12 Ocak 2015 Pazartesi

Öztürk Serengil ile “Hirabambum”


38 yıl öncesi bugün TRT televizyonlarının başına oturanlar yepyeni bir programla karşılaşacaklardı. “Gülünüz Gülderenez” adını taşıyan bu yarışma programı, bugünkü yetenek yarışmalarına benziyordu ama bugünkü gibi dışardan alınıp, adapte edilenlerden değildi. Programı Öztürk Serengil hazırlamıştı ve sunuyordu da. Gelen bir yarışmacıyı tanıtıp, sahneye alırken ufak bir tribün düzeni içinde oturan bir de juri heyeti bulunuyordu. O juri içinde Öztürk Serengil bulunmuyordu ve orada Türk sineması ve tiyatrosunun komedi oyuncuları bulunuyordu. Yarışmacı maharetini gösterdikten sonra da juri heyeti ellerinde kaldırdıkları yuvarlak pankartlarla oylarını veriyorlardı. Bu oy vermede Öztürk Serengil bulunmuyordu ama yarışmanın her anında oluyordu.
Öztürk Serengil’in “kelaj”, “melaj”lı esprileri gırla giderken, insanlar da televizyon ekranına kilitli bir vaziyette programı izliyordu. Bu program öyle tutulmuştu ki bir ara Yeşilçam’a taşınıp, sinema filmi de yapılacaktı.
“Gülünüz Güldürünüz” e yarışmacı olarak katılıp, daha sonraları ünlü olan isimler de vardı. Bunların kimisi sinema filmi de çevirdi bir kısmı tiyatro bile açtı. Benim şimdi aklımda kalanlardan biri Fatih Mühürdar’dır.
12 Ocak 1977’de başlayan “Gülünüz Güldürünüz” ilk yayınlandığı günün ertesinde çoğu insan plakçılara gidip, “Dün televizyondaki ‘Gülünüz Güldürünüz’ün plağı geldi mi?” diye soracaklardı. Kimisi de o plakçıyı, “Öztürk Serengil’in ‘Hirabambum’ plağı var mı?” sorusuyla meşgul edecekti.
Öztürk Serengil, sinemada, sahnede izlediğimiz bir komedyendi ama kendi adına doldurduğu esprili plakları da vardı. O dönemlerde Timur Selçuk’un “İspanyol Meyhanesi”ni tiye aldığı plak ve Demirel için yaptığı “Unutttun Bizi Süleyman” en bilinenleriydi. Bir de filimlerinde okuduğu “Abidik Gubidik tiviste gel” de plak olarak çıkmıştı. İşte insanlar bunu bildiği için “Gülünüz Güldürünüz’ün açılışında yer alan ve Öztürk Serengil’in dansla sunduğu şarkıyı da plak olarak çıkacağını sanacaklardı. O programda girişte yer alan şarkı çok ilginçti. Önçelikle “hirabambum” dışında söz yoktu. Operacı bir kadın sesi ile erkek sesi arasında opera vari bir vokal vardı. İlerleyen programlarda Öztürk Serengil’in playback yaptığını anlayacaktık ama uzun bir süre o sesleri Serengil çıkarıyor da sanacaktık.
Yma Sumac
Daha sonraları bu parçanın Öztürk Serengil’in sesinin bir tonmaystır tarafından inceltilip, kalınlaştırılması yoluyla olduğu bile aklımıza gelecekti. Bu muamma uzun yıllar sürdü. Bir gün bir radyo programında kontralto (erkekten kadın sesinin inceliğinde bir ses çıkması) operatik sesleri çalarlerken bu eskilerin “Gülünüz Güldürünüz”de Öztürk Serenfil’in dansedip, okuduğu(nu sandığımız) şarkıda yayınlanmaz mı? Hemen anonsu bekleyip ismi alacaktım. Tabi telaffuz ile yaşanan bir büyük sorun nedeniyle uzun bir dönemimi alacaktı asıl yorumcuyu bulmam.
Aslında bu parçayı seslendiren kişiyi siyah beyaz televizyonlarda izlediğim cook eski sinema filmlerinde de görmüşüm. Ayrıca vakti zamanının çok ünlü bir ismiymiş de. Öztürk Serengil’in o “Gülünüz Güldürünüz” programında yer alan şarkıyı Yma Sumac seselendirimiş ve parçanın ismi de “Gopher Mambo” imiş.

Yma Sumac, Peru’lu, kızılderili soyundan gelen bir soprano. Onun 5 oktavlık sesi kimi zaman erkek sesi gibi kalınlaşabiliyor da.

İşte biz 38 yıl önce dünyanın en önemli ve de farklı sesiyle Öztürk Serengil’in “Gülünüz Gülrürünüz” programında böyle tanışacaktık.
Öztür Serengil - Gülünüz Güldürünüz jenerik

Yma Sumac - Gopher Mambo

Yma Sumac - Love Song 1964

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...