10 Şubat 2021 Çarşamba

Foo Fighters ile Dans !


Foo Fighters'ın yeni albümü "Medicine At Midnight" bu hafta yayınlandı. Geçen yıl çikacak olan albüm, Covid - 19 salgını sebebiyle bir yıl ertelenerek çıktı.

*

"Hani bir albümü  seversiniz ama bazı parçalar öne çıkar, oysa ben Foo Fighters'ın yeni çıkan 'Medicine At Midnight' albümünü sanki tek parçaymış gibi baştan sona dinlemeden edemiyorum. "


 

Foo Fighters

"Medicine At Midnight"

RCA - Roswell

(2021)

Foo Fighters'ın yeni albümü "Medicine At Midnight", geçtiğimiz cuma günü (5 Şubat 2021) yayınlandı. Grubun onuncu stüdyo albümü olan bu çalışma aslında 2020 yılının başında çıkacakken, pandemi sebebiyle bir yıl bekletilerek çıkabilmiş. Böylesi bir albüm yapıldıktan sonra bir yıl bekletmek, grup için hem talihsizlik hem de şoke edici bir umut kırgınlığı olsa gerek. Haklı olarak "sadece Foo Fighters için değil ki her müzisyen ve grup hatta dinleyici için de böylesi bir umut kırıklığı geçerli" diyeceksiniz. Ancak Foo Fighters'ın "Medicine At Midnight" albümünü ilk dinlediğinizde bunun büyük çaplı bir konser turnesinin olması gerektiğini anlayacaksınız. Kendi adıma ben bile bu albümün tanıtım turnesi kapsamında bir konser olsa da gitsem diye iç geçirdim. Hani bir albümü  seversiniz ama bazı parçalar öne çıkar, oysa "Medicine At Midnight" albümünü sanki tek parçaymış gibi baştan sona dinlemeden edemiyorum. 

Kim ne düşünür bilemem ama kendi adıma Nirvana grubundan çok fazla haz etmezdim. İlk çıkış parçalarının gazı dışında da hiç bir şarkısı aklımda kalmamıştı. Bu gruptan sadece Dave Grohl benim için önem taşıyacaktı, o da çok sonraları Nirvana'dan sonra kurduğu grubu yani Foo Fighters'ı dinlediğimde olacaktı. Bu tanışmada vakti zamanında ülkemizde de yayınlanan Billboard dergisinde albüm kritikleri yazmam için iş bulduğumda olacaktı. Yeni çıkan albümler önüme geldiğinde bunlardan biri de grubun 2005 tarihli ikili albümü "In Your Honor"du. Açıkcası çok sevmiş ve şaşırmıştım; hem Nirvana ile alakası yoktu hem de o grupta davulda gördüğüm Grohl, burada gitar, vokal ve tabi besteleriyle  karşımdaydı. O gün bugündür de Foo Fighters'ın yeri ayrıcalıklı olacaktı, benim için. Bu ayrıcalık grubun beyni Dave Grohl'dan kaynaklanıyordu tabiki, hem müzisyenliği hem de çok yönlü sanatçılığı ve alicenap kişiliği bu ilgimi kamçılıyacaktı.

Dave Grohl ve Foo Fighters bu yeni çıkan albümüyle beni fena halde etkisi altına aldı diyebilirim.  Peki bunca ilgimi çeken albümün tarzının dans odaklı disko ve power pop  olduğunu söylersem, "bu ne lahana bu ne perhiz" diyeceğinize eminim ama yazının ilerleyen bölümlerinde bunun sebebini açıklayacağım. 

Grubun onuncu stüdyo albümü olan "Medicine At Midnight"ın müzikal tavrı için Dave Grohl, "Dans edilebilir rock" tanımını yapmış. Albüm gerçekten alternatif rock ya da hard rock'tan çok farklı çizgide. Bu albüme yukarda da belirttiğim gibi pop odaklı ya da disko ve dans temelli de diyebiliriz. Şimdi sizlerle çok ama çok yıllar öncesine dönelim, tarihlerden 1983'ün bahar başlangıcı ve David Bowie, "Let's Dance" albümünü yapmış.  Albümle aynı adı taşıyan parça da hem listelerde hem de klip olarak ortalığı kasıp kavurmakla kalmıyor, bir de diskoların dans podyumlarının vazgeçilmezi oluyor. İşte Dave Grohl'un yeni Foo Fighters albümünde de klavuz olan bu parça olmuş. 



David Bowie, "Let's Dance"da post disco, dance ve new wave birleşiminde bir tarza yer vermişti. Grohl ise bu tavrı günümüze taşırken bu tavrı hard rock ile buluşturarak yapmış. Albümün oluşması Bowie'nin "Let's Dance"ından hareketle olmuş ama albüm 1980'lerin başındaki hard rock ve heavy tadını da taşıyor; "I was made for loving", "Eye of the tiger" gibi seksenlerin rüzgarına yelken açmış rock parçalarını da hatırlatan çalışmaları da  bulmamız mümkün. 

Foo Fighters'ın "Medicine At The Midnight" albümünü ben biraz da Quentin Tarantino filmlerine benzettim. Tarantino'nun o 1970'ler de 1960'larda çocukluğumuzda yer etmiş ama o dönem önemsenmeyen kült'leri günümüze taşıyan filmleri gibi bu albüm de 1980'leri yeniden hatırlatarak beni heyecanlandırdı. Tarantino geçmişin o kültünü taşırken nasıl kendi imzasını taşıyorsa bu albümde de Foo Fighters çizgisinde sunulan bir kolajla karşılaşıyoruz. 

Omar Hakim
Bu albümle Foo Fighters, bizi sadece "Let's Dance"lı yani 80'li yıllara taşımakla kalmıyor ve albümde bizlere bir başka sürpriz daha yapıyor. "Medicine At The Midnight" albümünün konuk listesinde caz ve fusinon'un usta ismi Omar Hakim yer alıyor. Miles Davis, Dire Straits ile de çalışmış olan usta davulcu ve perküsyoncu Hakim, 1983 yılındaki o meşhur David Bowie albümü "Let's Dance"da da çalmıştı. Böyle olunca da o dönemin efekt ve tınılarını da buluyoruz. 

Foo Fighters'ın bu yeni albümü ile çok güzel hatıralara giderken, günümüz için de söylenecek sözü olduğunu belirtmeliyim. 

Aptulika





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...