19 Ekim 2015 Pazartesi

Rock Gitaristlerinin İlham Kaynağı


BUDDY GUY

Jimi Hendrix, Eric Clapton, Keith Richards, Jeff Beck ve Stevie Ray Vaughan: Rock müziğin en büyük gitaristleri. Bu isimlerin feyiz aldığı isimlerin en başında ise Buddy Guy gelir. Delta blues’un modern döneminin yaşayan tek şahidi Guy, doğduğu kent Louisiana’daki müziğe meraklı yoksul siyah çocukların bulduğu bir yöntemle müziğe başladı. “Diddley Bow” denilen bir ahşap üzerine çivi çakılarak gerilen iki telden ibaret (oldukça iptidai)olan kendi yapımı bir nevi gitar ile müziğe başladı. Gitarı öğrenmek için bulunan bu yöntemden sonra gerçek bir gitara kavuştuğunda ise kendini Baton Rouge’ın kulüplerinde çalarken bulacaktı. 20 yaşına geldiğinde kentini terkedip, Chicago’ya kimsesiz ve işsiz vaziyette kendini atacaktı. Günü kurtaracak işlere girip, çıkarken tanıştığı bir armonikacı efsanenin olu
şumunu sağlayan nehrin akışını hızlandıracaktı. Bu armonikacı  Junior Wells’ti ve Buddy Guy’ın devrin müzikal yönünü değiştiren Chess Records yılları da böylece başlayacaktı.
Muddy Waters’in Gitaristi
1958’de Muddy Waters’ın gitaristi olarak Chess Records’da çalışmaya başlayacaktı. Muddy Waters’ın bugün blues başyapıtları olan parçalarında gitar dokunuşları olan Buddy Guy, aynı şirketin bünyesinde yer alan Howlin’ Wolf’un “Killing Floor” ve Koko Taylor’ın “Wang Dang Doodle” gibi tarihi klasiklerinde de yerini alacaktı. 1965’ten 1968’e kadar süren bu “Chess Records” yıllarından sonra ise Rock müzisyenlerini en çok etkileyen müzisyen olacaktı.

27’si kendine ait olmak üzere 50’inin üzerinde albümde çalan Buddy Guy bugüne kadar da 6 Grammy, 28 de Blues Awards olmak üzere bir çok ödüle layık görüldü. Sanatçı en son olarak da Kennedy Center Onur ödülünü aldı. “Bütün Zamanların En İyi 100 Gitaristi arasında 30. sırada yeralan Guy, “Stone Crazy” parçasındaki solosuyla da “Bütün Zamanların 100 Gitar Şarkısı”nda da yeralmıştır.


APTULİKA
aptulelcioglu@gmail.com

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...