5 Nisan 2024 Cuma

İlk Günden Bu Yana DEEP PURPLE'da Varolan Tek Eleman

 


Deep Purple denildi mi, Hard Rock'ın en efsanevi gruplarından biri olduğu tartışılmazdır. 56 yıllık müzik yaşamlarında (1976 ile 1984 arasında ufak bir dağılma yaşadıysa da ) bu topluluk sadece rock değil müzik tarihine de altın harflerle yazılmıştır. 

Deep Purple benim de rock müziği ile tanışmamda ilk göz ağrılarımdandır. İlk  dinlediğim 1972 tarihli "Maden In Japan" isimli konser albümleriydi ve sanırım 13 ya da 14 yaşlarımdaydım. Sonrası birbiri ardına albümlerini dinler oldum ama 1976 yılında bu harika grup dağılacaktı. O zaman diliminde de Rainbow, Whitesnake ve Ian Gillan Band ile bu sevda devam edecekti. 1976'dan 1983'e kadar Deep Purple yoktu ama 1984 yılında o muhteşem haber gelecekti ve Deep Purple tekrar kurulacaktı. O yıllarda TRT3'te Stüdyo FM'de grubun dönüş albümü  "Perfect Stranger"ın yayınlanacağı programı nasıl bir heyecanla dinlediğimi bugünmüş gibi hatırlarım.  

56 yıllık kariyerlerinde 20 stüdyo, 43 konser albümü yapan Deep Purple günümüzde de müzik hayatına devam ediyor. Ancak bu süre içinde 15 eleman değişikliği olmuştur. Bu değişikliklerde vokal 5 defa değişmiştir. Grubun ilk vokalisti Rod Evans'tı ve ardından Ian Gillan gelecekti ve sırasıyla David Coverdale, Glenn Hughes, Joe Lynn Turner bu görevi alacaktı. Tabi sonrasında gene Gillan gelip, bugüne kadar vokalist olarak kaldı. 

Grubun kurucu kadrosunda Ritchie Blackmore gitarist olarak yer alırken daha sonrasında Tommy Bolin, Joe Satriani gibi gitaristleri de kadroda bulacaktık. Ama daha sonrası ise Blackmore gibi kalıcı gitarist olarak Steve Morse, uzun yıllar grubun kadrosunda kalacaktı. O da geçen yıl karısının kanser tedavisi görmesi sebebiyle ona destek olmak için gruptan ayrılacak ve yerine Simon McBride gelecekti. Yani grubun başlangıçından bu yana 5 defa gitarist değişmişti. 

Basçılara gelince grubun kuruluş kadrosunda Nick Simper yer alıyordu. Ondan sonra ise bugünkü bas gitarist Roger Glover gelecekti ama 1970'lerin sonunda bir ara bu göreve Glenn Hughes geçiyordu. Yani grubun geçmişten bugününe baktığımızda üç defa bas gitarist değişmişti. 

Grubun ilk kadrosunda org, klavye ve piyanoda yer alan Jon Lord, Deep Purple'ın  değişmez elemanıydı. Ancak onu 2012 yılında kaybedecektik ve Lord'un ölümüyle yerine Don Airey  gelecekti. 

Bütün bu kadro değişikliklerine rağmen kurulduğu günden bu yana yani yarım asırdır grubun değişmeyen tek elemanı vardır. İsterseniz şimdi ilk kadronun fotoğrafına bir bakalım...


Yıl 1968 ve Deep Purple'ın kuruluş kadrosu. Mart1968 – Temmuz 1969'a kadar olan ilk kadro yani "Mark I" kadrosu: 

 

Rod Evans – vokal

Ritchie Blackmore – gitar

Nick Simper – bas gitar, geri vokaller

Jon Lord – keyboard, org, piyano

Ian Paice – davul

 


Ve bu da grubun en son kadrosunun resmi. 2022 Nisan'ından bugüne kadar olan son "Mark IX" kadrosu: 

 Ian Gillan – vokal 

Simon McBride – gitar

Roger Glover – bas gitar

Don Airey – keyboard, org

Ian Paice – davul 


 Sözün özü Deep Purple'ın 1968'den bu yana değişmeyen ve kalan tek elemanı IAN PAICE. 



Onun davuluyla sevdalanmıştık Deep Purple'a ve 56 yıldır da dinlemeden edemiyoruz. 

Yazımıza son verirken Deep Purple'ın değişmeyen tek elemanı Ian Paice'ın harika bir davul solosunu 1972 yılından bir güzellik olarak sunalım:



1972 yılında Kopenhag'da verdikleri konserde Ian Paice'ın 9 dakikalık harika bir bateri solosunu izledik. 75 yaşında harika bir baterist ve  ilk gününden bu yana Deep Purple'ın kadrosunda değişmeden varolan tek eleman. Bu tarihin içinde bulunmak ve yaşamak benim için de muhteşem bir ayrıcalık.

Aptulika




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...