25 Ocak 2024 Perşembe

Woodstock'ın Yıldızı MELANIE hayata veda etti.



Bazı isimler vardır ki, sizinle yıllar değil yarım asırdır bağı vardır. Çocukluk yıllarınızdan bu zamana kadar o isimler sizin tarihinizde hep olmuştur ama iki kelam laf etmemiş ve çizmemişinizdir. Bunun bir nedeni de bir puntuna getireyim o zaman yazarım demişsinizdir.  Hep onlar hakkında yazıp, çizmek istediğinizde, "şimdi yazarım ama kimse tanımaz, bir ufak vesile olsun o zaman yazarım" dersiniz. Sonra bir gün o vesile gelir ve o da ölüm haberidir. İşte Melanie'nin bu Salı ( 23 Ocak 2024) günü öldüğünü duyduğumda da bu durumda oldum. 

Melanie için Woodstock'ın unutulmaz yıldızı diyebilirim. Onu çocukluğumda ilk duyduğumda içimden, "Yahu niye ben 1969'da 7 yaşındaydım, keşke o zamanlar 20 yaşında falan olsaydım." demiştim. Çünkü o çocukluk yıllarımda üç aşkım vardı. Bunlardan biri Suzi Quatro iken diğer ikisi ise Woodstock Festivali'nin plağını arkadaşımda görüp dinlediğimde olmuştu. Oradaki Janis Joplin ve Melanie aşık olmuştum. Sanki 1969'da 7 değil de 20 yaşında olsaydım o festivale gidip onlarla tanışacakmışım gibi. 



Tabi daha sonra Janis hayata veda etti ve Melanie ile Suzi sevdam hep sürdü. Şimdi galiba bir tek Suzi kaldı. 

1960'ların efsane festivali Woodstock'ta konser veren dokuz kadından biriydi Melanie. O zaman plak kapağında sadece bu isimle bilirdiniz ama şimdilerde internete falan baktığınızda sadece bu ismi yazmanız yetmiyor, Melanie Safka yazarak daha net buluyorsunuz ya da Woodstock Melanie yazmanızda fayda var. 

Melanie ismi bende çocukluktan bu yana güçlü bir simge olarak kalmıştır. Oysa o ne Janis gibi blues ve rock çılgınlığında ne Suzi gibi rock ateşleyicisidir. Evet o festivale katılan Joan Baez gibi tek akustik gitarlıdır ama öyle folk politikliği de yoktur. Ama etkileyici sesindeki o çakıl taşı tınısı anlatılmaz bir güzelliktir. Belki de o dönemin erkek seslerindeki Donovan'ın bir kadın yansıması gibidir. 

İtiraf etmeliyim ki eski bir iki plağını bulsam da o Woodstock plağından sonra Melanie ne yapar ne eder diye bakmadım. O benim için o Woodstock'ın bir hippi sembolüydü. Oysa yakın tarihte onunla yapılan bir röportajda, “Kendimi hiçbir zaman hippi gibi görmedim ve hissetmedim." dedikten sonra da, "Aksine, ben beat kuşağıydım.” diye ekliyordu. 

İşte o gün o tarihi festivale hiç bir plağı olmayan, kimsenin tanımadığı bir kız sahneye çıkıyor ve efsaneleşerek bugünlere kadar geliyordu. 

Melanie yani o Woodstock'taki dokuz kadın sanatçıdan biri,  23 Ocak'ta 76 yaşında hayata veda etti. 

Aptulika










 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...