10 Mayıs 2021 Pazartesi

R&B 'un güçlü vokalisti Lloyd Price 88 yaşındayken hayata veda etti.


R&B 'un güçlü vokalisti ve rock'n roll'a ilham kaynağı olan Lloyd Price 3 mayıs 2021'de 88 yaşındayken hayata veda etti. 1952 yılında yaptığı "Lawdy Miss Clawdy" şarkısıyla listelere girerek, R&B'un yıllara damgasını vuracak "hit"ini yarattı.  Bu parçayı daha sonra Elvis Presley ve Little Richard da yapınca ortaya bir rock'n roll klasiği çıkacaktı.

R&B 'un güçlü vokalisti ve rock'n roll'a ilham kaynağı olan Lloyd Price 3 mayıs 2021'de 88 yaşındayken hayata veda etti. "Personality" ve "Stagger Lee" gibi unutulmaz parçalara imza atan sanatçı. 

1952 yılında yaptığı "Lawdy Miss Clawdy" şarkısıyla listelere girerek, R&B'un yıllara damgasını vuracak "hit"ini yarattı. Plak kaydında rock'n roll piyanisti Fats Domino'nun yer aldığı 45'lik plak çıktığı yıl 1 milyonun üzerinde satış yapmıştı. Bu parçanın önemi sadece R&B ile sınırlı kalmadı. Bu parçayı daha sonra Elvis Presley ve Little Richard da yapınca ortaya bir rock'n roll klasiği çıkacaktı.


1954 yılında Kore Savaşı sebebiyle orduya alınınca sanat yaşamına ara veren Price, üç yıl sonra Amerika'ya dönecek ve "Just Because" plağını çıkartacaktı. Ardından "Stagger Lee" ve kendisine lakap olacak olan "Personality" şarkılarını yapacaktı. 

1960'lı yıllarda insanların müzik zevkleri değişmeye başladığında Price'in girişimci yönü ortaya çıkmaya başladı. Kendi plak şirketini kuran Lloyd Price, New York'ta "Turntable" adlı gece kulübünü işletmeye başladı.


70'li yıllarda ABD'nin emperyalist savaş politikalarını eleştiren şarkıcı, siyahi harekete de destek verdi. Bunlardan biri de 1973 yılında Zaire'de yapılan ve Muhammed Ali ile George Foreman arasında yapılan ağır siklet boks karşılaşmasından önce verilen konserde James Brown, BB King ile birlikte yer aldı. 

1994 yılında Rhythm and Blues Foundation tarafından ödül alan Lloyd Price, 1998'de de Rock and Roll Hall of Fame'e alındı.  2001'de Southern University'den fahri doktora verilen sanatçı, uzun bir süredir hastanede tedavi ediliyordu. 3 Mayıs 2021 tarihinde diyabet komplikasyonları sebebiyle hayata veda etti. 



 



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...