye çıkıyorlar ikili olarak. 

Pegi Young  iyi bir şarkıcı ve şarkı yazarı olarak da kabul ediliyor bugün; bu kariyerinin başlangıç albümü  2007 tarihli ve kendi ismini taşıyor; albümde Neil Young ve yakın arkadaşları tam tekmil hazır tabii ki.

Pegi Young, tüm bunların yanı sıra sıkı bir aktivist. Neil Young ile birlikte The Bridge School Benefit konser etkinliğini düzenledi yıllarca. Çok uzun süre devam eden bu etkinlikte rock dünyasının  efsane isimleri sahne aldı ve akustik performanslar sergilediler. Örnekse Pearl Jam, bu konserlerde her daim hazır bulunanlardan biri.

Bu etkinlik yani The Bridge School Benefit, bir okula finansman sağlamak amacına yönelik olarak düzenleniyordu.


Okulun adı Bridge Schcool ve adından da anlaşılacağı gibi bir köprü niteliği taşıyor. Bu köprünün temelleri fiziksel engeli ya da karmaşık iletişim ihtiyacı olan çocuklar için atılmış. Amaç alternatif iletişim ve yardımcı teknoloji ile engelli çocuklara yardımcı olmak.

Pek tabii ki; okulun kurucuları da Neil Young ve Pegi Young’dan başkası değil; çünkü, Neil Young Pegi Young çiftinin bir çocuğu Serebral Palsi diğeri epilepsi hastası; yine Neil Young’ın ilk çocuğu da aynı dertten müzdarip.


Uzun  süre de,  birlikte  güzel ve güçlü bir aile olarak mücadele verdiler engelli çocuklar için.

Ancak olan oldu; Neil Young bu birlikteliğe noktayı koyduğunda tarihler 2014 yılını gösteriyordu. 

Bu ayrılıktan çok kısa bir süre sonra, bir sinema yıldızıyla ortaya çıktı  Neil Young ve hemen akabinde 2016 yılında evlendi bu kadınla.  

David Crosby, Stephen Stills ve Graham Nash pek hoşlanmadılar ve tepki verdiler bu evliliğe…

Hepiniz biliyorsunuz Neil Young’ın  evlilik sonrası  eşim diye tanıttığı bu isim Amerikalı sinema oyuncusu Darly Hannah’tan başkası değildi. 

Pegi Young’ın kariyerini son albümünü, klavyeci ve söz yazarı Spooner Oldham liderliğinde kurulan Survivors grubuyla birlikte çıkardı.

Albümün ismi Raw; folk rock çizgisi üzerine kurulu   güçlü ses örgüsüyle Neil Young’a sesleniyor bu albümde Pegi Young ve neden? diye soruyor tam 36 yıl evli kaldığı, birlikte müzik yaptığı, kendi çocuklarının da içinde bulunduğu engelliler için birlikte mücadele yaptığı adama ve devam ediyor tüm duygusallığı ile “…neden hayatımı mahvetmek zorundaydın?”

Bu sorunun cevabını inanın ben de arıyorum. 

Evet, Pegi Young Raw’ın yaratım sürecinde kanserle mücadele ediyordu ve 2019 yılı Ocak ayında yitirdik onu.

Yazının sonunda Pegi Young’a, bu güzel insana illa ki kulak misafiri olun diyorum; yarattığı ses örgüsü gerçekten kayda değer.

Bülent Seyitdanlıoğlu




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...