28 Ocak 2015 Çarşamba

Tangerine Dream “Force Majeure” (1979)



Tangerine Dream
“Force Majeure”
(1979)

Kayıtları 1978’in Ağustos’undan Eylül sonuna kadar Berlin’deki Hansa Stüdyoları’nda yapılan “Force Majure” Almanların en önemli elektronik grubu Tangerine Dream’in 11. stüdyo albümüydü.1979 Şubat ayında piyasaya çıkan albüm ilerki dönemdeki synth ağırlı müziklerin sinyalini verirken gitar ve davul kullanımıyla da progresif rock ile krautrock’ın deneyci yapısını da buluşturuyordu. 
Tangerine Dream kadrosunu ve çaldıklarını şöyle bir sıralarsak;
Edgar Froese – keyboard, electro ve akustik gitarlar, çeşitli efektler
Christopher Franke – keyboard
Klaus Kruger – davul
Eduard Meyer – cello
‘dan kurulu bir düzen görürüz ki bugün alışılageldiğimiz elektronik gruplardan farklı olarak rock dinleyicisini de tatmin edecek enstrümantal bir yapı söz konusudur.
Albümdeki parçalar:
1 - "Force Majeure"  (18:17)
2- "Cloudburst Flight" (7:27)
3 - "Thru Metamorphic Rocks" (14:30)
Parçaları dinlediğimizde geleceğin New Age fikirlerini görebileceğimiz gibi ginimizin ambians tarzlarının ilk sinlyallerini de alabiliriz. Bütün bunlara koşut olarak giden kompozisyonlarda ise progresif fikir ve rock müzisyeni tavrındaki bakış rock dinleyicisini de ziyadesiyle içine alır.
Tangerine Dream bu albümüyle yüksek bir satış da elde edecekti. O dönemde müzik listelerine 26. Sıradan girip, 7 hafta boyunca listelerde kalacaktı.
Albümün prodüktörlüğünü   Christopher Franke ile birlikte grubun beyni  Edgar Froese üstlenirken albümün kapağını da Edgar Froese’nin karısı Monica Froese yapacaktı. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...