14 Mayıs 2021 Cuma

Batu Akdeniz'den yeni ve anlamlı bir şarkı: "Katiller Cenazede"



Çocukluğumda büyükler hep, "Bizim zamanımızda..." diyerek söze başlarlardı. Sonra biraz daha büyüdük bu sefer de bu sözcük, "Bizim gençliğimizde..." diye başlayacaktı. En nihayet yaşam sahnesinde biz yer almaya başladık bu sefer bizimle aynı meraklarda olan abiler, "Bizim zamanımızda..." demeye başladılar. Bu hep böyle sürdü ve şimdi bizler yaş hanesi yüksek hale geldik ve aynı teraneye biz de biniverdik, gün hatta saat başı "Bizim dönemde şöyleydi, böyleydi." diyerek ahkam kesiyoruz. Ara sıra da toparlanarak, "Ben yeni kuşağa güveniyorum. " diyerek, aslında kendimizle böbürleniyoruz.   

Batu Akdeniz günümüzün genç rock müzisyeni. 1993 yılında doğmuş, yani benim kuşağımın var olduğu dönem. Onunla aramızda bir kaç dönem hatta çağ farkı var. Ona "bizim zamanımızda..." demenin bir anlamı olabilir mi? Bir sabah uyanıyorum ve sıkıntılı bir halde, ”Sıkıldım. Her gün kötü bir haberle uyanmaktan sıkıldım. Bununla ilgili bir şey yapamamaktan da sıkıldım." diyorum ama gene de bir şey yapmıyorum. Yaptığım tek şey de "benim zamanımda..." demek oluyor.  Aynı duygularla uyandığım bir sabah bir bakıyorum, gencecik bir adam içimden geçenleri söylemekle kalmıyor, "Bir genç olarak kendimi mahcup hissediyorum. Müzisyen olarak da hissetmek istemedim belki de ve Katiller Cenazede’yi yazdım." diyerek sözlerine devam ediyordu. 

Batu Akdeniz, 12 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı bu duyuruyla yeni yayımlanacak şarkısını duyurmuştu. Ve bugün 14 Mayıs 2021, Cuma sabahı parçayı dinledim ve oturdum bu yazıyı yazmaya koyuldum. Öncelikle Batu Akdeniz'in yeni teklisini aşağıdaki linkten dinlemenizi ve arşivinize eklemenizi tavsiye ederim: 

spotify: https://spoti.fi/3hjAOE2

"Katiller Cenazede",  kelimenin tam anlamıyla protest bir rock parçası.  Şimdi gene Batu'ya kulak verelim, 

"Şarkının bana göre iki anlatısı var. Dinleyen kişinin o sıradaki ruh haline göre hangisini daha çok duymak isteyeceği ise ona kalmış. 

Birincisi, gerek içerisinde bulunduğumuz coğrafya gerekse siyasal iklim itibariyle geleceğe dair umutlarımızın tükenişi, her gün daha kötü bir sabaha uyanmak ve bununla ilgili hiçbir şey yapamayacağımız hissiyatı. Bu hissiyatın bizi yavaş yavaş uyuşturduğu hissi ve istemeyerek de olsa bu düzenin bir parçası haline gelmemiz. Özeleştirim burada devreye giriyor.

İkincisi ise her gün biraz daha değişen ve bencilleşen dünyanın yarattığı ikiyüzlülük, çizdiği sahte rol modeller ve günlük hayatta karşımıza çıkan çirkin karakterlerin hayatlarımızda yaşattığı tahribat.

Bu iki anlatının ortak noktası ise, böyle hissetmemizin sorumlularının gözümüzün içine bakarak yalan söylemeleri ve bunların tam karşısındaymış gibi gözükmeye çalışmaları."

Batu yeni parçasını bu sözlerle anlattıktan sonra "Katiller Cenazede" isimli parçasını,  pandemi döneminde başta hayatını kaybedenler olmak üzere, geçim sıkıntısı çeken müzisyen arkadaşlarına adadığını vurguluyor. 

Batu'nun yeni şarkısı "Katiller Cenazede" sözel anlatımının yanısıra müzikal olarak da titizlenilmiş bir çalışma. Öncelikle rock tarzının bugünkü yaklaşımıyla klasik rock anlayışı mükemmel bir şekilde birleştirilmiş. Parçanın finaline doğru yükselen destansı gitar solosu ve aynı etkide yükselen Batu'nun vokalinin tenor isyanıyla bir kreşendo etkisi yaratıyor. Parçanın sözlerinde yer alan,  

"SEV KARDEŞİM" diye dolaşanlar

Aşkı dünyaya haykıranlar

Neden ilk onlar oldu

Gidenler?

bölümü içimi bir hayli sızlattı diyebilirim. Belki o eski Şenay şarkısı hatırımıza gelse de buradaki metafor daha da ötelere taşınıyor. Yaşamı hep "Sev kardeşim" diyen insanların öldürülmesi ile geçen bir kuşaktan gelen biri olarak, bunun benden sonraki kuşakta da yansıyor olması ne kadar elem verici. 

Batu yeni parçası "Katiller Cenazede"yi, "Rock ‘n’ Roll’un gücüne inanıyorum. Söyleyeceklerimi hiç olmadığı kadar sert ve yüksek söyledim bu kez, yine rock ‘n’ roll’un yardımıyla." yaptığını söylüyor.  

 Kaydı Ankara'da Mirage Stüdyoları'nda yapılan "Katiller Cenazede", sonbaharda yayınlanacak olan ilk Batu Akdeniz uzunçaları  için geri sayım niteliğinde.  Şimdi de parçanın muhtevasına baktıktan sonra şarının sözlerine yer vererek yazımızı nihayetlendirelim.

 Söz - Müzik: Batu Akdeniz 

Aranje: Batu Akdeniz, Bulut Gör 

Kayıt, Mix: Uğur Karaman, Bulut Gör (Mirage Records)

Kayıt Asistanı: Metin Yazıcı


Elektro Gitar: Batu Akdeniz, Che Mutko Akça

Bas Gitar: Aslan İstepanov

Klavye: James Taylor 

Davul: Bulut Gör 

Lyric Video: Onur Naci Öztürkler

GARAJ, 2021

spotify: https://spoti.fi/3hjAOE2

instagram: https://www.instagram.com/batuakdeniz/

twitter: https://twitter.com/akdenizbatu



KATİLLER CENAZEDE

Beklentiler, her yerdeler

Saçma sapan hikayeler

Sarmış beni bozulmuş düzenler


Bağlılıklar, Bağımlılıklar

İçten yıkık, poz hayatlar

1 yalanla 1000 doğruyu ezerler


Masumiyet ölmüş yine

Katiller cenazede

Gitmeye hiç yok yüzüm

İstesem de...

Çözülmez bir bilmece

Yaratttılar gündüz gece

İçinde kaybolmuşum

Bilmesem de...


"SEV KARDEŞİM" diye dolaşanlar

Aşkı dünyaya haykıranlar

Neden ilk onlar oldu

Gidenler?

Elbet gelir benim de sıram

O güne kadar

Susmaya devam

Sonra düşünsün beni 

Üzenler...


Batu Akdeniz'in yeni şarkısı "Katiller Cenazede" için yazmayı durduramayacağım. Sabahtan beri parçayı durmaksızın dinliyorum. Son söz olarak Batu'ya teşekkürler ederim. Biz yaşlı kuşak da artık "Bizim zamanımızda..." diye başlayan teraneden artık vazgeçelim  derim. Gençlik bizden daha ileride bunu artık kafamıza sokalım. Yarın daha güzel olacak... Biz görebilsek de göremesek de.

APTULİKA

14 Mayıs 2021

 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...