31 Ocak 2024 Çarşamba

Yarım asırlık Krautrock efsanesi Kraan'ın yeni albümü "Zoup"


  Yarım asırlık Alman Krautrock efsanesi Kraan yeni albümü "Zoup"   ile kraut ve caz rock füzyonlarına günümüzden de renkler katmaya çalışıyor. Ancak onlar gene geçmişte olduğu gibi deneysel tavrında. 


"Albümün ismi 'Zoup'a bakıp 'çorba'nın (soup) yanlış yazılmış bir hali sanabilirsiniz, ancak bu sadece yanlış yazılmış bir 'çorba' değil. Burada kastedilen içinde birçok etkinin olduğu bir karışım da olabilir. Bu yönüyle isim günümüzün Kraan anlayışına mükemmel bir şekilde uymaktadır.” 

Krautrock efsanesi Kraan'ın emektar bas gitaristi Hellmut Hattler yeni albümlerini bu sözlerle özetliyor. 

Almanların 50 yıllık rock grubu kraut ve caz rock füzyonlarına günümüzden de renkler katmaya çalışıyor. Ancak onlar gene geçmişte olduğu gibi deneysel tavrında. 


2023'ün sonunda piyasaya çıkan bu albümün plak baskısı da bu hafta çıktı. Tabiki bu albümü bendeniz hala spotify sayesinde dinliyorum ama Kraan'ı plaktan dinlemenin ayrıcalığı başka bir şey olsa gerek. Bana düşen gözlerimi kapayıp, sanki plak pikapta dönüyormuş gibi hayal etmek. Böyle dedim diye her Kraan albümünü plaktan dinlediğim sanılmasın, zira grubun albümleri bende hep CD olarak bulunmuştu. 

 

Albümle ilgili yapılan röportajda Hattler, “50 yılı aşkın süredir devam etmek ve  diğer takımyıldızlarıyla (karutrock grupları)  başarılması mümkün olmayan bir şeyi başarmak için her zaman birlikte hareket etmemiz çok ilginç. Sadık hayranlarımız da bunu hissediyor ve bize büyük bir onay ve güç veriyorlar! KRAAN'ın bundan sonra ne yapacağını ya da 'Zoup'un son albümümüz olup olmayacağını hiç planlamadık. Ama eğer bu bizim son albümümüzse, kulağa olabildiğince iyi bir istisna gibi gelmeli ve o zaman bu gerçekten işe yarayabilir!”

Hattler'in bu sözleri sadece grubu Kraan'ı tanımlamıyor bence... 1970'lerde Almanya'da kendi halinde rock'ı seslendiren bütün Krautrock gruplarını tanımlıyor gibi. O dönemin İngiltere ve ABD menşeli gruplarının hakimiyetindeki rock müziğine giren Alman gruplarına  bıyık altından hafifce gülümsenirken Alman Krautrock grupları 50 yıl sonra bile talep ediliyor ve hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi müzik tutkusuyla onları takip ediyor. 


Bas - Hellmut Hattler

Vokal - Hellmut Hattler

Gitar - Peter Wolbrandt

Davul - Jan Fride

oluşan kadrosuyla Kraan yeni albümü "Zoup" ile günümüze harika bir soluk veriyor. Yazıyı yazarken bir yandan da albümü dinliyorum ve şunu fark ediyorum: Kraan'ı dinlerken öyle kolay tüketemezsiniz, oturup başına kulak vererek zaman ayırmalısınız. 

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...