15 Mayıs 2021 Cumartesi

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 175



Nihad Siris
 "Sessizlik Ve Gürültü"
Jaguar Kitap
Çeviri: Rahmi Er
  (1. Baskı: Nisan 2015)

Bu romanı yazıldığı tarih olan 2004'te okumuş olsaydım, yüzyıl öncesini anlatan bir eser sanırdım. Ülkemizde yayınlandığı 2015'te alıp okumuş olsaydım, kesinlikle bir 'distopya' derdim. Oysa bugün okuduğumda ise konuya kendimi çok yakın hissettim. 

Nihad Siris, Suriyeli bir yazar ve 2014'ten beridir de Berlin'de yaşıyor. 1950 Halep doğumlu edebiyatçı inşaat mühendisliği alanında yüksek öğrenim yapmış ama yaşamını yazarak sürdürmüş. Siris kariyerinin başında televizyon dizileri yazacak kadar tutulan biriymiş ama bir süre sonra rejim ile arası nane molla olmuş. Bu güne kadar yedi romanı olan yazar, 2004'te yayınlanan bu romanı ile kara listeye alınacaktı. Suriye'de daha yayınlanmadan yasaklanan "Sessizlik Ve Gürültü" ancak  Beyrut'ta yayınlanabilecekti. Ardından başka dillere de çevrilen bu roman ülkesinde bilinmese de dünyada büyük bir ilgiyle karşılanacaktı. Böylece yönetimle yazar arasındaki ipler iyicene kopacak ve Nihad Siris'n Berlin'de noktalanacak sürgün hayatı başlayacaktı. 

"Sessizlik ve Gürültü", Nihad Siris'in  romanının geçtiği yeri bilinmeyen bir Arap ülkesi diye ya da daha zihin açıcı şekilde Ortadoğu coğrafyasında her hangi bir yer diye düşünebiliriz. Bu Ortadoğu ülkesinde mutlak hakim olan Lider'in iktidara gelişinin yirminci yılı kutlamalarının yapıldığı kavurucu sıcak günde geçen bir roman. Etrafa yayılmış propoganda şarkıları sloganlar eşliğinde bir atmosfer. Romanın kahramanı olan yazar Fethi Şiyn,  büyük ihtimalle Nihat Siris'in kendisi. Zira Şiyn de Siris gibi televizyon dizileri yazmış biri ama şimdi rejimle ters düşmüş bir kişi. "Düşündüklerini baskı nedeniyle yazamayan ama istenildiği gibi yazmaya da yanaşmayan ve sessiz kalan Şiyn, ülkenin doğal gerçekliği haline gelmiş bunaltıcı karmaşadan bir parça uzaklaşabilme umuduyla kendisini sokağa atar. Ne var ki polis tarafından dövülen bir öğrenciyi kurtarmaya çalıştığında "uzun bir gün"ün başlangıcında olduğundan habersizdir." (*) 

Romanda ülkeyi yöneten ve mutlak hakim olan Lider'in iktidara gelişinin yirminci yılı kutlanmaktadır. Kutlamaya herkes katılmak zorundadır. Katılamayanlar (ki ev hanımları, yaşlılar gibi) da televizyondan naklen verilen gösterileri izlediklerini kanıtlamak için sesi sonuna kadar açmak zorundadırlar. Sıcak ve bunaltıcı bir günde yazar Şiyn evde de duramayınca kendini dışarı atar ama ondan sonra olan olur... Zira etrafta parti görevlileri vardır.  

 Modern Arap edebiyatının aykırı yazarı Suriyeli Nihad Sîris'in, distopya ile gerçekliğin kesiştiği incecik bir çizgide zarafetle yürüyen romanı Sessizlik ve Gürültü'yü Rahmi Er, Arapça aslından çevirdi. Okunması hem bir roman hem de siyasal bir analiz açışından günümüze ışık tutacak denli önemli bir yapıt. 

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...