22 Şubat 2022 Salı

Procol Harum'un kurucusu Gary Brooker hayata veda etti



Efsanevi rock grubu  Procol Harum'un kurucusu Gary Brooker 19 Şubat 2022'de hayata veda etti. 76 yaşındaki sanatçı kanser tedavisi görüyordu. 



Procol Harum'un kurucularından şarkıcı ve piyanist  Gary Brooker,  geçtiğimiz hafta sonu  (19 Şubat 2022) 76 yaşında öldü. Procol Harum'un internet  sitesinde yayınlanan açıklamaya göre , kanser tedavisi gören Brooker evinde hayatını kaybetti. 

1945'te Londra'da doğan Brooker, müzikle içiçe bir aile ortamında büyüdü. Profesyonel bir gitarist olan babası Harry Brooker'ın etkisiyle müziğe adım atan Gary Brooker,  çok küçük yaşlarda piyano ile başladı.  Ardından kornet ve trombon gibi enstrümanları da çalmayı öğrenecekti.  Ancak o üniversitede zooloji ve botanik okumayı planlıyordu. Öyle de yapmış olsa da müzik ağır basacaktı ve okulu bırakacaktı.  

Brooker ilk olarak yakın arkadaşı gitarist Robin Trower ile birikte 1962'de  Paramounts'u kuracaktı. "Poison Ivy" şarkılarıyla İngiltere listelerinde ilk 40'a gireceklerdi. Başarılı bir çıkış yapmış olsalar da Paramounts 1966 yılında dağılacaktı.  


Paramounts'un dağılmasında sonra ara vermeyen Brooker,  Keith Reid ile birlikte rock tarihine derinde önemli bir yeri olacak  Procol Harum'u kuracaklardı.  Kuruluşlarından bir yıl sonra da 1967'de yaptıkları ilk single ile listelere bir numaradan gireceklerdi. Bu parça rock tarihine oturan muhteşem yapıt "A Whiter Shade of Pale"dı ve altı hafta boyunca bir numaradan inmeyeceklerdi.  Dünya çapında 10 milyondan fazla kopya satarak tüm zamanların ticari olarak en başarılı single'larından biri olan bu Procol Harum "hit"i unutulmazlar arasına girecekti. 

 Procol Harum denilince sadece bir parçadan bahsetmek olmaz tabiki. Barok ve klasik müzik etkili müzikal yapılarının en vazgeçilmez yanı blues etkisidir. Onların müziğinin progresif rock'ı da hazırlayıcı bir etkide olduğunu söylemeliyiz. 




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...