11 Şubat 2022 Cuma

King Crimson ve Foreigner'ın elemanı Ian McDonald öldü



King Crimson yani progresif rock'ın efsanesi ve 70'lerin sonunda hard rock'a özel bir tavır getiren Foreigner... Bu iki grubun da kurucu elemanlarından biri olmak; işte Ian McDonald böyle bir isim. Onun iki efsane grubun kurucularından biri olduğunu yazdım ama gitaristi, vokalisti, basgitaristi ya da davulcusu demem de gerekirdi ama Ian McDonald için bunu yapamıyorum... zira Ian McDonald kelimenin tam anlamıyla bir multi-enstrümantalistti. Sadece bir değil bütün enstrümanları ustalıkla çalan müzisyen bulunduğu gruplarda saksafon, flüt, keyboard, gitar gibi enstrümanları çalarak görev yapmıştı.

Ian McDonald, 9 Şubat 2022 tarihinde New York'taki evinde 75 yaşındayken hayata veda etti.

McDonald, 1968'de Robert Fripp , Michael Giles, Greg Lake ve söz yazarı Peter Sinfield ile birlikte King Crimson'ı kurdu . Progresif rock'ın efsanesi olan bu grubun ilk albümü "In the Court of the Crimson King" bir yıl sonra piyasaya çıktığımda bir fırtına etkisi yaratacaktı. Günümüze dek etkisi süren değil artan bu albümde Ian McDonald, saksafon, flüt, klarnet, Mellotron, klavsen, piyano, org, vibrafon çalmanın yanısıra geri vokalleri de üstlenecekti.  

King Crimson'un ilk Amerika turnesinin ardından gruptan ayrılan McDonalds, yıllar sonra Foreigner'in kuruluşunda yer alacaktı. Gitarist Mick Jones , şarkıcı Lou Gramm , davulcu Dennis Elliott, klavyeci Al Greenwood ve basçı Ed Gagliardi ile Foreigner'in ana yapısı kurulurken; Ian McDonald ise ritim gitar, nefesli çalgılar ve klavyelerde yerini alacaktı. 1980 yılına kadar grubun üç albümünde yer alan McDonald, "Foreigner", "Double Vision", "Head Games" gibi önemli albümlere imzasını atacaktı. “Feels Like the First Time”, “Cold As Ice”, “Hot Blooded” ve “Double Vision” gibi unutulmaz Foreigner parçalarında da bu multi-enstrümanalistin emeği fazlasıyla hissedilir.

 Ian McDonald, bu iki efsane grubun dışında  T. Rex , Steve Hackett ve Asia gibi grup ve müzisyenlerin de albümlerinde yer almıştı. 

 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...