8 Ocak 2017 Pazar

Esbjörn Svensson Trio Senfonisi


  
Avrupa cazının en önemli grubu E.S.T. piyanisti Esbjörn Svensson’u 2009 yılında kaybedince çalışmalarını da noktalayacaktı. Bu muhteşem trionun isim babası da olan Svensson’un ölümünden sonra grup devam edemezdi ama şimdilerde çıkan bir albüm bu hasreti bitiriyor. Usta piyanistin ardından üçlünün kalan iki elamanı olan Berglund ve Öström grubun bestelerini Royal Filarmonik Orkestrası eşliğinde sselehrdirmişler.  Orkestranın şefliğini Hans Ek yaparken,   Marius Neset, trompette Verneri Pohjola, piyanoda Iiro Rantala konuk olarak yer almış. Bu konukların ve büyük orkestranın yanına E.S.T’nin kalan iki elemanı olan  Dan Berglund kontrabasa ve  Magnus Öström da davunua geçmiş.  Ve böylece "E.S.T. Symphony" adlı albüm ortaya çıkmış.  
 Sadece caz dinleyicisi değil rock dinleyicisinin de ilgisini çeken Esbjörn Svesson Trio, 8 yıl aradan sonra böylesi bir proje ile hasreti bitiriyor.  İsveçli caz üçlüsünün plak şirketi ACT İsveçli orkestra şefi Hans Ek`e bu çalışma için teklifte bulunuyor. Bunun ardından üçlünün  doksan parçalık repertuvardan eserler seçiliyor. Ek`in yaptığı düzenlemeler ve orkestra adaptasyonu sağlanndıktan sonra Avrupa cazının  ustalarının da katılımıyla bu proje sonuca ulaşıyor. virtüöz isimlerinin de eşlik etmesi sağlanıyor.
“E.S.T Symphony” projesi Swensson’un ölümünden sonra başladıdiyemeyiz. Bu proje  2003 yılında düşünülmüş. Svensson hayattayken üçlüsüylüe birlikte  bir oda orkestrasıyla çalışmak istiyormuş.  Ancak gerçekleşememiş.
Bu çalışmada yer alan  Şef Ek, “Üçlünün ve tabi Sensson’un yapmak istediklerini anlamaya çalıştım ama onları taklit etmeyi düşünmedim.’ Dedikten sonra, “  üçlünün kendi aralarındaki  telepatik iletişimi, uyumu ve  E.S.T.`nin izlenimci dünyasının senfonik yorumuna ulaşmaya gayret ettim” diye yapılan çalışmayı özetliyordu.

Royal Stockholm Filarmoni Orkestrası ve E.S.T bu albümün ardından büyük ihtimalle bir konser turnesine de çıkması bekleniyor.  

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...