28 Ocak 2017 Cumartesi

15 parçada Rod Stewart



Asıl adı Roderick David Stewart olan İskoç kökenli İngiliz şarkıcı, müzikten önce profesyonel bir futbolcuydu. Brentford futbol takımında oynayan Stewart 1960 yılında folk müzisyeni Wizz Jones’tan etkilenerek müziğe başlamıştı.
Şimdi Rod Stewart’ı bütün dönemleriyle 15 şarkıda özetleyelim dedim. Bu parçalar öylesi bütün zamanların en iyisi  ya da “best of” seçkisi değil. Tamamen benim sevdiğim örnekleri biraraya getirdim. Zaman içinde bir pop ikonu haline gelen Rod Stewart’ın unutulan ama asıl onu var eden dönemlere de ulaşabileceksiniz.
Buyrun tozlu sayfalarda müzik dünyasının en farklı sesinin rock ve blues izlerindeki çıkışının merdivenleri.



MAGGIE MAY
1971 yılı “Every Picture Talls A Story” albümünden bir şarkı. 45’lik plak (single ) olarak da çıkan bu parça Rod Stewart’a muhteşem bir ün getirip, dünya listelerine bir numaradan çıkartacaktı. Parça İrlanda ve İngiltere listelerinde 5 yıl boyunca üst sıralarda kalarak bir rekora imza atacaktı.
Liverpol menşeli bir folk şarkısı olan “Maggie May”de Rod Stewart  yazdığı sözlerde kendi hayatından izler olduğunu söylemişti. Parçada bir genç delikanlının kendinden yaşca büyük bir kadına duyduğu çaresiz aşk anlatılır.
2004 yılında Rolling Stone dergisinin yaptığı “Bütün Zamanların En İyi 500 şarkısı” sıralamasında 131. sırada yeralacaktı.
Rod Stewart’a bu parçada elektro gitar ve bas gitarda Ronnie Wood, akustik gitarda  Martin Quittenton, bateride Micky Waller, hammond orgda Ian McLagan  ve mandoliniyle de Ray Jackson eşlik etmiş.


“SAILING”
70’lerde ülkemizde de en çok bilinen Rod Stewart parçasıydı. Parça 1975 yılında İngiliz BBC kanalının denizcilikle ilgili bir belgesel dizisinin fon müziği olarak yapılmıştı. Aynı yıl çıkan Stewart’ın “All In The Name Of Rock’n Roll” albümünde bulunan bu parçanın unutulmaz bir klibi de vardır. Bir zamanlar TRT televizyonunda siyap beyaz olarak izlerdik.



“PEOPLE GET READY” – Jeff Beck
Seksenli yıllara gelinmiştir ve artık herşey bir başka olmuştur. Eski rock grupları, müzisyenleri de popüler pazarın kurallarına uyum sağlamaya çalışmaktadır. Rock gitarının en önemli isimlerinden Jeff Beck de yeni döneme ayak uyduruyor ve 1985 tarihinde çıkardığı “Flash” albümüyle uyum sağlıyor. O albümden “People Get Ready” şarkısı da dönemin video klipleri arasında dönüp, duruyor. Parçanın vokalinde de gitaristin eski dostu Rod Stewart da yer alıyor. Parça her ne kadar 80’lerin pop piyasasının ikonları arasında olsa da Beck’in gitar kullanımı gene rock izlerinde. Hatta yıllar geçtikçe rock izleri daha da çıkıyor.


”STAY WITH ME” – The Faces
1971 yılı ve The Faces grubu. Dönemin en ilgi çeken pop rock grubu (glam rock da diyebiliriz). Rod Stewart da bu grubun vokalisti.
“Stay With Me” grubun gitaristi Ron Wood’un güzelliklerinin bir demeti gibi, Boogie ile rock ’n roll hem hal oluyor ve ortaya “Stay With Me” çıkıyor. Basit görünüp, sürekli değişen gitar partisyonları maharetli sololarla birleşiyor.  Ron Wood bu gruptan sonra rock efsanesi Rolling Stones’un gitarına geçecekti.



“ITALIAN GIRL”
Bu 1972 yılı ne verimli bir yıldır, rock tarihinin en güzel çalışmaları o yıla aittir (Bakınız diğer rock gruplarının albümleri).
Rod Stewart’ın kendi adına yaptığı dördüncü solo çalışması.  Bu çalışmada Ian  Mc Lagan’ın piyano ile rock’n roll dokunuşlarına  hayranımdır. Parçanın sonunda Dick "Tricky Dicky" Powell ‘ın kemanı harika bir final oluşturur.



“GASOLINE ALLEY”
Rod Stewart’ın ikinci albümünün ismi. Aynı isimli şarkı ile de albümün açılışı yapılır. Gitarlı, mandolinli İngiliz folk ile blues birleşimi bir güzellik.



“IT’S ALL OVER NOW”
Gene 1970 tarihli “Gasoline Alley” albümünden bir parça. Rolling Stones tarafından da yorumlanan bu parça The Valentinos grubunun 1964 tarihli klasiğidir.




“ MY WAY OF GIVING”
Aynı albümle devam ediyoruz. Herhalde bu albümü bir yerlere not etmeniz gerektiğini anlamıssınızdır. Yani mutlaka dinlenilmesi gereken bir  Rod Stewart albümüdür, “Gasoline Alley”. Tabi plak olması koşuluyla. Ron Wood gitarlarda gene harikalar yaratıyor ama benim favorim Ian Mc Lagan ve harika Hammond orgu, parçanın finalinde de damgasını vuruyor.




"LADY DAY”
”Gasoline Alley” albümünü dinlemeye devam ediyoruz. Dönemin hit parçası “Lady Day”.  Ron Wood’un gitarının tadına varıldığı bu çalışmada Dİck Powell’ın kemanı da finale nefis oturuyor. Şarkının anlattığı konu ise “Maggie May”deki gibi çaresiz aşk. Bu sefer söz konusu olan ağır yaş farkı değil, sınıf farkı. Rod Stewart bu parçada ağır bir hanıma duyulan karşılıksız aşkı anlatıyor.




“YOU’RE MY GİRL”
Led Zeppelin’i hatırlatan bir sound ve funky, boogie ve hard rock karışımı.




“KENT YAŞAMI” – Şenay
Rod Stewart şarkılarından bahsederken Şenay da nerden çıktı diyebilirsiniz. Haklısınız ama önce Şenay’dan bahsedelim, zira tanımayan kişiler olabilir. Onlar da haklıdır ki  zaman akıp gidiyor.
2013 yılında, 62 yaşındayken yitirdiğimiz Şenay yani asıl adıyla Şenay Yüzbaşıoğlu, 45’lik plaklar döneminin unutulmaz sesi. Daha da hatırlamayan var ise “Sev Kardeşim” şarkısını okuyan kişi dediğimizde herkes “O muydu!” diyerek hatırlayacaktır.
Bu açıklamadan sonra dönelim 37 yıl öncesine. 1979’un sonu ile birlikte Türkiye’de müzik yapan Türk Hafif Batı Müziği şarkıcıları dünyaya açılmanın ve kafalarındaki müziği yapmanın peşine düşeceklerdi. (Ancak 12 Eylül 1980 darbesinin zapturaptı, bu hayallerin çok kısa sürmesine sebep olacaktı.) Şenay’da kendi ismini taşıyan ve dünyayı hedefleyen bir albüm yani LP çıkartacaktı. Bu LP’de daha önceden yaptığı 45’likleri değil, yeni besteler ve şarkılarla çıkacaktı. Bu albümde bulunan “Kent Yaşamı” isimli parça da Rod Stewart’ın bir şarkısına Türkçe söz yazılarak yorumlanmıştı. Şenay’ın yazdığı sözler toplumcu ve eleştirel bakış sunuyordu ama parçanın aslı farklı bir konuyu anlatıyordu. Rod Stewart’ın bu parçası “Da Ya Think I’m Sexy” idi.



“DA YA THINK I’M SEXY”
1978 ile 79 arası ve ufaktan seksenli yılların rüzgarları esiyor. İşte bu sırada Rod Stewart da başkalaşıyor. Bu parça ile Stewart’ın blues ve rock köklerine ihanet ettiği söyleniyor. Tam anlamıyla diskoluk bir parça. Amma velakin bu parçanın imarını yapan (bestecisi) hard rock ve heavy’nin güçlü davulcusu Carmine Appice.  Müzik kariyerine 60 sonlarında Vannila Fudge ile başlayan Appice, ardından Rod Stewart ile çalışacaktı. Kardeşi Vinnie de güçlü bir hard’n heavy davulcu olan Carmine Appice müzik kariyerinde Cactus, King Kobra- KGB, Blue Murder, Marty Friedman, Michael Shenker, Rated X, Ted Nugent gibi hard rock,  heavy metal grup ve sanatçılarıyla çalışacaktı.



“MY FUNNY VALENTINE”
En etkileyicisi Chet Baker’dan olan (caz trompetçisi Baker bir dönem vokalde yapmaya çalışmıştı. Bir çok insana göre onun sesi yaşlı bir teyze gibi gelir ve eleştirilir ama ben verdiği hüzünlü duygu sebebiyle severim) bu caz standartı bir çok vokal tarafından ustaca yorumlanmıştır.
2000’lere geldiğimizde Rod Stewart, 4 albüm süren “The Great American Songbook” isimli bir CD dizisi yapmıştı. İşte bu kadife dokulu bunaltıcı dizide içimi en ferahlatan parça bu olmuştu.





“YOU SCHOCK ME” – Jeff Beck Group
Şimdi gelelim Rod Stewart’ın en değerli haline. 1968 yılı ve Stewart bir grubun vokalisti. İngiliz blues’ının ve rock’ının en önemli gitaristi Jeff Beck kurduğu grubuyla rock ve blues tarihinin en nadide mücevherlerini çıkartacaktı. 1968 yılında çıkan “Truth” albümünde büyük blues ustası Willie Dixon’un eseri Rod Stewart’ın sesiyle bir başka güzelliğe dönüyor.



“ I AIN’T SUPERSTITIOUS “ – Jeff Beck Group

Gene Willie Dixon’n bir blues klasiği Stewart’ın sesiyle patlamalar yaratıyor. Var ise aklı şuurunuz 1968 tarihli “Truth” albümünü bulursanız kaçırmayın, mutlaka edinin derim. Hele plak olursa mutlaka.




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...