11 Şubat 2021 Perşembe

Chick Corea ve yaşamımızdan bir kesit daha gitti.



Şimdi aldığım bir haberle yaşlandığımı anladım. Yahu hangi ara Chick Corea 79 yaşına geldi. Neredeyse 80 gibi bir şey hani. 

1980'li yıllarda İstanbul festivali'ne geldiğinde flütçü Steve Kujala ile birlikte verdiği konserin kaydını TRT yayınından kaydetmek için Silivri'deki plakçıyı gece saat 11'e kadar açık bıraktırdığım gün daha dün gibi. 

Şimdi o da nedir diyebilirsiniz ama o dönemde babamın tayini Silivri'ye çıkmıştı ve ben üniversitede okuduğum için kafama göre İstanbul'da kalıyor kafama estiği zamanda Silivri'ye ailemin yanına gidiyordum. İşte o sıralarda Chick Corea'nın İstanbul Festivali'ne geleceğini duymuştuk. TRT 3 FM kanalı o vakitler o konseri kaydetmiş ve bir hafta sonra da yayınlayacaktı. Ben bunu haber alınca hemen kaydetmek aklıma geldi. Büyük ihtimal bir kaset teybim var ama stereo yayını alacak bir radyom yok. İnanın şimdi tam detayı hatırlayamıyorum ama ya ben o yayının olacağı gün Silivri'de kalmam gerekiyordu ya radyolu teyp yoktu ya da en iyi sistemle kaydetmek düşüncesindeydim. Her ne haltsa o sıralarda bu yayını en iyi şekilde kaydetmek için oradaki plakçıyı gecenin bir yarısına kadar açık tutup bu konseri kaydetmiştim. Bu arada o kaset hala durur. 

Chick Corea ile bu anıdan sonra plaklarıyla muhabbetim sürecekti ki 1978 tarihli "The Mad Hatter" plağı ise gözüm gibi sakladığımdır. Sonrasında "Tap Step" ve "Touchstone" plaklarıyla süren bir büyük tutku. 

Aradan uzun yıllar geçti ve bugün Chick Corea 79 yaşına gelmiş, hatta o kadarla da kalmayarak hayata veda etmiş. Caz ve fusion dünyasının muhteşem piyanisti 9 Şubat 2021, salı günü  nadir görülen bir kanser türünden dolayı ölmüş.  

Chick Corea'yı 1960'lı yılların başında  Stan Getz, Herbie Mann ile yaptığı çalışmalarla dünya tanıyacaktı.  Daha sonraları Miles Davis'in grubuna katılan sanatçı, Davis'in  "Bitches Brew" albümünde yer aldı. Davis'le yaptığı çalışmanın ardından, füzyon döneminin en canlı ve dinamik müziklerinden bazılarını çalan kendi çığır açan caz rock grubu Return to Forever'ı kurdu.  

Sözün özü bir büyük müzisyeni kaybettik. Zaman o kadar geçti mi yahu. Oysa her şey daha dün gibi hatta yeni başlıyor gibi. Chick Corea öyle güzel bir müzisyendi ki onun bize kattıkları hiç bir zaman bitmeyecek. 

 Aptulika




1 yorum:

Unknown dedi ki...

Inanmiyorum insan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...